Görüş Bildir
Haberler
YSK Açıkladı: Lekeli Oy Pusulaları Geçerli Sayılacak mı?

YSK Açıkladı: Lekeli Oy Pusulaları Geçerli Sayılacak mı?

Emre Ordu
10.05.2023 - 20:49 Son Güncelleme: 10.05.2023 - 21:29

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Hollanda'daki oy pusularında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isminin yer aldığı kutucukta siyah nokta bulunması üzerine yapılan başvuruyu değerlendirdi. YSK, ilgili kanun maddelerini hatırlatıp 'görüş verilmesine yer olmadığını' bildirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yüksek Seçim Kurulu, yurt dışındaki oy pusulalarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isminin yer aldığı kutucuğun üzerindeki siyah nokta ile ilgili tartışmalar üzerine “görüş verilmesine yer olmadığına” karar verdi.

Gelişmeyi İYİ Parti YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk duyurdu.

Öztürk 'Yüksek Seçim Kurulu oy pusulaları veya zarfların tamamının veya bir kısmının üzerinde leke veya mürekkep izi bulunması halinde pusulanın ve zarfın geçerli olup olmayacağı yönünde görüş istememize; 298 Sayılı Kanun’un 98. ve 101. madde hükümleri açık olduğundan “görüş verilmesine yer olmadığına” dair karar verdi' dedi.

Kanun ne diyor?

Kanun ne diyor?

Mustafa Öztürk'ün verdiği bilgiye göre, 298 Sayılı Kanun’un 98. maddesi, “… Ancak, üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile üzerinde leke veya çizik bulunsa dahi bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarflar geçerli sayılır' hükmünü içeriyor.

Aynı Kanun’un 101. maddesine göre, aşağıdaki haller oy pusulalarını geçersiz kılmıyor:

1. Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında yırtılması. 

2. Bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazaen yırtılması. 

3. Herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamaması.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
55
18
8
2
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

sandıkta olan arkadaşlar özellikle dikkat etsin bu seçimlerde. ben sandıktayım ve resmen maça hazırlanıyorum bölge gereği.

Oy pusulasını oyu bastığınız yer dışarda kalıcak şekilde katlayın, mürekkep dağılırsa geçersiz demesinler

Pasif Kullanıcı

Ve mühürden sonra hemen katlamayın, kurusun iyice diye hohlayın, ben öyle yapıyorum. Pusulaya basmadan önce bi deneme yapıp ona göre basıyorum, EVET düzgün ... Devamını Gör

herif_hayvan

Bu durumda bütün olay sandık kuruluna kalmış oluyor. Nerede muhalefet önde giderse, orada sandık kurulu lekeli oyları geçersiz sayar, muhalefet oyları çöpe g... Devamını Gör