Görüş Bildir
Haberler
Yolsuzlukla Suçlanan Brezilya Lideri Rousseff'in Görevi Askıya Alındı

Yolsuzlukla Suçlanan Brezilya Lideri Rousseff'in Görevi Askıya Alındı

Batuhan
12.05.2016 - 14:42 Son Güncelleme: 12.05.2016 - 16:53

Brezilya Senatosu, dün başlayan ve 20 saat süren oturumda yapılan oylamada, 55'e karşı 22 oyla yolsuzlukla suçlanan Devlet Başkanı Rousseff’in görevinden azledilmesi için yargılanmasına karar verdi. Rousseff' kararı bir 'darbe' olarak nitelendirdi ve 'mücadeleden vazgeçmeyeceğim' dedi. Bu süreçte görevi askıya alınan Rousseff'in yerine yardımcısı Temer geçecek. Yargılama sonucunda da Rousseff’in devlet başkanlığı görevinden tamamen alınıp alınmamasına karar verilecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Brezilya’nın ilk kadın devlet başkanı olan Dilma Rousseff’in Latin Amerika’nın en büyük ülkesindeki 13 yıllık solcu iktidarı, Senato’nun zirveye taşıdığı siyasi depremle geçici de olsa son buldu.

Temyiz başvurusunun reddedilmesi sonrası dünden beri Rousseff’in görevinden azledilmesi için yargılanıp yargılanmasını oylayan Senato’da karar belli oldu. Senatörlerden 55’i ‘evet’ oyu verirken ‘hayır’ diyenlerin sayısı 22’de kaldı.

Rousseff’in görevinin askıya alınması ve yargılanması için 81 senatörden 41’inin onayının alınması gerekiyordu.

Yargılama sonucunda da Rousseff’in devlet başkanlığı görevinden tamamen alınıp alınmamasına karar verilecek.

Devlet Başkanı Rousseff Petrobras'ın başkanlığını yürüttüğü sırada yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddialarıyla karşı karşıya

Devlet Başkanı Rousseff Petrobras'ın başkanlığını yürüttüğü sırada yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddialarıyla karşı karşıya

Devlet Başkanı Rousseff, aynı zamanda 2003-2010 arasında Petrobras'ın başkanlığını yürüttüğü sırada şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddialarıyla karşı karşıya.

Diğer taraftan ​Rousseff'in görevi, 6 ay sürebileceği söylenen dava boyunca askıya alınmış oldu. Rousseff’in yerine, merkez sağ PMDB partisinden olan yardımcısı Michel Temer geçecek. Rousseff, Temer'in yapacağı farazi ulusa sesleniş konuşmasının ses kaydının ortaya çıkmasının ardından 'beyninden vurulmuşa' döndüğünü dile getirmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Olimpiyatların açılışını yapamayacak

Olimpiyatların açılışını yapamayacak

Görevden 180 gün boyunca azledilecek olan Rousseff, Brezilya'da yapılacak olan Yaz Olimpiyat Oyunları'nın açılışını yapamayacak. Bu süre içerisinde Rousseff'e yardımcısı Michel Temer vekalet edecek.

"Bu bir darbe, mücadeleden vazgeçmeyeceğim"

"Bu bir darbe, mücadeleden vazgeçmeyeceğim"

Başkanlık sarayından ayrılmadan önce kısa bir konuşma yapan Rousseff, azil davası kararını 'darbe' olarak değerlendirdi.

Rouseff, 'Hatalar yapmış olabilirim ancak hiçbir suç işlemedim' dedi.

Rousseff, 1960, 70 ve 80'li yıllardaki askeri yönetime gönderme yaparak, 'Bu ülkede bir kez daha bir darbeyle mücadele etmenin gerekeceği hiç aklıma gelmezdi' dedi.

Bu dönemde Rouseff bir gerilla örgütü içinde yer almıştı.

Rousseff yaşananların bir demokrasi mücadelesi olduğunu ve mücadeleden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğini de söyledi.

Sputniknews, DW ve BBC

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
40
7
4
3
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Okulda kesin geometri filan ogrenmemistir, paralel, teget meget biseyler deseydin be kadin.

Bornoz

Brezilya ile ortak noktamız olması ne hoş.

Pasif Kullanıcı

Ne kadar Brezilyalı arkadaşım varsa bu kadından nefret ediyor. Hayırlısı olsun diyelim.