Görüş Bildir
Haberler
Yemen: Husiler Aden'de İlerliyor

Yemen: Husiler Aden'de İlerliyor

FreiGeist
06.04.2015 - 08:45 Son Güncelleme: 06.04.2015 - 11:39
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ülkenin güneyindeki stratejik liman kenti Aden'de, Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki koalisyonun hava operasyonlarına rağmen, Husiler ilerleyişini sürdürüyor.

Şii Husi hareketi, Devlet Başkanı Abdurrabuh Mansur Hadi'ye bağlı Sünni güçlerle çatışıyor.

Fransız AFP ajansı, isyancıların kentte ilerlerdiğini, sivillerin yaşadığı bölgeleri bombardımana tuttuğunu ve bazı binaları ateşe verdiğini duyurdu.

Ülkenin ikinci büyük kenti olan Aden'in Sağlık Müdürü El Keder Lassouar, 26 Mart'tan bu yana devam eden şiddetli çatışmalarda 185 kişinin öldüğünü ve 1,282 kişinin de yaralandığını söyledi. Sağlık Müdürü bu sayıya ölen Husilerin ve hava operasyonunda vurulanların dahil olmadığını belirtti.

Birleşmiş Milletler'den Valerie Amos son iki haftada hayatını kaybedenlerin sayısının 500, yaralananların sayısının ise 1,700 olduğunu açıkladı.

Yemen'in yaklaşık yüzde 30'unu oluşturan Husiler, ülke yönetiminde daha fazla söz sahibi olma talebiyle Eylül 2014'te ayaklanmıştı.

Ülkede Husilerin Ocak ayında başkent Sana'yı ele geçirmesi üzerine, Devlet Başkanı Hadi istifa ederek, Aden'e kaçmıştı.

Hadi bir ay sonra istifasını geri çekerek 'görevimin başındayım' mesajını vermiş, ancak Husilerin burada da ilerlemesinin ardından Mart ayı sonunda Suudi Arabistan'a kaçmıştı.

24 saatlik ateşkes çağrısı

24 saatlik ateşkes çağrısı

Bugün itibariyle Husilere yönelik hava operasyonunda 13. güne girilmiş oldu.

Kızılhaç, sivillerin bölgeyi terkedebilmesi ve insani yardım ulaştırılabilmesi için Aden'de 24 saatlik ateşkes çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun, iki Kızılhaç uçağına iniş izni verdiği belirtildi.

Sağlık malzemesi ve yardım personeli taşıyacak uçakların, bugün Sana'ya inmesi bekleniyor.

Kızılhaç sözcüsü Marie Claire Feghali BBC'ye yaptığı açıklamada, kentteki insani durumun çok 'korkunç' olduğunu, cesetlerin sokaklarda üst üste yığıldığını söyledi.

Feghali 'İnsanlar yiyecek almak için dışarı çıkamıyor. Borular zarar gördüğünden su sıkıntısı yaşandığını biliyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz ama durum gerçekten çok zor' dedi.

185 Türk Türkiye'ye getirildi

185 Türk Türkiye'ye getirildi

Yemen'deki iç karışıklık nedeniyle ülkeler vatandaşlarını ülkeden tahliye ediyor. Pazar günü 185'i Türk vatandaşı toplam 230 kişi, Sana'dan İstanbul'a getirildi.

Cumartesi akşam saatlerinde de Aden kentinden Büyükada Korveti ile tahliye edilen 55 Türk vatandaşı, Cibuti'den uçakla İstanbul'a getirilmişti.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0