Görüş Bildir
Haberler
Yargıtay'dan Ad ve Soyadlarda 'W' Harfi Kararı!

Yargıtay'dan Ad ve Soyadlarda 'W' Harfi Kararı!

Ulaş
08.12.2022 - 15:16

Yargıtay, Türk alfabesinde yer almayan 'w' harfinin isimlerde kullanılmasına ilişkin kararını verdi. Mahkeme, isimde yer alan 'v' harfinin 'w' ile değiştirilmesini kanuna aykırı buldu. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Karar bugün Resmi Gazete'de yayımlandı.

Karar bugün Resmi Gazete'de yayımlandı.

Sonradan Türk vatandaşı olan çift, çocuklarının soyadlarına yer alan 'v' harfinin orijinalinde bulunan 'w' harfi ile değiştirilmesi talebiyle dava açtı. 

Davaya bakan İstanbul 22. Asliye Hukuk Mahkemesi, çiftin talebini kabul etti ve 'v' harfini 'w' harfi ile değiştirdi.

Adalet Bakanlığı kararın bozulmasını istedi.

Adalet Bakanlığı kararın bozulmasını istedi.

Bakanlık talebini ad ve soyadların Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun gereğince Türk harfleriyle yazılacağı hükümlerine dayandırdı. 

Temyiz istemini görüşen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, belirtilen kanuni düzenlemeler kapsamında yerel mahkeme kararının hukuka aykırı olduğuna ve sonuca etkili olmamak üzere kararın kanun yararına bozulmasına hükmetti.

Dairenin kararında, 'Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunan yabancılar Türkçe ad ve soyadı alabilir. Ancak kendi ad ve soyadlarını muhafaza etmek istedikleri takdirde kişinin ad ve soyadı 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun gereğince Türk harfleri ile yazılır ve aile kütüğüne tescil edilir. W harfi, Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun'da gösterilen Türk harfleri arasında yer almamaktadır' gerekçesi yer aldı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
1
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
1.Harald

ısrarla "we", "ewet" yazanlara buradan bir çift lafım var. Mahkeme kararı ile yaptığınız şey yanlış, lütfen yapmayın.