Görüş Bildir
Haberler
Yapılan Bilimsel Araştırmalara Göre Karşı Tarafta Bıraktığınız İlk İzlenimi Etkileyen 9 Önemli Faktör

etiket Yapılan Bilimsel Araştırmalara Göre Karşı Tarafta Bıraktığınız İlk İzlenimi Etkileyen 9 Önemli Faktör

Simay
30.11.2019 - 09:00

İnsanların sadece birbirlerinin yüzlerine bakarak algılayabilecekleri 3 evrensel sonuç vardır: Ne kadar baskın, ne kadar güvenilir ve ne kadar çekici olduğunuz... 🤔

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kıyafetler

1. Kıyafetler

İnsanlar yapmamaları gerekmesine rağmen birbirlerini görünüşleriyle yargılıyorlar. Bu nedenle bilim insanları yaptıkları bir araştırmayla giydiğimiz kıyafetlerin başka insanlar üzerinde oluşturduğu izlenimleri ortaya serdiler. 

Lacoste ve Tommy Hilfiger markaları özlerinde yapılan araştırmayla, birinci sınıf bir markanın logosunun basılı olduğu giysiler tercih eden kişinin toplumdaki statüsünün arttığı ortaya çıktı. Ancak giysinin fiyatı, güvenilirlik ya da kişinin çekiciliği üzerinde hiçbir etkiye sahip değildi. İnsanlar, üstlerinde marka adı ya da logosu taşıyan giysiler giyenlerin olası gelir seviyesinin çok daha yüksek olduğu algısına kapılıyordu sadece.

2. Yüz İfadesi

2. Yüz İfadesi

Çocuksu yüz ifadeleri, insanların daha çekici ve güvenilir görünmesini sağlıyor. Bilinçaltında, bebeksi bir yüze sahip insanların çocukça nitelikleri olduğunu düşünüyoruz: dürüstlük, nezaket, saflık. Hatta bazen bu insanları korumak ve desteklemek istiyoruz. Bu, kısmen de olsa böyle bir yüze sahip olan kişilerin mahkemede beraat etmelerinin ve herhangi bir şeyle suçlanmalarına neden olabiliyor.

Yapılan araştırmalara göre beynimiz, bir bebek gördüğümüzde ve bebeksi yüzü olan bir erkek gördüğümüzde aynı reaksiyonu veriyor. Ancak kariyer gelişimi konusunda bebek yüzlü insanlar dezavantajlılar. Çünkü kariyer alanına insanların daha karizmatik olmaları ve lider görülmeleri algısı oluşuyor. Ama onlar bunun yerine daha itaatkar insanlar olarak algılanıyorlar.

3. Bakışlar

3. Bakışlar

Konuşma esnasında göz teması kurmayıp uzaklara bakan insanların, karşısındaki kişide daha az içten ve yalan söylemeye daha yatkın bir imaj yarattığı tespit edildi. Aslında bu bir utangaçlık belirtisi olsa bile, başkaları tarafından bu şekilde algılanmıyor. 

İlginçtir ki, biriyle yüz yüze konuşmak genel olarak yaşam kalitemizi artıran bir şey. Uzmanlar, yazışmanın karşı karşıya konuşmak kadar pozitif bir etkisi olmadığını söylüyor. Yani göz teması kurmak, olumlu bir iletişim için olmazsa olmazlardan birisi.

4. Konuşma Biçimi

4. Konuşma Biçimi

İnsanlar aktif ve canlı bir biçimde kendileriyle ilgili güzel hikayeler paylaşmanın, karşı tarafta iyi bir izlenim bırakmalarına yardımcı olacağını düşünüyor. Fakat Harvard'lı bilim adamlarına göre; soru soran taraf olmak, sürekli bir şeyler anlatan taraf olmaktan daha çekici bulunuyor. Aynı zamanda soru soran insanlar daha dikkatli, anlayışlı ve yardımsever olarak algılanıyor.

5. Saç Stili

5. Saç Stili

Yapılan bir araştırma, kadınların diğer insanların saçlarına aşırı duyarlı olduğunu göstermiştir. Renk, uzunluk, yoğunluk, kalınlık, saç tipi ve diğer özellikler kadınlar için önemli göstergelerdir. Kadınlar analiz ettikleri bu bilgileri, karşısındaki insanın  yaşı ve hatta sağlık durumu hakkında sonuç çıkarmak için kullanıyor. Bazı çalışmalara göre:

  • Düz saç insanları 5 yaş genç gösteriyor ve bukleler birkaç yaş daha büyük görünmenizi sağlıyor.

  • Katlı kesim ve bukleler olduğunuzdan daha yaşlı görünmenizi sağlar.

  • Uzun saç daha kadınsı görünmenizi sağlamasına rağmen, kısa saç kadar profesyonel ve özgüvenli bir görüntü sağlamaz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Saç Rengi

6. Saç Rengi

Saç rengi, karşı cinsi üzerindeki çekiciliğinizi ve profesyonel imajınız etkiliyor. Hatta bazı insanlar saç renginize dayanarak mesleğinizi ya da onlarla meslektaş olma ihtimalimizi tahmin etmeye bile çalışıyor. Bu önermeyle ilgili yapılan bazı araştırmalara göre:

  • Soğuk tonda saç renkleri, olduğunuzdan yaşlı görünmenizi sağlarken; saçların arasında sıcak gölgeler, daha genç görünmenizi sağlıyor.

  • Açık renkli saçları olan kadınlar, dışarıdan gelen yardımlara daha açık görünürken: koyu renkli saçları olan kadınlar, daha yetenekli ve daha fazla para kazanıyormuş gibi görünüyor.

  • Kızıl saçlı erkekler, kadınlar tarafından diğer erkeklere göre daha fazla reddediliyor.

7. Dövmeler

7. Dövmeler

Yapılan bir dizi araştırma, dövmeli kadınların diğer insanlar tarafından daha uçarı olarak algılandığı ortaya çıktı. Deney katılımcıları, dövmeli kadınların daha sık partner değiştirdiğini ve içki içmeyi sevdiklerini düşündüklerini dile getirdi.

Diğer araştırma sonuçları da, erkeklerin dövmesi olan bir kadınla konuşmaya başlama olasılığının daha yüksel olduğu gözlemlendi.

Başka bir araştırmada ise, dövmesi olan insanların maceracı ve tecrübeli göründüğü sonucuna ulaşıldı. Bu, bir dereceye kadar geçerli bir önerme olarak kabul edildi. Çünkü yaptırılan her yeni dövmenin, anksiyeteyi önemli ölçüde azalttığı ve kişinin dış görünüşünden memnun olmasını sağladığı tespit edildi.

8. Makyaj ve Gülümseme

8. Makyaj ve Gülümseme

Bazı bilimsel araştırmalar, makyajlı kadınların diğerlerine göre yaklaşık 4 yaş daha genç göründüğü ve ilk izlenimlerinin %37 oranla daha iyi olduğunu söylüyor. Fakat hafif makyaj, parlak ve ağır makyaja göre daha iyi bir izlenim oluşturuyor.

Gülümseme ise, kıyafetlerden veya parfümünden daha kalıcı bir etki yaratıyor. İnsanların %48'lik bir kısmı, birisinin kendilerine nasıl gülümsediğini hafızalarına kazıyor. Ayrıca gülümsemek, daha özgecil ve çekici görünmenizi sağlıyor.

9. Düzenli Olmak

9. Düzenli Olmak

Düzenlilik, karşımızdaki insanda bıraktığımız ilk izlenimde büyük bir öneme sahip. Kaşlarınızın, saçlarınızın ve sakallarınızın durumu ilk göze çarpan yer oluyor. Önemli olan sakalınızın uzunluğu değil, derli toplu durması. Aynı şekilde eğer boyalı saçlarınız varsa, dip boyasını geciktirmediğinizden emin olun. 

Cornell Üniversitesi psikoloji profesörü Vivian Zayas ve meslektaşları, birinin ilk önce fotoğrafını görmenin büyük bir iz bıraktığını keşfettiler. Yüz yüze iletişim kurduktan sonra bile, akıllarında kalan görüntü genellikle gördükleri fotoğraf oluyor. Bu nedenle, sosyal medyada paylaştığınız ya da CV'niz için kullandığınız fotoğraflar karşı taraf için önemli.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
734
126
100
84
66
58
35
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın