Görüş Bildir
Haberler
Wuhan'dan Salgınla İlgili Görüntü ve Haber Paylaşan Kişiye 4 Yıl Hapis

Wuhan'dan Salgınla İlgili Görüntü ve Haber Paylaşan Kişiye 4 Yıl Hapis

Batuhan
28.12.2020 - 11:15

Çin’de Corona virüsü salgınının başlangıç noktası olarak kabul edilen Wuhan kentinde yaşanan gelişmeleri haberleştiren ve sosyal medyadan paylaşan bir “vatandaş gazeteci”, 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Söz konusu kişi yanlış bilgi yaymak ve yaşanan sorunları olduğundan fazla göstermekle suçlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kendisi eski bir avukat da olan Zhang Zhan, salgının merkezi Wuhan kentinde, hastanelerden ve boş sokaklardan ilk görüntüleri dünyaya geçen kişilerden biri olmuştu. Ancak yaptığı bu paylaşımlar ve yabancı medya kuruluşlarına yaptığı bağlantılar 37 yaşındaki Zhan’ın ceza almasına neden oldu.

Zhang Zhan’ın avukatı 4 yıllık hapis cezasını temyize götüreceklerini söyledi. Avukat Ren Quanniu “Sayın Zhang, kendisinin ifade özgürlüğünü kullanmış olmasından ötürü cezalandırıldığını düşünüyor” dedi.

Çin’de daha önce salgınla ilgili açıklamalarda bulunan doktorların da baskı altına alındığı şeklinde haberler söz konusu olmuştu. Çin’de ulusal medya, devlet başkanı Xi Jinping’in liderliğinde virüsle başarıyla mücadele edildiği haberler yaptı.

Kefaletle serbest bırakılması talebi de mahkeme tarafından reddedildi

Kefaletle serbest bırakılması talebi de mahkeme tarafından reddedildi

Şangay’da mahkemenin görüldüğü salon önünde polis geniş güvenlik önlemleri alırken Zhan'a destek veren bir grup da mahkeme binası önünde toplandı.

Öte yandan Çinli yetkililer salgın önlemlerini gerekçe göstererek yabancı basin mensuplarını duruşma salonuna almadılar.

Zhan, salgının başlamasıyla birlikte 1 Şubat tarihinde Wuhan’a giderek yaptığı röportajlar ve çekimleri Youtube sayfasına yüklemeye başlamıştı.

Mayıs ayında gözaltına alınan Zhan, Haziran ayında tutuklanmasını protesto etmek amacıyla açlık grevi başlattı. Avukatlar, Zhang'ın sağlık durumunun kötü olduğunu söylediler.

Zhan'ın duruşma öncesinde yaptığı kefaletle serbest bırakılması talebi de mahkeme tarafından reddedildi.

Sosyal medyadan paylaşım yapan diğer kişiler de paylaşımlarını durdurdu

Sosyal medyadan paylaşım yapan diğer kişiler de paylaşımlarını durdurdu

Öte yandan Çin’de salgınla ilgili video ve görüntüler geçen Fang Bin, Chen Qiushi ve Li Zehua isimli kişiler de herhangi bir açıklama yapmadan sosyal medyadan kayboldular.

Fang isimli kişi bir daha hiç paylaşımda bulunmazken Li Nisan ayında yüklediği bir videoda kendisinin zorla karantinaya alındığını söyledi. Chen Quishi’nin bir arkadaşı da kendisinin gözlem altında olduğunu ve konuşamayacağı bilgisini paylaştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
2
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın