Görüş Bildir
Haberler
William Shakespeare Kimdir? William Shakespeare'ın Hayatı, Ölümü ve Eserleri...

William Shakespeare Kimdir? William Shakespeare'ın Hayatı, Ölümü ve Eserleri...

Şebnem Sucu
19.08.2021 - 14:49

William Shakespeare evrensel edebiyatın en büyük oyun yazarıdır. Hamlet, Othelo, Macbeth ve Romeo ve Juliet gibi ünlü eserleri bulunur. William Shakespeare'in kişisel hayatı bir sırdır.İşte William Shakespeare'in hayatına dair merak edilenler; William Shakespeare kimdir, neler yapmıştır? William Shakespeare eserleri...

İçeriğin Devamı Aşağıda

William Shakespeare, İngiliz bir şair, oyun yazarı ve Rönesans döneminin aktörüydü. Shakespeare'in oyunları belki de günümüze en kalıcı mirasıdır, ancak yazdığı tek şey de değildir. Shakespeare'in şiirleri de günümüzde popülerliğini korumaktadır. Peki, gelmiş geçmiş en büyük yazarlardan kabul edilen William Shakespeare kimdir? İşte kısaca William Shakespeare'in hayatı...

WILLIAM SHAKESPEARE KİMDİR?

WILLIAM SHAKESPEARE KİMDİR?

HAYATI

William Shakespeare'in doğum kaydı yok, ama eski bir kilise kaydına göre, 26 Nisan 1564'te Stratford-upon-Avon'daki Kutsal Üçlü Kilisesi'nde vaftiz edildi. Shakespeare, deri tüccarı John Shakespeare'in ve yerel toprak varisi Mary Arden'in üçüncü çocuğuydu. Shakespeare'in iki büyük kız kardeşi, Joan ve Judith ve üç küçük erkek kardeşi Gilbert, Richard ve Edmund vardı. Shakespeare'in çocukluyla ve eğitimiyle ilgili neredeyse hiç kayıt yok. Ama Akademisyenler, büyük olasılıkla okuma, yazma ve klasikleri öğreten Stratford'daki Kral Yeni Okulu'na gittiğini düşünüyorlar.

Shakespeare, bir oyunculuk şirketi olan Lord Chamberlain's Men'in kurucu üyelerinden oldu. Zamanının en önemli grubu olarak kabul edilen şirket, 1603'te Kral James I'in taç giymesinden sonra adını Kral'ın Adamı olarak değiştirmiş.

Kayıtlar 1592'de Shakespeare'in Londra'da bir aktör ve oyun yazarı olarak geçimini sağladığını gösteriyor. 1597'de Shakespeare 37 oyununun 15'ini zaten yazmış ve yayınlamıştır. Sivil kayıtlar, şu anda Stratford'daki New House adlı ikinci en büyük evi ailesi için satın aldığını gösteriyor. Yani bu dönemde Shakespeare'in popüler olduğunu, yayınlanan ve satılan eserlere sahip olduğunu da biliniyor.

1599'a gelindiğinde, Shakespeare ve iş ortakları, Thames Nehri'nin güney yakasında Globe Tiyatrosu adını verdikleri kendi tiyatrosunu kurdular.

EVLİLİĞİ VE ÇOCUKLARI

EVLİLİĞİ VE ÇOCUKLARI

Shakespeare, Canterbury Eyaletinde Worcester'da 28 Kasım 1582'de Anne Hathaway ile evlendi. Hathaway, Stratford'un bir mil batısındaki küçük bir köy olan Shottery'den geliyordu. Evlendiklerinde Shakespeare 18 ve Anne 26 yaşındaydı. Susanna, Hamnet ve Judith adında üç çocukları oldu. Hamnet 11 yaşında bilinmeyen nedenlerden öldü.

ESERLERİ

ESERLERİ

Shakespeare'in oyunlarının kesin kronolojisini belirlemek zor olsa da, yirmi yıl boyunca yaklaşık 1590'dan 1613'e kadar çeşitli ana temalar etrafında dönen toplam 37 oyun, 2 anlatı şiiri yazdı: tarihi dramalar, trajediler, komediler ve trajikomediler... İşte o eserlerden bazıları...

- Hamlet

- Romeo ve Juliet

- Macbeth

- Venedik Taciri

- Othello

- Soneler

- On ikinci gece

- Kral Lear

- Bir yaz gecesi rüyası

- Atinalı Timon

- Kıs Masakı

- Cardenio

- Hırçın Kız

- Sen Aydınlatırsın Geceyi

- Fırtına

- Julius Caesar

- Aşkın Emeği Boşuna

- Çifte İhanet ya da Dertli Aşıklar

- Kral John'un Yaşamı ve Ölümü

- Antonius ve Klepatra

- Venedik Taciri

- Yanlışlıklar Komedyası

ÖLÜMÜ

Shakespeare'in 23 Nisan 1616 yılında 52. doğum gününde öldüğü düşünülüyor. Kilise kayıtları, 25 Nisan 1616'da Trinity Kilisesi'ne girdiğini gösteriyor. Shakespeare'in ölümünün kesin nedeni bilinmiyor, ancak birçoğu kısa bir hastalıktan sonra öldüğüne inanıyor.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
7
7
2
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?