Görüş Bildir
Haberler
Astronotlar Bir Yıllığına Uzaya Gönderildi

Astronotlar Bir Yıllığına Uzaya Gönderildi

Batuhan
27.03.2015 - 15:28

Amerikalı astronot Scott Kelly ve Rus kozmonot Mikhail Kornienko, Soyuz uzay aracıyla 1 yıl kalacakları Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) gönderildi.

Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatılan Soyuz uzay aracında, Rus kozmonot Gennady Padalka'nın da altı aylık görev için bulunduğu bildirildi. Kapsülün yaklaşık 6 saatlik yolculuğun ardından UUİ'ye kenetlenmesi bekleniyor.

Kelly ve Kornienko'nun bir yıllık görevi, 2020'den itibaren başlaması planlanan derin uzay görevlerinin hazırlık aşamalarından birini temsil ediyor. Kelly ve Kornienko, insan vücudunun yerçekimsiz ortama uzun süre nasıl adapte olduğunu gözlemleyecek ve birçok deney gerçekleştirecek. Elde edilecek sonuçların, Mars yolculuğu dahil uzun süreli görevler için önemli bilgiler sunması bekleniyor. Bir yıllık görev, 2012'de ortaya atılmış ve kabul edilmişti.

51 yaşındaki Kelly, görev kendisine ilk teklif edildiğinde çok sıcak bakmadığını ancak bilime yapacağı katkı adına fikrini değiştirdiğini söyledi. 54 yaşındaki Kornienko ise 'bir yıl uzayda kalmanın büyük bir fırsat olduğunu ve elde edecekleri bilgilerle Mars'a yolculuk yapacak nesillere yardımcı olacaklarını' söyledi.

NASA, UUİ'de 50 yaş üzeri için özel üç kutu vitamin bulunacağını belirtti.

Soyuz uzay aracının Cumartesi günü TSİ 03.36'da uzay istasyonunun Poisk modülüne ulaşması bekleniyor. Astronotlar kenetlenmeden birkaç saat sonra uzay istasyonuna girecek.

Kelly ve Kornienko'dan önce uzayda en uzun süreli görevi gerçekleştiren isim kozmonot Valeri Polyakov olmuştu. Polyakov, Mir uzay istasyonunda 14 ay kalmış ve Mart 1995'te Dünya'ya dönmüştü.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/uza...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0