Görüş Bildir
Haberler
Uyumakta Bile Zorlananlar Buraya! Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?

Uyumakta Bile Zorlananlar Buraya! Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?

Penny
14.01.2020 - 07:15

Kulak çınlaması oldukça rahatsız edicidir ve özellikle uzun süredir bu problemden muzdaripseniz psikolojinizi bile etkileyebilir.

Kaynak: https://www.healthline.com/health/tin...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Öncelikle kulak çınlaması nedir?

Öncelikle kulak çınlaması nedir?

Kulak çınlaması genellikle sadece çınlama sesi olarak tanımlanır, ancak  uğultu, çan sesi, rüzgâr sesi veya ıslık sesi gibi de duyulabilir. Kulak çınlaması herhangi bir ses olmaksızın ses algılanması durumu olarak açıklanabilir. Ses çok yumuşak, çok yüksek, tiz veya alçak olabilir. Bazı insanlar bunu bir kulakta, bazıları ise her ikisinde de duyar. Şiddetli kulak çınlaması olan kişiler işitme, çalışma veya uyku sorunları yaşayabilir.

Kulak çınlaması bir hastalık değildir, bir semptomdur. İşitsel sisteminizde, kulağınızda, iç kulağı beyne bağlayan işitme sinirinde veya beynin sesi işleyen kısımlarında bir problem olduğunun işareti olabilir. Kulak çınlamasına neden olabilecek çeşitli farklı durumlar vardır. En yaygın olanlardan biri gürültüye bağlı işitme kaybıdır.

Kulak çınlaması için net bir tedavi yoktur. Çınlama geçici veya kalıcı, hafif veya şiddetli, kademeli veya anlık olabilir. Buradaki yöntemlerin amacı, kafanızdaki ses algınızı yönetmenize yardımcı olmaktır.

1. İşitme cihazları

1. İşitme cihazları

Çoğu insanda işitme kaybının bir belirtisi olarak kulak çınlaması görülür. İşitme kaybı olduğunda, beyninizin ses frekanslarını işleme biçiminde değişiklikler olur. İşitme cihazı, harici seslerin seviyesini artırmak için mikrofon, amplifikatör ve hoparlör kullanılan küçük bir elektronik cihazdır. Bu, beynin sesi işleme yeteneğindeki nöroplastik değişiklikleri hafifletebilir.

Eğer kulak çınlamanız varsa, ne kadar iyi duyarsanız kulak çınlamanız o kadar azarlır. The Hearing Review'da yayınlanan 2007 sağlık hizmeti sağlayıcıları araştırması, kulak çınlaması olan kişilerin yaklaşık yüzde 60'ının işitme cihazıyla az da olsa bir rahatlama yaşadığını ortaya koymuş.

2. Ses maskeleme cihazları

2. Ses maskeleme cihazları

Ses maskeleme cihazları, çınlama sesinin ikinci bir akustik uyaranla baskılanmasını sağlar. Geleneksel ses maskeleme cihazı masa üstü ses makineleridir, ancak kulağa uyan küçük elektronik cihazlar da vardır. Bu cihazlarda beyaz gürültü, pembe gürültü, doğa sesleri, müzik veya diğer ortam sesleri kullanılır. Sesler hastaya göre de ayarlanabilir. Çoğu insan kulak çınlamasından biraz daha yüksek bir ses tercih eder, bazıları ise sadece çınlama sesini maskeleyen bir sesi tercih eder.

Froningers in Aging NeuroscienceTrusted Source dergisinde yapılan bir 2017 araştırması, maskelemenin beyaz gürültü veya pembe gürültü gibi gürültüler kullanırken en iyi şekilde etki ettiğini, doğa seslerinin yeterince etkili olmadığını ortaya koydu.

3. Değiştirilmiş veya özelleştirilmiş ses makineleri

3. Değiştirilmiş veya özelleştirilmiş ses makineleri

Standart maskeleme cihazları, bunları kullanırken kulak çınlaması sesini maskelemeye yardımcı olur, ancak uzun süreli etkileri yoktur. Modern tıbbi cihazlar, özellikle kulak çınlamanıza göre ayarlanmış özelleştirilmiş sesler kullanır. Normal işitme cihazlarının aksine, bu cihazlar aralıklı olarak kullanılır. Cihaz kapatıldıktan çok sonra da faydası devam edebilir ve zaman içinde kulak çınlamasında uzun süreli iyileşme yaşayabilirsiniz.

Annals Ontology, Rhinology ve LaryngologyTrusted Source'da 2017'de yayınlanan bir çalışma, özelleştirilmiş ses makinelerinin kulak çınlamasının şiddetini azalttığını ortaya koymuştur.

4. Davranışçı terapi

4. Davranışçı terapi

Kulak çınlaması, yüksek oranda duygusal stres ile ilişkilidir. Kulak çınlamasından muzdarip olanlarda depresyon, anksiyete ve uykusuzluk görülme olasılığı az değildir. Bilişsel davranışçı terapi, kulak çınlaması olan kişilerin, bu durumlarıyla yaşamayı öğrenmelerine yardımcı olan bir konuşma terapisidir. Sesin kendisini azaltmaktan ziyade sesi nasıl kabul edeceğinizi öğretir. Amaç, yaşam kalitenizi artırmak ve kulak çınlamasının sizi çıldırmasını önlemektir.

Haftada bir kez bir terapist veya danışmanla uygulanır. Başlangıçta depresyon ve diğer psikolojik problemlerin tedavisi olarak geliştirildi, ancak kulak çınlaması olan insanlar için de işe yarıyor görünüyor. Kore Odyoloji Dergisi'nde yayınlananlar da dahil olmak üzere çeşitli çalışmalar ve meta-incelemeler, bu terapinin kulak çınlamasının yol açtığı stres ve düşen yaşam kalitesini iyileştirmede işe yaradığını ortaya koymuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Progresif kulak çınlaması yönetimi

5. Progresif kulak çınlaması yönetimi

Progresif kulak çınlaması yönetimi (PTM), ABD Gazi İşleri Bakanlığı tarafından sunulan terapötik bir tedavi programıdır. Kulak çınlaması, silahlı hizmetlerin gazilerinde görülen en yaygın problemlerden biridir. Yüksek silah sesleri (ve eğitimler) genellikle gürültüye bağlı işitme kaybına yol açar. Burada bu şekilde oluşan kulak çınlaması problemleri için bir tedavi uygulanmaktadır.

6. Antidepresanlar ve antianksiyete ilaçları

6. Antidepresanlar ve antianksiyete ilaçları

Kulak çınlaması  tedavisi genellikle birkaç tedavinin bir kombinasyonunu içerir. Doktorunuz tedavinizin bir parçası olarak ilaç önerebilir. Bu ilaçlar kulak çınlaması belirtilerinizi daha az sinir bozucu hale getirerek yaşam kalitenizi arttırır. Anksiyete ilaçları da uykusuzluk için etkili bir tedavidir.

Medical Science MonitorTrusted Source'da yayınlanan bir çalışmada, alprazolam (Xanax) adı verilen bir anksiyete ilacının kulak çınlamasından muzdarip olanlar için biraz rahatlama sağladığı ortaya kondu.

7. Fonksiyon bozuklukları ve diğer sorunların düzeltilmesi

7. Fonksiyon bozuklukları ve diğer sorunların düzeltilmesi

Amerikan Kulak Çınlaması Derneği'ne göre, kulak çınlaması vakalarının çoğu işitme kaybından kaynaklanmaktadır. Bazen, kulak çınlaması işitsel sistemdeki tahrişten kaynaklanabilir. Kulak çınlaması bazen de temporomandibular eklem (TMJ) ile ilgili bir problemin belirtisi olabilir. Kulak çınlamanız TMJ'den kaynaklanıyorsa, ortodontal tedavilere başvurmak gerekebilir.

Kulak çınlaması aşırı kulak kirinin belirtisi de olabilir. Kulak kirinin giderilmesi, hafif kulak çınlaması vakalarının ortadan kalkması için yeterli olabilir. Kulak zarına yerleşen yabancı cisimler de kulak çınlamasına neden olabilir. Kulak, burun ve boğaz (KBB) uzmanı küçük bir muayene yaparak bu problemi tespit edebilir.

8. Egzersiz yapmak

8. Egzersiz yapmak

Egzersiz genel sağlığınıza önemli ölçüde katkıda bulunur. Kulak çınlaması; stres, depresyon, anksiyete, uyku eksikliği ve bazı hastalıklar nedeniyle şiddetlenebilir. Düzenli egzersiz stresi yönetmenize, daha iyi uyumanıza ve daha sağlıklı kalmanıza yardımcı olacaktır.

9. Farkındalık temelli stres azaltma

9. Farkındalık temelli stres azaltma

Sekiz haftalık farkındalık temelli stres azaltma programı sırasında katılımcılar dikkat eğitimi yoluyla dikkatlerini kontrol etme becerilerini geliştirirler. Program insanların dikkatini kronik ağrılarından uzaklaştırmak için tasarlanmıştır, ancak kulak çınlaması için de eşit derecede etkili olabilir.

Kronik ağrı ve kulak çınlaması arasındaki benzerlikler araştırmacıların kulak çınlaması için farkındalık temelli stres azaltma programı geliştirmeleri için bir fikir olmuştur. The Hearing Journal'da yayınlanan bir pilot çalışmanın sonuçları, sekiz haftalık bir farkındalık temelli stres azaltma programına katılanların kulak çınlaması algılarını önemli ölçüde değiştirdiğini ortaya koydu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Kendi kendinize yapabileceğiniz farkındalık temelli meditasyonlar

10. Kendi kendinize yapabileceğiniz farkındalık temelli meditasyonlar

Farkındalık eğitimine başlamak için bir programa kaydolmanız gerekmez. Bazı kitaplardan veya videolardan, odağınızı kulak çınlamasından uzaklaştırmaya yardımcı olabilecek meditasyon ve nefes alma tekniklerini öğrenebilir kendi evinizde uygulayabilirsiniz.

11. Alternatif tedaviler

11. Alternatif tedaviler
www.naturalhealers.com

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli alternatif veya tamamlayıcı kulak çınlaması tedavi seçenekleri vardır;

  • Besin takviyeleri

  • Homeopatik ilaçlar

  • Akupunktur

  • Hipnoz

Bu tedavi seçeneklerinin hiçbiri bilimsel olarak desteklenmemektedir. Birçok insan gingko biloba otunun yararlı olduğunu söylemektedir, ancak büyük ölçekli çalışmalar bunu kanıtlayamamıştır. Kulak çınlamasına iyi geldiği iddia edilen birçok besin takviyesi vardır. Bunlar genellikle çinko, ginkgo ve B-12 vitamini dahil olmak üzere çeşitli otlar ve vitaminlerin bir kombinasyonudur.Fakat bunun geçerli bir tedavi olduğuyla ilgili de net kanıtlar yoktur.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
11
6
4
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın