Görüş Bildir
Haberler
Uyduları Jet Uçaklarıyla Uzaya Taşıyacaklar

Uyduları Jet Uçaklarıyla Uzaya Taşıyacaklar

Onedio Medya
08.02.2015 - 10:15 Son Güncelleme: 08.02.2015 - 11:37

Pentagon'a bağlı Amerikan Savunma ve Araştırma Ajansı (DARPA), uyduların uzaya daha ucuz yollarla taşınması için askeri uçakların kullanıldığı bir konsept geliştirdi. Buna göre uydular, dev ve pahalı roketler yerine belirli bir mesafeye kadar jetlerle taşınarak yörüngeye fırlatılacak.

DARPA, 'Havadan Fırlatma Yardımıyla Uzaya Erişim' (ALASA) adlı proje ile ilgili bir ön hazırlık videosu yayınladı. Günümüzde uyduların yüzeyden 2 bin kilometre yukarıya kadar uzanan yörüngeye taşınması için büyük roketler kullanılıyor. ALASA projesi ile bu işlem için standart jet motorlu savaş uçakları kullanılacak.

60 MİLYON DOLARLIK MALİYET 1 MİLYON DOLARA DÜŞÜYOR

50 kilogram ağırlığa kadar uyduları içerisine alacak kapasitede roketler hazırlayan DARPA ekibi, savaş uçaklarının belirli bir yüksekliğe çıkması ile bu roketlere ateşleme yapmayı planlıyor. Fırlatma rampalarının ve dev roketlerin kullanılmaması ile yaklaşık 60 milyon dolar ortalama maliyet sadece 1 milyon dolara düşüyor. Görev, 24 saat içinde tamamlanabiliyor.

Space X firmasının roket kalkışlarının 55 milyon doları bulduğu günümüzde maddi açıdan büyük bir avantaj getirmesi beklenen ALASA projesi, standart uçaklar kullandığı için de mevcut pistlerden kalkışa uygun bir yapı ortaya koyuyor.

Uydu yüklü roketlerin F-15 savaş uçaklarıyla taşınacağı belirtiliyor. İlk deneme Amerikan ordusu tarafından bu yılın sonlarına doğru yapılacak. 2016 ortalarına kadar bu yöntemle yörüngeye 12 uydu yerleştirileceği bildirildi.

Zaman

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/aktuel_uydula...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0