Görüş Bildir
Haberler
Uşak'ta Gezilecek Yerler Nerelerdir? Uşak'ta Ne Yenir?

Uşak'ta Gezilecek Yerler Nerelerdir? Uşak'ta Ne Yenir?

Elif Ateş
23.09.2021 - 12:15

Ege ve Marmara'nın birbirine bağlandığı noktada bulunan Uşak, İç Batı Anadolu üzerinde yer alır. Kütahya, Afyon, Manisa illeri ile komşudur. Kuzeyinde Şaphane, Kuzeydoğusunda Murat Dağı, Güneydoğuda Bulkaz Dağları bulunur. Kuzeydoğusunda bulunan dağ ise volkanik bir yapıdadır. Uşak'ın meşhur kaplıcaları bu dağın batı eteğindedir. Uşak sadece kaplıcaları ile değil, her yıl Nisan ayında ülke genelinde yapılan cirit atlama müsabakalarıyla da ünlüdür. Ayrıca bu şehir halıcılık, kilimcilik gibi el sanatlarıyla da bilinmektedir. Peki, Uşak'ta gezilecek yerler nerelerdir? Uşak'ta ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uşak, antik dönemde Temenothyrea adı ile bilinmekteydi. Uşak ve çevresindeki ilk yerleşimler, M.Ö 4000 yılında itibaren başlamıştır. Bronz Çağı'na gelindiğinde ise yerleşim daha da artmıştır. Anadolu'da siyasi birliği başaran Hititlerin ve batı sınırlarında bulunan Friglerin olması sebebiyle birçok kültürün etkisi altında kalmıştır. Lidyalılar döneminde Ege'yi doğuya bağlayan ünlü ticaret yollarından biri olan Kral Yolu, Uşak sınırlarından geçmekteydi. Daha sonra Pers, Roma, Selçuklu, Bizans ve Osmanlı gibi medeniyetler de bu bölgede izlerini bırakmışlardır. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Uşak'ta gezilmesi gereken yerleri ve yemeklerini sizler için derledik...

UŞAK'TA GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

  • Tarihi Uşak Evleri: Cumhuriyet'in ilk yıllarından günümüze kadar ulaşan bu tarihi evler, iki katlıdır. İlk katları taştan, ikinci katları ise ahşaptan oluşur. Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtan bu evler, Uşak'ta görülmesi gereken yerlerdendir.

  • Uşak Arkeoloji Müzesi: Bu müze 1970 yılında açılmıştır. İçerisinde Eski Tunç Çağı'na ait testiler, idoller, baltalar yer almaktadır. Aynı zamanda Helenistik ve Roma dönemine ait eserlerde burada sergilenmektedir.

  • Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi: Kurtuluş Savaşı sırasında karargah olarak kullanılmış ve Atatürk burada konaklamıştır. Yöreye ait birçok eser, eşya, kıyafetler burada yer alır.

  • Uşak Kent Tarihi Müzesi: Uşak halılarının yer aldığı ünlü resimlerin kopyalarını bu müzede görmek mümkündür.

  • Uşak Halı Kilim Müzesi: 500- 600 yıllık tarihe sahip olan kilimlerin sergilendiği bu müze, oldukça ilgi çekicidir.

  • Hamamboğazı Kaplıcaları: Bu kaplıcanın suyunun şifalı olduğu bilinmektedir. Mide, bağırsak, kronik romatizma gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir.

  • Ulubey Kanyonu: Dünyanın en büyük ikinci kanyonu olan bu yer, macera severlerin sıklıkla tercih ettiği doğal güzelliklerden biridir. Yamaç paraşütü, balonla gezi ve kaya tırmanışı gibi çeşitli aktiviteler yapılabilmektedir. Özellikle kamp yapmak isteyenlerin tercih ettiği yerlerin başında gelir.

  • Taşyaran Vadisi: Bu vadi, Gediz Nehri içerisinde yer alır. Piknik alanları, mesire yerleri, gözlem kulesi bulunmaktadır. Muhteşem doğa manzarası ise gelenleri kendine hayran bırakır.

UŞAK'TA NE YENİR?

  • Ciğer Sarma: Pirinç ve kuş üzümü ile hazırlanan iç harç, kuzu ciğer ile sarılarak yapılır. Sakatat sevenlerin çok beğendiği yemeklerden biridir.

  • Döndürme Böreği: Özellikle kahvaltılarda tüketilen bu börek, büyük bir sinide yapılır. Hamurun içine isteğe göre ıspanak veya kabak koyulur. Üstüne bir sıra daha hamur koyularak pişirilir.

  • Çömlek Kebabı: Parçalanmış koyun eti, salça, su, biber ve domatesin  çömleklere koyularak pişirilmesiyle yapılır. Uşak'a gelenlerin mutlaka tatması gereken lezzetlerdendir.

  • Muska Böreği: Bu böreği özel yapan Ege'ye ait otlarla yapılmasıdır. Özellikle içine koyulan ıspanak ile oldukça sevilen bir hamur işidir.

  • Keşkek: Özel günlerin ve düğünlerin vazgeçilmez yemeklerinden biri olan keşkek, dövülmüş buğday ve et ile yapılır. Sadece Uşak'ta değil, tüm İç Anadolu'da çok sık yapılan yemeklerdendir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın