Görüş Bildir
Haberler
IŞİD ile Rehine Pazarlığı Sürüyor: Takas Akçakale'de

IŞİD ile Rehine Pazarlığı Sürüyor: Takas Akçakale'de

FreiGeist
29.01.2015 - 13:23 Son Güncelleme: 29.01.2015 - 16:25
İçeriğin Devamı Aşağıda

Rehin tuttuğu Japon gazeteci Japon gazeteci Kenji Goto’nun serbest bırakılmasına karşılık Ürdün’de tutuklu bulanan El Kaide militanı Sacide er Rişavi’nin serbest bırakılmasını isteyen Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), takasın Türkiye sınırında gerçekleştirileceğini açıkladı.

IŞİD rehin tuttuğu Japon gazeteci Goto’ya ait bir video daha yayınladı.

Goto’ya ait olduğu belirtilen ses kaydında, “ Ben Kenji Goto. Eğer Sacide er Rişavi 29 Ocak Perşembe günü Musul saatine göre gün batımında benim hayatımla takas edilmek için hazır olmazsa Ürdünlü pilot Muaz el Kesasebi derhal öldürülerecek ” deniliyor.

Videoda takasın IŞİD’in kontrolündeki Tel Abyad’ın hemen karşısında bulunan Akçakale’de gerçekleştirileceği belirtildi.

IŞİD'in elindeki iki rehinenin serbest bırakılacağı yönündeki bilgi üzerine çoğunluğu Japonlardan oluşan gazetecilerin, Akçakale Gümrük Kapısı önündeki bekleyişi sürüyor...

(Reuters)

Kesasebi’nin durumu belirsiz

IŞİD, salı günü yayınladığı videoda, Amman’da 2005 yılında gerçekleştirilen ve 60 kişinin öldüğü intihar saldırısı nedeniyle Ürdün’de tutuklu bulunan Rişavi’nin serbest bırakılması için 24 saat süre tanımış, Ürdün hükümetinin takas teklifini kabul ettiğini açıklamasının ardındansa süreyi uzatmıştı.

Ancak Ürdün hükümeti takas için Ürdünlü pilot Muaz el Kesasebi serbest bırakılmasını şart koşmuştu.

Yayınlanan son videodaysa Ürdünlü pilotun takas planının bir parçası olmadığına dikkat çekiliyor. Takasın gerçekleştirilmesi için önceliklerinin Kesasebi’nin serbest bırakılması olduğunı söyleyen Ürdün hükümetinin, nasıl bir tavır takınacağı henüz belirsiz.

Videonun yayınlanmasının ardından bir açıklama yapan Japonya Başbakanı Şinzo Abe, terörizme boyun eğmeceklerini ve Japonya vatandaşlarının güvenliği için gereken tüm çabayı göstereceklerini söyledi.

“ Eğer terörizmden korkarsak ve terörizme teslim olursa, bu Japonya’ya yönelik terörist faaliyetlerin büyümesine neden olur ” diyen Abe, “ Böyle bir şey kabul edilemez ” ifadelerini kullandı.

Ürdün IŞİD'den 'Kanıt' İstedi

Ürdün IŞİD'den 'Kanıt' İstedi

Al Jazeera'nin haberine göre Ürdün Medya ve İletişim Bakanı Muhammed Mumani, “IŞİD’in Sacide Rişavi’nin serbest bırakılması yönündeki talebini kabul ettiğimizi ve buna hazır olduğumuzu açıklamıştık ancak şu ana kadar pilot Muaz Kesasibe’nin hayatta olduğuna dair bir kanıt elimizde yok. Bununla ilgili garanti istiyoruz” dedi.

IŞİD, Ürdün'de hapiste tutulan Sacide Rişavi’nin Ürdünlü pilot Muaz Kesasibe karşılığında serbest bırakılması için verdiği süreyi akşam saatlerine kadar uzatmıştı. Ürdünlü pilot ve Japon rehine için pazarlık sürüyor.

IŞİD'in elindeki Japon rehine Kenji Goto Jogo, internette yayınlanan ses kaydında Rişavi'nin serbest bırakılmaması durumunda Ürdünlü pilot Kesasibe'nin öldürüleceğini açıkladı.

IŞİD'in elindeki Ürdünlü pilot ve Japon gazetecinin serbest bırakılacağı iddiaları üzerine çoğunluğu Japon gazeteciler dünden bu yana Akçakale Gümrük Kapısı önünde bekliyor.

Geceye kadar bekleyişini sürdüren basın mensupları, Japon gazetecinin gelmemesi üzerine, Şanlıurfa il merkezine dönüp geceyi orada geçirdiler.

Basın mensupları, sabah yeniden Akçakale Gümrük Kapısı önüne gelerek Japon gazeteciyi beklemeye başladı.

Bu arada gümrük kapısında toplanan ve ülkelerine gitmek için yetkililerden izin isteyen bir grup Suriyeli ise geçiş için izin bekliyor.

Türkiye’den yardım istediler

Suriye'de uçağının düşmesi sonucu IŞİD tarafından esir alınan 26 yaşındaki Ürdünlü pilot Muaz Safi Kesasibe'nin ailesi, Türkiye'nin Amman'daki büyükelçiliğine bir mektup yazarak, Türk yetkililerden pilotun bırakılması için arabuluculuk etmesini istemişti.

Aile yazdıkları mektupta Türkiye'nin soruna ciddi bir şekilde müdahale etmesini ve IŞİD'le sürdürülen müzakerelerde rol oynayarak, oğullarının serbest bırakılmasını sağlamaları için yardım etmelerini istedi.

Ürdün hükümetinin sözcüsü Muhammed Mumani, esir pilotun serbest bırakılması karşılığında, IŞİD'in pazarlık talebi doğrultusunda ülkede 'terör' suçlamasıyla tutuklu bulunan Sacide Rişavi'yi serbest bırakmaya hazır olduklarını belirtti.

Al Jazeera ve Diken

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0