Görüş Bildir
Haberler
Tutuklu Hakimler Özçelik ve Başer ile İlgili İddianame Kabul Edildi

Tutuklu Hakimler Özçelik ve Başer ile İlgili İddianame Kabul Edildi

ATKN
06.10.2015 - 13:45

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, görevden uzaklaştırılan tutuklu hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer hakkında, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engellemeye teşebbüs”, “Silahlı terör örgütüne üye olmak”, “Görevini kötüye kullanmak” ve “Gizliliği ihlal” suçlarından hazırlanan iddianameyi kabul ederek kovuşturmanın başlanmasına izin verdi. Mahkeme, şüphelilerin sunacağı belgelerden sonra yargılamanın yapılması için dosyayı Yargıtay’a gönderecek. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Metin Özçelik ve Mustafa Başer

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili İdris Kurt’un görevden uzaklaştırılan tutuklu hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer hakkında hazırladığı 7 sayfalık iddianamenin bazı eksikler nedeniyle reddedilmesi üzerine hazırlanan 119 sayfalık ikinci iddianame, kabul edildi. 

‘Fethullahçı Silahlı Terör Örgütü mensupları oldukları…’

Gönderildiği Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen ikinci iddianamede, tutuklu hakimlerin Fethullahçı Silahlı Terör Örgütü’nün mensupları oldukları, anılan örgütün hiyerarşik yapısına bağlı olarak verilen görevi yerine getirdikleri iddia edildi. İddianamede, “Yasal hükümleri açıkça hiçe sayarak bilinçli, istikrarlı ve kasıtlı olarak karar verdikleri, bu derece açık bir hukuksuzluğun, yasanın yorumlanması veya takdir hakkının kullanılmasıyla izahı mümkün olmayıp bu kararların önceden tasarlanmış ve belli bir amaca yönelik kasıtlı olarak verildiği” görüşüne yer verildi. 

Şüpheliler Mustafa Özçelik ile Metin Başer’in HSYK 2. Dairesi tarafından 14 Temmuz 2015 tarihinde görevden uzaklaştırıldıkları hatırlatılan iddianamede, Fethullahçı Terör Örgütü ve Paralel Devlet Yapılanması ile bağlantılı dosyanın tutuklu şüphelileri için tahliyeye giden yolu yetki ve görev gaspı yaparak yasaya açıkça aykırı şekilde açmaya çalıştıkları belirtildi. İddianamede, “Eylemlerini amaç ve örgütsel faaliyetleri yönünden bilinçli olarak, hiyerarşik bağlılık ve süreklilik içerisinde adı geçen örgütün hedeflerine uygun şekilde gerçekleştirme yönünde sürdürdükleri anlaşılmıştır” görüşüne yer verildi.

İddianame:

İddianame:

“29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi olan Mustafa Özçelik tarafından, yasal olarak kurulmuş ve soruşturma aşaması bakımından kesin olarak ve yargı bölgesi ile yetkili ve görevli kılınan tüm İstanbul Sulh Ceza Hakimlikleri’nin reddine ilişkin taleplerini, CMK 26 maddesi ve diğer hükümlere açıkça aykırı olmasına rağmen kabul etmesi suretiyle yasal sınırların kasten aşılması, 32. Asliye Ceza Hakimi olan Mustafa Başer tarafından ise, yine anılan gerekçe ile açıkça yok hükmünde sayılması gereken bir karara dayanarak kendisinin yetkili ve görevli olduğuna dair açıkça hukuka aykırı yetki ve görev ihdas ederek tahliye kararı verilmek suretiyle yasal sınırların kasten aşılması şeklinde gerçekleşen eylemleri ile görevi kötüye kullanma suçunu işlediği, tahliyelerini sağlamaya çalıştıkları şüphelilerin işlemiş oldukları özel hayatın gizliliği suçuna, bu şüphelilerin tahliyelerine karar vermek suretiyle iştirak ettikleri sabit olmakla, TCK 285/1 maddesi suçunu işledikleri anlaşılmıştır”

Kovuşturma izni

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, şüpheliler hakkında, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engellemeye teşebbüs”, “Silahlı terör örgütüne üye olmak”, “Görevini kötüye kullanmak” ve “Gizliliği ihlal” suçlarından hazırlanan iddianamenin kabulüne karar vererek kovuşturmanın başlamasına karar verdi. 

İddianameyi kabul eden Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, her iki şüpheliye tebligat çıkararak, varsa bilgi, belge ve delillerini sunmaları için 15 günlük süre verecek. Mahkeme, şüphelilerin sunacağı belgelerden sonra yargılamanın yapılması için dosyayı Yargıtay’a gönderecek.

Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul merkezli olarak yürütülen 'Paralel Yapı' soruşturmasında Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile bazı emniyet personelinin de aralarında bulunduğu tutuklu zanlıların avukatlarınca yapılan 'reddi hakim' talebini kabul eden ve tutukluların salıverilmesine karar veren asliye ceza mahkemesi hakimleri Metin Özçelik ile Mustafa Başer tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilmişti.

DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0