Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'yi Avrupa Ülkeleri Arasında Farklı Kriterler Açısından Kıyaslayan 11 Harita

etiket Türkiye'yi Avrupa Ülkeleri Arasında Farklı Kriterler Açısından Kıyaslayan 11 Harita

Fulin
02.06.2016 - 22:16

Ülkemizde olan bitenlerden haberimiz var ancak bu olan bitenlerin dünyada karşılığını çoğu zaman hayal edemiyoruz. Aşağıdaki haritalar ile ülkemizin bazı dikkat çekici kriterler açısından Avrupa ülkeleri arasında nerede olduğunu bir çırpıda görüyor ve karşılaştırma şansı buluyoruz.

Kaynak: https://jakubmarian.com/

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Bira Tüketimi

1. Bira Tüketimi

Diğer Avrupa ülkelerine göre çok az bira tüketiyoruz. Listenin başındaki Almanya'da kişi başına yılda 106 litre bira tüketilirken, Türkiye'de sadece 13 litre tüketiliyor.

2. Tuvaletten Sonra El Yıkama Alışkanlığı

2. Tuvaletten Sonra El Yıkama Alışkanlığı

Listenin başında %96 ile Bosna Hersek gelse de %94'lük bir oran ile ülkemizin insanının ne kadar temizliğine düşkün olduğunu (ya da anketlerde dürüst davranmadığını) görebiliyoruz. %50 ile Hollanda pislikten ölüyor.

3. İnternet Bağlantı Hızı

3. İnternet Bağlantı Hızı

Ülkemiz listenin sonunda ve yavaşlıktan kızarmış durumda. Bizden daha yavaş olan İtalya var; ancak servis ücretlerini de dikkate alırsak saniyede 6,3 mbit çok üzücü bir rakam. İrlandalılar ve İskandinavlar uçuyorlar.

4. Şarap Tüketimi

4. Şarap Tüketimi

Bazıları sağlığa iyi geldiğini düşünebilir ama şarap Türkiye'de diğer Avrupa ülkelerine göre pek içilmiyor. Kişi başına yıllık tüketim miktarı sadece 1 litre. Elbette listenin sonunda yer alıyoruz.

5. Obezite

5. Obezite

Sonuçlar korkunç derecede. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre Türkiye'nin toplam yetişkin nüfusunun %29,5'i obezitenin pençesinde. Listenin en üstünde bulunan ülkemizin tam zıttında Avrupa'nın en fit ülkesi Moldova %14,7 ile duruyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Vejeteryan Restoranı

6. Vejeteryan Restoranı

Ülkemizin listenin yine sonuna demir attığı başlıklardan bir tanesi. Ülkemizde 1 milyon kişi başına 0,7 tane vejeteryan lokanta düşüyor. Listenin zirvesinde 23,3 tane ile İrlanda yer alıyor.

7. IQ

7. IQ

Yine üzücü bir tablo ile karşı karşıyayız. Araştırmaya göre ülkemizin IQ ortalaması 89 olarak veriliyor. Bu konuda geçebildiğimiz ülkeler Arnavutluk ve Karadağ.

8. Çevre Performans İndeksi

8. Çevre Performans İndeksi

Bu indeks; temiz su ve hava kalitesi, iklim, enerji, tarım, balıkçılık gibi konularda ülkelerin performansları ele alınarak hesaplanıyor. Haritadaki ülkemizin renginden de anlayacağınız gibi işler iyi gidiyor dersek yanılmış oluruz. Bizden daha kötü durumda olanlar var ancak Batı Avrupa'nın performansını kıskanmamak elde değil.

9. Günlük Ortalama Çalışma Saatleri

9. Günlük Ortalama Çalışma Saatleri

Bu konuda da bazı ön yargılar mevcut. Çünkü ülkemizde çok çalışıldığına dair bir genel kanı var. Bu noktada ne çok ne az olduğunu diğer Avrupa ülkeleri ile karşılaştırarak yanıtlayabiliriz. Harita Türkiye'de günde ortalama 5 saat çalışıldığı görülüyor. Bu rakam sizi yanıltmasın, bu ortalama sayı çalışma günleri üzerinden değil tüm günler üzerinden hesaplandığı için bu seviyede. Malum, tatili bol bir ülkeyiz.

10. Öğretmen Maaşları

10. Öğretmen Maaşları

Öğretmen maaşları konusunda da çok kötü olduğumuz noktasında genel bir kanı hakim. Haritaya bakıldığında durumun çok iç açıcı olmamasıyla birlikte en kötüler arasında olmadığımızı da görebiliyoruz. Ülkemizdeki öğretmenlerin yıllık 29 bin dolarlık kazancı diğer ülkelerdeki maaşlar gibi satın alma gücü paritesi ile normalleştirilerek haritaya yazılmış.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Pahalılık

11. Pahalılık

Bu araştırmada Almanya değerleri baz alınarak normalleştirme yapılmış. Görüldüğü gibi orta sıralarda bulunuyoruz. Ama İskandinavya'nın bir kısmı ve İzlanda kıpkırmızı bir şekilde yanıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1088
782
429
221
143
98
72
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

#2 "ülkemizin insanının ne kadar temizliğine düşkün olduğunu (ya da anketlerde dürüst davranmadığını) görebiliyoruz." Çok yanlış bir ifade editör. Diğer Avru... Devamını Gör

Ahriman

Alkol tüketim oranlarına bakıyorsun ve çok gerideyiz lanet olsun diye kendini paralıyorsun!!! Bir düşün neden Ayran, Çay tüketimine göre bir sıralama yok! ... Devamını Gör

Ensiferum

matematikde turkiye ortalamasinin 10neti gecemedigini hatirlatirim. ortalamadan bahsediyoruz, yani nufusun yarisi 10nete yaklasamıyor bile. Bilime son zamanl... Devamını Gör

De grasse

ooh bugün de türkiyeyi itin götüne sokup sokup çıkardık çok şükür