Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'nin İlk Lav Tüpü Mağarası Bulundu

Türkiye'nin İlk Lav Tüpü Mağarası Bulundu

FreiGeist
12.12.2015 - 12:14

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye'nin ilk 'lav tüpü mağarasının' Hatay'da bulunduğunu açıklandı. Bakan Eroğlu, 'Ülkemiz açısından ilk olan bu mağaranın aynı zamanda uluslararası alanda da sıralamaya girmesini bekliyoruz' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Hatay'ın Hassa ilçesinde keşfedilen lav tüpü mağarasının, Türkiye'nin 'Ulusal Mağara Envanteri'ne giren ilk volkanik kökenli doğal mağarası olduğu belirtildi.

Bakanlık Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) ile Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA) Genel Müdürlüğü'nün envanterindeki mağaraların 'karstik' özellik taşıdığına işaret edilen açıklamada, temmuzdaki güncellemede de envanterdeki bin 377 kayıt arasında volkanik süreçlerle oluşmuş mağara bulunmadığı vurgulandı.

Haritalama çalışmaları gelecek yıl tamamlanacak

Haritalama çalışmaları gelecek yıl tamamlanacak

Açıklamada, girişinin bloklarla neredeyse tamamen kapalı olması sebebiyle 'daral' diye adlandırılan ve ancak sürünerek girilebilen pasajdan anlaşıldığı kadarıyla, mağaranın bazaltik volkanizma içinde gelişmiş ana galeri ile buna bağlı 3 yan koldan oluştuğu belirtildi. 'Mağara, yatay bir tüp şeklinde ilerliyor. Yürütülen çalışmalarda mağaranın 200 metrelik kesiminin ölçümü yapıldı ancak her üç galeride de bataklık zeminde ilerlemenin imkânsız hâle gelmesiyle ölçümler sonlandırıldı' ifadelerine yer verildi.

'Hassa Lav Tüpü' olarak adlandırılan mağaranın haritalama çalışmalarının gelecek yıl ağustosta tamamlanmasının hedeflendiği vurgulandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, lav örtüsünün sahadaki yayılımına göre mağaranın uzunluğunun bir kilometreyi geçmesinin beklendiğini ifade etti. Eroğlu, 'Hassa Lav Tüpü Mağarası, sahip olduğu özellikleriyle Türkiye'nin 'Ulusal Mağara Envanteri'ne kaydedilen ilk volkanik kökenli doğal mağarası oldu. Ülkemiz açısından ilk olan bu mağaranın aynı zamanda uluslararası alanda da sıralamaya girmesini bekliyoruz' dedi.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
44
4
3
3
3
2
0