Görüş Bildir
Haberler
Türkiye - İsrail İlişkilerinde Gerilim Yüksek: Peki Ticaret Ne Durumda?

Türkiye - İsrail İlişkilerinde Gerilim Yüksek: Peki Ticaret Ne Durumda?

Emre Ordu
16.05.2018 - 18:15 Son Güncelleme: 17.05.2018 - 13:27

İsrail güvenlik güçlerinin, ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması sırasında 60'tan fazla Filistinliyi öldürmesi üzerine Türkiye- İsrail ilişkilerinde tansiyon yeniden yükseldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsrail Başbakanı Netanyahu birbirlerini ağır ifadelerle suçladı, iki ülke karşılıklı olarak diplomatik temsilcilere ülkeyi terk etme çağrısı yaptı. Peki, Filistin davası nedeniyle sık sık gerilen Türkiye-İsrail ilişkilerinde ticaret, bu gerilimden ne kadar etkileniyor? Rakamlarla yakından bakalım... 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dün akşam muhalefet tarafından İsrail ile yapılan anlaşmaların feshedilmesi için sunulan önerge AKP'li vekillerin oylarıyla reddedilmiş, bu gelişmenin hemen ardından İsrail Tarım Bakanı, Türkiye'den tarım ithalatını durduklarını duyurmuştu.

İki ülke arasındaki tarım alışverişinin hacmi 75 milyon dolar

İki ülke arasındaki tarım alışverişinin hacmi 75 milyon dolar

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre,Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye, 2017 yılında İsrail'e 38 milyon dolar değerinde tarım ihracatı gerçekleştirdi.

İsrail'in Türkiye'ye gerçekleştirdiği tarım ithalatı da benzer bir hacimde meydana geldi: 37 milyon dolar.

2014 yılında Türkiye'nin İsrail'e tarım ve ormancılık ihracatı 40 milyon dolar, İsrail'den ithalatı 19 milyon dolar iken, yıllar içinde bu ürün grubu içinde iki ülkenin ticaret hacmi birbirine yaklaşmış.

İmalat sanayi en büyük ihracat kalemi

İmalat sanayi en büyük ihracat kalemi

Ekonomi Bakanlığı'na göre Türkiye ile İsrail arasında imzalanan ve 1 Mayıs 1997 tarihinde yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması'nı takiben iki ülke arasındaki ticaret hacmi yıllar içinde artış gösterdi.

İki ülke arasındaki ticaret hacmine baktığımız zaman ise 2017 yılında 4,9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini görüyoruz.

İsrail, Türkiye'nin büyüklüğüne göre ticaret ortakları sıralamasında 21. basamakta yer alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2017'de Türkiye'nin İsrail'e ihracatı 3,41 milyar dolar, İsrail'den ithalatı ise 1,51 milyar dolar şeklinde meydana geldi.

Yine 2017 verilerine göre Türkiye'nin İsrail'e gerçekleştirdiği en büyük ihracat kalemi 3,3 milyar dolar ile imalat sanayi.

Yine Ekonomi Bakanlığı'na göre Türkiye'nin İsrail'e ihracatında en önemli ürünler binek otomobilleri, demir çelik ürünleri, izole edilmiş kablo ve teller, mücevherci eşyası ve aksamı, plastik eşyalar, konfeksiyon ürünleri, beyaz eşya, seramik ürünleri ve çimento.

Peki İsrail'den ne alıyoruz?

Peki İsrail'den ne alıyoruz?

İsrail'in Türkiye'ye ihracatında ise petrol yağları, propilen polimerler, siklik hidrokarbonlar, elektrik enerjisi üretim grupları ve etilen polimerler öne çıkıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
69
35
17
8
6
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mete Öztürk

adamlar bizden meyve ithalatını durdurdu ama biz ithalatı durduramıyoruz neden mi çünkü tohumundan deterjanına gıdasından ilacına herşeyi onlardan alıyoruz ... Devamını Gör

Kaan

İkiyüzlü siyasetçiler, tek bildikleri oy toplamak için birbirlerine sataşmak oysa arka kapılardan birbirinizi yalıyorsunuz.

Pasif Kullanıcı

Konu israil taşşağı yalamak olunca bütün troller damlamış.Gidip sokağa kola doküp vicdan mastürbasyonu yaparsınız artık.