Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'de Vahim Tablo Açıklandı: Uyuşturucu Kullanım Yaşı 8'e Kadar Düştü

Türkiye'de Vahim Tablo Açıklandı: Uyuşturucu Kullanım Yaşı 8'e Kadar Düştü

Kübra Köklü
29.06.2023 - 09:23 Son Güncelleme: 29.06.2023 - 09:31

Uyuşturucu kullanımının artması ve kullanım yaşının ilkokul çağındaki çocuklara kadar düşmesi uzmanları harekete geçirdi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya uyuşturucu kullanımına ilişkin geçen günlerde soru önergesi veren CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, “Raporlara baktığımız zaman uyuşturucu kullanımının 8 yaşına kadar indiğini görüyoruz. Çocuklarda bağımlılık haline geliyor. Uyuşturucu ve türevi maddelerin kullanımı nedeniyle Avrupa’da 18 yaş altı ölümlerde birinci sırada Türkiye var. Üzüntü verici bir durum” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye'de uyuşturucu kullanımının önüne geçilemiyor

Türkiye'de uyuşturucu kullanımının önüne geçilemiyor

Türkiye’de uyuşturu kullanımına ilişkin vahim tablo açıklandı. Türkiye'de uyuşturucu kullanımının önüne geçilemiyor. 

Gerekli önemlerin alınamaması tepkilere yol açarken internet üzerinden uyuşturucu satışlarına da devam ediliyor. Son dönemde yapılan araştırmalarda da metamfetamin kulanımının arttığı görülüyor.

Cumhuriyet'in haberine göre, tablonun giderek ağırlaşmasına karşın uyuşturucu kullanımı konusunda yetkililerin yeterli adımları atmadığı da eleştiriler arasında yer alıyor. Cumhuriyet konuya ilişkin İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız ve CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı ile konuştu.

'Uyuşturucu madde kullanmanın cezası iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası'

'Uyuşturucu madde kullanmanın cezası iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası'

Hukuki sürece dikkat çeken Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız, “Ülkemizde uyuşturucu madde ticareti suçlarının cezaları oldukça yüksektir. Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal, ithal ve ihracının cezası 20 yıldan 30 yıla kadar hapis cezasıdır” diye konuştu.

Ülke içerisinde uyuşturucu madde ticaretinin cezasının en az on yıl olduğunu hatırlatan Yıldız, sözlerine devam etti: “Bu ceza uyuşturucu maddenin niteliğine, örneğin eroin olması, uyuşturucu maddenin satıldığı yere, örneğin okula yakın olmasına göre 30 yıla kadar çıkabilmektedir. Uyuşturucu madde kullanmanın cezası iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıdır. Ancak ilk seferinde kişi cezalandırılmamakta ve soruşturma evresinde kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilmektedir.”

'Uyuşturucu maddeyle mücadelede devletler yetersiz kalmaktadır'

'Uyuşturucu maddeyle mücadelede devletler yetersiz kalmaktadır'
İçeriğin Devamı Aşağıda

“Dünyanın her yerinde uyuşturucu madde kullanımı artmaktadır” diyen Yıldız, “Ekonomik olarak büyük bir sektörü oluşturan uyuşturucu maddeyle mücadelede devletler yetersiz kalmaktadır. Bizim ülkemizin bu konudaki bir diğer problemi geçiş ülkesi olmasıdır. Afganistan İran gibi ülkelerden batıya gönderilen uyuşturucu maddeler bizim ülkemizden geçmektedir. Bu konuda cezalandırmak, cezaların yüksek olması uyuşturucu madde kullanımını engellemek de yeterli olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Yıldız, devletin özellikle lise dönemindeki gençlerin bilinçlendirilmesi çalışması yanında ailelerin de bu konuya önem vermesi ve ergenlik çağındaki çocuklarıyla çok yakından ilgilenmesi gerektiğini söyledi.

'Takip edeceğiz'

'Takip edeceğiz'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya uyuşturucu kullanımına ilişkin geçen günlerde soru önergesi veren CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, “Türkiye’nin birçok yerinde uyuşturucu kullanımı olduğunu ve ailelerin bundan mustarip olduğunu gördük. Dolayısıyla bu önergeyi vermek istedik takip de edeceğiz” diye konuştu.

'Avrupa’da 18 yaş altı ölümlerde birinci sırada Türkiye var'

'Avrupa’da 18 yaş altı ölümlerde birinci sırada Türkiye var'

Yeteri kadar önlem alınmadığını söyleyen Halıcı şunları söyledi: “Raporlara baktığımız zaman uyuşturucu kullanımının 8 yaşına kadar indiğini görüyoruz. Çocuklarda bağımlılık haline geliyor. Uyuşturucu ve türevi maddelerin kullanımı nedeniyle Avrupa’da 18 yaş altı ölümlerde birinci sırada Türkiye var. Üzüntü verici bir durum.”

Türkiye’de metamfetamin ve bonzai kullanımının son beş yılda 15 kat arttığına dikkat çeken Halıcı, “Bu ikisinin çok yoğun şekilde kullanıldığını ve arttığını görüyoruz. Çok daha ciddiyetle yaklaşmamız lazım bu konuya. Türkiye’nin geleceği açısından çok önemli bu konu”  ifadelerini kullandı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
15
6
4
3
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gökhan Öktem

bakanların bile adı uyuşturucu ticaretiyle aniliyorsa bu tablo çok normal

Friedrich Nietzsche

Çocukların tabanca ve bıçak taşıma yaşı 12ye düştü meslek lisesinden çıkan çocukların ellerinde bile bıçak var.