Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'de En Çok Orman Hangi İlde?

Türkiye'de En Çok Orman Hangi İlde?

Elif Ateş
27.01.2022 - 10:00

Dünyadaki toprakların yaklaşık üçte biri ormanlardan oluşmaktadır. Ormanlar, aynı zamanda bir oksijen kaynağıdır. Havada bulunan oksijenin %56'sı ormanlar tarafından üretilmektedir. Karada yaşayan birçok türede ev sahipliği yapmaktadır. Yeryüzündeki su varlığının korunmasında ve düzenlenmesinde ormanların rolü de oldukça fazladır. Bu nedenle ormanların korunması ve yanan yerlerde ağaçlandırılma yapılması oldukça önemlidir. Aynı zamanda ormanların bazıları verimli iken, bazıları ise verimsizdir. Ormanların verimini arttırmak için de pek çok çalışma yapılmaktadır. Peki, Türkiye'de en çok orman hangi ilde bulunur? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Genel olarak bakıldığı zaman Türkiye'de sıcaklık ve yağış şartlarından dolayı ormanların yetişmesi oldukça elverişlidir. Yağış miktarı ile ormanlar arasından yakın bir ilişki bulunmaktadır. Nemin ve yağışın fazla olduğu yerlerde ormanlık alan daha fazla iken, kurak bölgelerde ormanlık alan daha azdır. Türkiye'de toplam orman alanı, ülke alan toplamının yaklaşık olarak %29'u kadardır. Bu alanların çoğu ise devletin mülkiyetinde bulunur. Pek çok ülkede ormanlardan ekonomik olarak yararlanılır. Bu doğal alanlardan mobilya, kağıt, sunta gibi birçok ürün elde edilmektedir. Türkiye'de en çok ormanın bulunduğu il hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Türkiye'de En Çok Orman Hangi İlde?

Türkiye'de En Çok Orman Hangi İlde?

Türkiye'nin kıyı kesimleri ormanlık alan barındırmasından dolayı oldukça önemlidir. Ülke geneline bakıldığı zaman 1 milyon hektarlık alanı ile en çok ormanlık alana sahip olan il Antalya'dır. Antalya'dan sonra 873 bin hektarlık alanı ile Kastamonu gelmektedir. Aynı zamanda 693 bin hektarlık verimli ormanı ile Türkiye'deki en verimli ormana sahip illerin başında gelir.

Daha sonra 835 bin hektarlık alanı ile Mersin, 829 bin hektarlık alanı ile Muğla, 646 bin hektarlık alanı ile Kütahya, 632 bin hektarlık alanı ile Balıkesir, 593 bin hektarlık alanı ile Adana, 588 bin hektarlık alanı ile Denizli, 542 bin hektarlık alanı ile de Manisa gelmektedir.

Türkiye'de en az ormanlık alana sahip olan il ise Iğdır'dır. Bu şehirde 161 hektarlık yeşil alan bulunmaktadır. Nevşehir, Şanlıurfa, Aksaray, Ağrı, Kilis, Bayburt, Ardahan, Kars ve Kırşehir'de ormanlık alanı en az olan iller arasından yer alır. Türkiye'de yer alan ormanlık alanların %60'ı iğneli yapraklara sahip ağaçlardan oluşur. İğneli yapraklar ibreli olarak da bilinmektedir. Bunlar genellikle Kızılçam ve Karaçamdan meydana gelmiştir. Geriye kalan %40'ı ise geniş yapraklı ağaçlardır. Bu ağaçların çoğu ise Meşe ağaç türüdür.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
5
2
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın