Görüş Bildir
Haberler
Tunus'ta 187 Cami Kapatıldı

Tunus'ta 187 Cami Kapatıldı

Batuhan
21.04.2015 - 14:37 Son Güncelleme: 21.04.2015 - 14:46
İçeriğin Devamı Aşağıda

Tunus yönetimi 'aşırı gruplarla mücadele' kapsamında 187 camiyi kapatma kararı aldı. Karara tepki var.

Tunus'ta başta Bardo Müzesi saldırısı olmak üzere yaşanan şiddet olaylarının ardından Başbakan Habib Sid ülkedeki IŞİD ya da El Kaide gibi gruplarla mücadele kapsamında 187 camiyi kapatma kararı aldı.

Söz konusu kararın uygulandığı bölgelerin sakinleri ise, 'aşırı gruplar' ile ilgileri olmadığını vurguladı.

Başkent Tunus'un kuzeyindeki Aryana kentinde yer alan Adem Camii'nin İmamı Mustafa Advani, caminin kapatıldığını ve cemaatin namazlarını açık alanda kılmak zorunda kaldığını ifade ederek, 'Yetkililer kapatma tarihinin 6 Nisan olduğunu söylenmesine rağmen belirtilen tarihten önce gelip camiyi kapattılar' dedi.

Advani, camiler hakkında kapatma kararı çıkarılmadan önce konunun soruşturulması gerektiğine işaret ederek, 'Bina ruhsatı için ufak bir iki prosedür dışında tüm belgeler tamam. Camiye ait dosyaların yeniden gözden geçirilmesinin hızlandırılmasını talep ediyoruz' ifadelerini kullandı.

Yaşadıkları bölgede halk arasında bazı kötü alışkanlıkların yaygın olduğunu dile getiren Advani, şöyle konuştu:

'Bölge sakinlerini, bu kötü alışkanlıklardan korumak için halk, caminin inşasına karar verdi. Ancak dönemin iktidarı tarafından caminin inşası engellendi. Devrimden sonraki kaos döneminde caminin inşaatını tamamlamak üzere çalışmalara başladık. İnşaatın yaklaşık yüzde 80'ini tamamlamıştık.'

'Terör ateşi bizi yaktı'

İmam Advani, herhangi bir aşırı grupla ilgilerinin olmadığını söyleyerek, 'Camiye, gazeteciden, güvenlik görevlisine, askerden, memura kadar pek çok kesimden vatandaş geliyordu. Ayrıca camide verilen vaazlar da herhangi bir aşırı söylem içermiyordu. Terör ateşi bizi yaktı. Camilerin kapatılması kararı, başta Bardo Müzesi'ne düzenlenen saldırı olmak üzere ülkedeki terör olaylarının doğrudan neticesidir. Bu aşırı ve sapkın fikirler nedeniyle namazları dışarıda kılmak zorunda kaldık' dedi.

Bölge sakinlerinden Menci en-Nayili ise camilerin kapatılması kararının maneviyatlarına zarar verdiğini vurgulayarak, 'Burada dört seneyi aşkın süredir namaz kılıyoruz. Camiler böylece kolayca kapatılmamalı, bu çözüm değildir. Caminin yeniden açılması için yetkililerden dosyaların gözden geçirilmesinin hızlandırılmasını talep ediyoruz' ifadelerini kullandı.

“Camiler ruhsatsız”

Tunus Din İşleri Bakanlığı ise yaptığı yazılı açıklamada kapatma gerekçesini inşaat sorunlarına dayandırmıştı. Açıklamada, 'Ülkedeki denetlenen camilerden 187'sinin devrimden sonra çarpık şekilde, bina ruhsatı alınmadan inşa edildiği' ifade edilmişti.

Tunus hükümeti, daha önce de bazı imamları görevinden uzaklaştırmıştı. Bu kararlar protestolara neden olmuştu.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
1
1
0
0