Görüş Bildir
Haberler
Tuncel Kurtiz Ölüm Yıl Dönümünde Anılıyor: Tuncer Kurtiz Kimdir, Kaç Yaşında Vefat Etti?

Tuncel Kurtiz Ölüm Yıl Dönümünde Anılıyor: Tuncer Kurtiz Kimdir, Kaç Yaşında Vefat Etti?

Türk sinema ve tiyatrosunun en önemli isimlerinden biri olan Tuncer Kurtiz, tam sekiz yıl önce hayata gözlerini yummuştu. Özellikle son dönemde rol aldığı Ezel dizisindeki Ramiz Dayı karakteri ile geniş kitleler tarafından sevilen Tuncer Kurtiz, 27 Eylül 2013 yılında kalp krizi geçirerek vefat etmişti. Usta oyuncunun ölüm yıldönümünde sosyal medyada sevenleri mesaj atmaya başladı. Peki, Tuncer Kurtiz kimdir, kaç yaşında vefat etti? Tuncer Kurtiz hangi filmlerde oynadı? İşte Tuncer Kurtiz’in hayatı ve kariyeri…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ezel dizisinde canlandırdığı Ramiz Dayı karakteri ile geniş kitleler tarafından sevilmeye başlanan Tuncel Kurtiz, 1958 yılından beri tiyatro ve sinemada eserler vermiştir. 1958 yılında Dormen Tiyatro’nda oynanan Zafer Madalyası ile başlayan Tuncer Kurtiz’in sahne kariyeri son olarak rol aldığı 2013 yapımı Mutlu Aile Defteri filmi ile sona ermiştir. İşte Tuncer Kurtiz’in hayatı…

Tuncer Kurtiz Kimdir?

Tuncer Kurtiz Kimdir?

Tuncel Tayanç Kurtiz, 1 Şubat 1936 yılında Kocaeli’nde dünyaya gelmiştir. Babası Selanik doğumlu bir Türk bürokratı, annesi Boşnaktır. Haydarpaşa Lisesi'nden mezun olmuştur. Üniversitede kısa bir süre hukuk fakültesinde, daha sonra ise filoloji, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi bölümlerinde okumuş; ancak hiçbirinden mezun olmamıştır. Bir dönem İETT'de çalışmıştır.

İlk kez 1958 yılında Dormen Tiyatrosu'nda oyunculuğa başlamış olan Tuncer Kurtiz, sinema filmlerinde de rol aldı. Sürü filmiyle zirveye çıkan sanatçının, doğayla iç içe yaşamayı sevdiği biliniyor.

1979 yapımı Gül Hasan filmiyle ilk yönetmenlik denemesini gerçekleştirdi. 1981 Antalya Altın Portakal Film Festivalinde en iyi senaryo ödülünü Nurettin Sezer ile birlikte kaleme aldığı Gül Hasan filminin senaryosuyla kazanmıştır. Erol Keskin, Erol Günaydın ve Hadi Çaman ile birlikte Genar Tiyatrosu'nu kurdu. 80'li yıllarda yurtdışında yaşamaya başladı. 2006'da Hacı, 2007'de Asi adlı TV dizilerinde oynadı. 2009 yılının başında vizyona girmiş olan Güz Sancısı filminde Kamil Efendi karakterini canlandırmıştır. Aynı yıl yayına başlayan Ezel adlı dizide Ramiz Karaeski karakterini canlandırmış ve tanınırlığı daha da artmıştır.

2010 Yaz döneminde NTV yeşil ekranlarında Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Güre Beldesi'nin Çamlıbel köyünde eşi ve kayın biraderi ile birlikte işletmekte olduğu Zeytinbağı adlı butik otelde ünlü dostlarını ağırlayarak Tuncel Kurtiz ve Dostları adlı bir program yapmıştır. Aynı yıl BBC'nin Hayat (Life) belgeselini seslendirmiştir. Birçok ulusal ve uluslararası ödülünün yanı sıra, Ekim 2011'de 48. Altın Portakal Film Festivali'nde Yaşam Boyu Onur Ödülü almıştır.

27 Eylül 2013'te Etiler'deki evinde kalp krizi sonucu 77 yaşında hayata gözlerini yumdu. 29 Eylül 2013'te Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Çamlıbel köyünde defnedilmiştir.

Bu Haber De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın