Görüş Bildir
Haberler
TRT Servet Dağıtmış: Dış Yapımlara Bir Yılda 900 Milyon Lira Ödeme

etiket TRT Servet Dağıtmış: Dış Yapımlara Bir Yılda 900 Milyon Lira Ödeme

Emre Ordu
28.12.2018 - 18:34 Son Güncelleme: 29.12.2018 - 09:25

TRT'nin geniş teknik ve kadro imkanlarına rağmen dış yapımlara çok sayıda iş yaptırıp büyük meblağlarda ödemeler yaptığı Sayıştay raporuna yansıdı. Kurum dışından alınan program ve haberler için geçen yıl 882 milyon 135 bin lira ödendi. Kiralanan program giderleri de 14 milyon 607 TL oldu. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

TRT, son yıllarda hem taraflı yayın yapmak, hem de bazı çalışanlarına ve dış yapımlara büyük meblağlı ödemeler yapmakla sıkça eleştiriliyor. 

BirGün'den Sebati Karakoyun'un haberine göre, Sayıştay’ın 2017 Yılı Denetim Raporu da, CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen’ın soru önergesi ne karşılık Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın “Ticari sır” diye açıklamaktan kaçındığı TRT’nin dışarıya yaptırdığı programlar için yaptığı astronomik harcamaları gün yüzüne çıkardı.

Dış yapımlara yüz milyonlarca liralık ödeme

Dış yapımlara yüz milyonlarca liralık ödeme

Kurumun hizmet alımları önceki dönemine göre yüzde 9.5 oranında artarak 1 milyar 47 milyon 373 bin lira olarak gerçekleşti. Hizmet alımlarının yüzde 84.2’sini yurtiçi ve yurtdışından alınan haber, program ve yapım giderleri oluşturdu. 2017 yılında kurum dışında yaptırılan programlara yüzde 6.2’lik artışla 383 milyon 510 bin TL ödenirken haberler için de 445 milyon 75 bin lira TL ödeme yapıldı.

Program kiralamada yüzde 153 artış

Program kiralamada yüzde 153 artış
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu arada “Hizmetinden yararlandırılan kurum dışı şahıslara ödemeler” adı altında 53 milyon 550 bin lira aktarıldı. Kurum dışından kiralanan program giderleri de yüzde 152,9 oranında artışla 2017 yılında 14 milyon 607 bin 327 TL oldu.

Sayıştay 'TRT'nin kendi potansiyeli yüksek' tespitini yaptı

Sayıştay 'TRT'nin kendi potansiyeli yüksek' tespitini yaptı

Sayıştay raporunda, kurumun dış ve iç yapım süreleri incelendiğinde iç yapım yayın sürelerinde geçmiş yıllara göre “nispi artışlar” sağlandığının gözlendiği ancak mevcut potansiyelin daha etkin kullanımına yönelik çalışmaların sürdürülmesinde yarar görüldüğü belirtildi. Teftiş Kurulu’nun 8 Eylül 2017 tarihli raporunda da “Kurumda bilgi birikimi ve iş deneyimine sahip önemli sayıda yapımcı bulunduğu, bunun yanı sıra zengin bir yayın arşivinin ve prodüksiyon kaynaklarının olduğu,dolayısıyla yayıncı birimlerin talep etmesi halinde, İç Yapımlar Koordinatörlüğünün daha fazla sayıda iç yapım gerçekleştirme potansiyelinin bulunduğunun” vurgulandığı anımsatıldı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
615
227
72
32
20
18
10
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ilker Ilerler

O parayla Türkiye nin turistik tanıtımı öyle bir yapılır ki anlatamam. Bastırırdın parayı hollywood a ne yapımlar çıkartırlardı. Ne Mısır piramitleri kalırdı... Devamını Gör

Dd dd

devletin, dolayısıyla halkın parasını çarçur eden herkesi Allaha havale ediyorum. mümkünse bu hayatta da çeksinler. amin.

U Efekent

saçma sapan senaryolarla milleti kılıç kalkan ekibine çevirdiler. o bütçe belgesele filan ayrılsaydı da osmanlı'yı kimin kurduğunu bari öğrenselerdi.