Görüş Bildir
Haberler
TMMOB: Sahte Diplomalı 200 Mimar ve Mühendis Var

TMMOB: Sahte Diplomalı 200 Mimar ve Mühendis Var

adem kara
04.12.2014 - 15:45 Son Güncelleme: 04.12.2014 - 17:03
İçeriğin Devamı Aşağıda

Deprem riski, sağlam yapı eksikliği ve iş kazaları gündemdeki yerini korurken inşaat sektöründen şok açıklamalar geldi. Duruma tepki gösteren TMMOB Başkanı Soğancı “Bakanlık bu denetimlerimizden rahatsız” dedi.

TMMOB Başkanı Soğancı, belediyelerden proje alan tam 200 düzmece diplomalı mimar ve mühendis tespit ettiklerini açıkladı ve “Bakanlık bu denetimlerimizden keyifsiz ” diye belirtti .

Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin pek çok fazla yeri birinci derece deprem bölgesi. Denetim açığı ve emniyetli bina sıkıntısı sorunların başında geliyor. İş kazalarında da inşaat ilk sırada bulunuyor .

BASKI UYARISI

Meslek örgütlerinin tespitleri ise şoke edici nitelikte. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın mimar ve mühendislerin mesleki ehliyetlerine yönelik yaptıkları denetimden isteksizlik duyduğunu açıkladı. 

Bugün Gazetesinden Cihan Acar'ın haberine göre Soğancı “Çevre, Elektrik, İnşaat, Jeoloji, Jeofizik, Harita ve Kadastro, Makina Mühendisleri, Mimarlar, İç Mimarlar, Peyzaj Mimarları ile Şehir Plancıları odalarının bakanlıkça mali ve idari denetime tabi tutulacağı uyarısında bulunuldu. Yani üyelerinizi denetlemeyin, denetlerseniz Bakanlık olarak biz de sizi mali ve idari olarak denetleriz’ denilmek isteniyor. Meslek odalarının yönetimlerinin merkezi idarenin bordrosuz memurlarına dönüşmesi isteniyor.” açıklamasında bulundu. 

GÜVENLİK RİSKİ

İş kazalarının arttığına tüm dikkatleri üzerinde toplayan Soğancı şu şekilde devam etti: “ Önceki senelerde 200 civarında düzmece diploma ile belediyelerden proje alan mimar ve mühendis tespit ettik. Gerekli yerleri uyardık. Bu kişilerin yapmış olduğu binaların güvenliği nasıl olur?

MEMUR DEĞİLİZ”

Bunlar ortada iken bir yandan iş güvenliğinin önemine dikkat çekiliyor başka yandan mimar ve mühendislerin ehil olup olmadığına yönelik denetim yapmamızdan keyifsiz olunuyor. Bakanlık bize ova göndererek yaptığımız denetimler hususunda bizi sıkıştırmaya çalışıyor. TMMOB ve bağlı oda yönetimleri bakanlığınızın bordrosuz memurları değildir.”

İMZACI MÜHENDİSLER

İnşaat Mühendisleri İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, ‘imzacı mühendis’ diye uslup edilen kişilerin olduğuna ilgi topladı . Gökçe, “Diploması olup hayatında hiç proje yapmamış kişiler var. Kendilerine getirilen projelere sadece mühendis imzalarını atıyorlar. Eskiden biz odalar olarak sicil vaziyet belgesi verirdik. Ama şimdi bu yetki 2012’den bu yana uygulanmıyor. Bugün gelinen noktada belediyelerin projelerine imza atan mühendislerin kim olduğu bilinmiyor. Odamıza başvuran yaklaşık olarak 20 düzmece diplomalı mühendis tespit ettik” diye belirtti .

44 SAHTECİYE DAVA AÇILDI

Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Özden Fikret Oğuz, nihayet bir sene içinde 52 düzmece diplomalı mimar tespit ettiklerini ifade etti . Oğuz, “Bunlar hakkında suç duyurusu yaptık ve 44 şahıs hakkında dava açıldı. 2 şahıs müeyyide aldı. 8 şahıs hakkında suç duyurusu yaptık. YÖK bu gibi diplomalara denklik vermiş. Ne yazık ki halk idareleri bu şahıslara bina ruhsatı vermektedir” olacak şekilde açıkladı .

Cihan ACAR- BUGÜN GAZETESİ

Kaynak: http://gundem.bugun.com.tr/olum-proje...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0