Görüş Bildir
Haberler
THY Avrupa Ligi'nde Heyecan Başlıyor

THY Avrupa Ligi'nde Heyecan Başlıyor

Enver K.
10.10.2016 - 13:54 Son Güncelleme: 12.10.2016 - 10:08

Avrupa'nın en önemli basketbol organizasyonunda 2016-2017 sezonunun ilk haftası, bugün oynanacak Real Madrid-Olympiakos maçıyla başlayacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

FIBA Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası adı altında 1958 yılında ilk kez düzenlenen en büyük kupa, 1991 yılında FIBA Avrupa Ligi adı altında oynandı.

Uluslararası Basketbol Federasyonları Birliği (FIBA) ile Avrupa Basketbol Ligleri Birliği (ULEB) arasındaki anlaşmazlık nedeniyle 2000-2001 sezonunda iki ayrı kupa olarak (FIBA Suprolig ve ULEB Avrupa Ligi) oynanan organizasyon, 2001-2002 sezonundan itibaren Avrupa Ligi yönetimi tarafından tek kupa olarak düzenlenmeye başladı.

Bu sezon Avrupa'nın bir numaralı kupası yeni formatla oynanacak.

Yeni format, lig usulü

Yeni format, lig usulü

Avrupa Ligi yönetimi, 2016-2017 sezonunda THY Avrupa Ligi'nde büyük bir değişikliğe giderek, organizasyonu lig formatında oynatma kararı aldı.

Son 14 yıldır 24 takımla oynanan Avrupa Ligi'nde bu sezon takım sayısı 16'ya düşürüldü. Son sezonlarda takımlar altışarlı 4 gruba ayrılarak, ilk 4'e girip bir üst tura yükselmek için mücadele ediyordu.

Bu sezondan itibaren grupların ortadan kaldırılmasıyla 16 takım lig usulüne göre mücadele edecek. Sezon 30 haftadan oluşacak ve her takım biri sahasında biri deplasmanda olmak üzere birbirleriyle iki maç yapmış olacak. Böylelikle THY Avrupa Ligi'nde bu sezon yer alan her takım birbirleriyle en az iki kez karşılaşacak.

Önceki sezonlarda ikinci turda da grup aşaması yapılıyordu. Bu sezon bu uygulamaya da son verildi. Toplam 16 takımlı ligde ilk 8'e girecek takımlar doğrudan çeyrek finale çıkacak.

Çeyrek final ve Dörtlü Final formatı ise değişmedi. Çeyrek final serisinde toplam 3 galibiyete ulaşacak takım adını Dörtlü Final'e yazdıracak. Dörtlü Final'de ise geçmiş yıllardaki uygulama devam edecek.

Normal sezonu ilk dörtte bitiren takımlar çeyrek finallerde ev sahibi avantajına sahip olacak. Lig sıralamasında göre çeyrek final eşleşmeleri 1-8, 2-7, 3-6 ve 4-5 şeklinde olacak.

Ligde normal sezon 7 Nisan 2017'de bitecek. Çeyrek final serileri ise 18 Nisan-2 Mayıs tarihlerinde oynanacak. Organizasyonun şampiyonunu belirleyecek Dörtlü Final ise 19-21 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da Sinan Erdem Spor Salonu'nda yapılacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye yine 4 takımla

Türkiye yine 4 takımla
Türkiye yine 4 takımla

THY Avrupa Ligi'nde bu sezon Türkiye'den 4 takım mücadele verecek.

Geçen sezon olduğu gibi yine organizasyonda 4 takımla yer alacak Türkiye'yi Fenerbahçe, Anadolu Efes, Galatasaray Odeabank ve Darüşşafaka Doğuş temsil edecek.

Fenerbahçe ve Anadolu Efes, A lisansı olduğu için yine bu turnuvada yer alacak. Galatasaray Odebank geçen sezon ULEB Avrupa Kupası'nı kazandığı için, Darüşşafaka Doğuş ise 'wild-card' adlığı için organizasyonda mücadele etme hakkı kazandı.

Yeni format sayesinde basketbolseverler, bu 4 İstanbul takımının en az ikişer kez mücadelesini izleyecek.

İlk haftanın programı

THY Euroleague'de ilk hafta maçlarının programı şu şekilde:

12 Ekim Çarşamba:

22.00 Real Madrid (İspanya) - Olympiakos (Yunanistan)

13 Ekim Perşembe:

20.00 Galatasaray Odeabank (Türkiye) - CSKA Moskova (Rusya)

21.00 EA7 Emporio Armani (İtalya) - Maccabi FOX (İsrail)

22.00 Kızılyıldız MTS (Sırbistan) - Darüşşafaka Doğuş (Türkiye)

14 Ekim Cuma:

19.00 Unics Kazan (Rusya) - Barcelona Lassa (İspanya)

20.30 Fenerbahçe (Türkiye) - Brose Bamberg (Almanya)

21.15 Panathinaikos Superfoods (Yunanistan) - Zalgiris (Litvanya)

22.00 Baskonia (İspanya) - Anadolu Efes (Türkiye)

THY Avrupa Ligi'nde Türk takımlarının arasında yapacağı maçların programı şöyle:

  • 27 Ekim: Darüşşafaka Doğuş-Anadolu Efes

  • 28 Ekim: Galatasaray Odeabank-Fenerbahçe

  • 17 Kasım: Fenerbahçe-Anadolu Efes

  • 18 Kasım: Galatasaray Odeabank-Darüşşafaka Doğuş

  • 21 Aralık: Fenerbahçe-Darüşşafaka Doğuş

  • 22 Aralık: Galatasaray Odeabank-Anadolu Efes

  • 5 Ocak 2017: Anadolu Efes-Galatasaray Odeabank

  • 25 Ocak 2017: Anadolu Efes- Darüşşafaka Doğuş

  • 26 Ocak 2017: Fenerbahçe-Galatasaray Odeabank

  • 10 Şubat: 2017: Darüşşafaka Doğuş-Fenerbahçe

  • 23 Mart 2017: Anadolu Efes-Fenerbahçe

  • 24 Mart 2017: Darüşşafaka Doğuş-Galatasaray Odeabank

Şampiyon İstanbul'da belli olacak

Şampiyon İstanbul'da belli olacak
İçeriğin Devamı Aşağıda

THY Avrupa Ligi'nde sezonun son durağı İstanbul olacak.

Bu sezon Dörtlü Final organizasyonuna İstanbul'da Sinan Erdem Spor Salonu ev sahipliği yapacak.

Tarihinde 3. kez bu dev organizasyona ev sahipliği yapmaya hazırlanan İstanbul'da 16 takım yer alabilmek içi kıyasıya bir mücadeleye girecek.

İstanbul daha önce Dörtlü Final'e 1992 ve 2012'de ev sahipliğinde bulundu. Olimpia Milano, Estudiantes, Joventut Badalona ve Partizan'ın katıldığı 1992 Dörtlü Final'i Abdi İpekçi Spor Salonu'nda düzenlendi. Kupayı şu anda Fenerbahçe'yi çalıştıran Zeljko Obradovic'in takımı Partizan finalde Joventut Badalona'yı 71-70 yenerek kazandı.

Sinan Erdem Spor Salonu da 2012'de unutulmaz bir Dörtlü Final'e tanıklık etti. CSKA Moskova, Panathinaikos, Barcelona ve Olympiakos'un yer aldığı Dörtlü Final'in şampiyonluk maçı, tarihte unutulmaz karşılaşmalara adını yazdırdı.

Olympiakos, finalde 19 sayı geriye düştüğü CSKA Moskova'yı yenerek Sinan Erdem Spor Salonu'nda unutulmaz maç sonunda kupayı havaya kaldırdı.

Sinan Erdem Spor Salonu 4 yıl aradan sonra Avrupa'nın kulüpler bazındaki en büyük organizasyonunda bir kez daha ev sahibi olacak.

Avrupa Ligi'nin en başarılısı Obradovic

Avrupa Ligi'nin en başarılısı Obradovic

THY Avrupa Ligi'nde yeni sezonda 16 takım içinde en tecrübeli ve başarılı başantrenör olarak Fenerbahçe'nin çalıştırıcısı Obradovic ön plana çıkıyor.

Avrupa Ligi tarafından 'efsane' olarak nitelendirilen ve Avrupa basketbolunun en iyi başantrenörü olarak gösterilen Obradovic, THY Avrupa Ligi'nde 20. sezonuna başlayacak.

Kariyerine 1991-1992 sezonunda büyük bir zafere imza atan Obradovic, 8 kez havaya kaldırdığı Avrupa'nın bir numaralı kupasını ilk kez Partizan'la kazandı.

Tecrübesiyle ligdeki diğer 15 rakibinin önünde bulunan Obradovic, Avrupa Ligi'nde şampiyonluk sevincini 1992, 1994, 1995, 2000, 2002, 2007, 2009 ve 2011'de yaşadı.

Sırp çalıştırıcı efsanesi haline geldiği Panathinaikos'la ise 8 kez Dörtlü Final'de yer alıp, 5 Avrupa şampiyonluğu yaşadı.

Ayrıca başarılı başantrenör, Yunan ekibiyle 2001-2002 sezonunda itibaren tek isim altında oynanan bir numaralı kupayı da (Avrupa Ligi) kazanan ilk başantrenör oldu

Obradovic, diğer 15 antrenöre fark attı

Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe hariç diğer 15 başantrenörün tecrübesi, Zeljko Obradovic'in yanına bile yaklaşamadı.

İstanbul'u seviyor

Fenerbahçe Başantrenörü Obradovic, daha önce İstanbul'da düzenlenen 2 Dörtlü Final organizasyonuna da takımlarını götürmeyi başardı.

Bu sezon Sinan Erdem Spor Salonu'nda oynanacak Dörtlü Final'i hedefleyen Fenerbahçe'de başantrenör Obradovic için İstanbul'daki turnuvaların özel bir anlamı bulunuyor.

Kariyerinin ilk sezonunda Obradovic, İstanbul'daki finalde Partizan'la Avrupa'nın zirvesine çıktı. İstanbul'da 2012 yılında ikinci kez düzenlenen Dörtlü Final'de de Obradovic'in Panathinaikos'u yer aldı. Panathinaikos, Sinan Erdem Spor Salonu'nda 4. oldu.

Obradovic, İstanbul'da 3. kez düzenlenecek Dörtlü Final organizasyonunda Fenerbahçe'yle bir kez daha yer alarak 3'te 3 yapmayı hedefliyor.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
47
19
4
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sevgili

Bu sefer finale çıkarsak İstanbul' da hakem de kurtaramaz rakibi..

Melih Ugur Oktar

tüm maçlar lig tv de ulan 4 takım Eurolegue oynuyor ama izleyemiyorsun örnek alınacak basketbolcuları çocuklar anca Vine videolardan izlerler artık o da 7 SA... Devamını Gör

mesut binici

Dörtlü final dört Türk takımı olur mu:)))

rustemketum

olmaz. gs averaj takımı olur