Görüş Bildir
Haberler
Tasarıda Değişiklik Yapıldı: Muhalefetten 'İmamlara da Nikah Yetkisi Veriliyor' Tepkisi

etiket Tasarıda Değişiklik Yapıldı: Muhalefetten 'İmamlara da Nikah Yetkisi Veriliyor' Tepkisi

TBMM İçişleri Komisyonu'ndan görüşülen ve kabul edilen müftülere nikah kıyma yetkisi veren düzenlemede AK Partili vekillerin verdiği önergeyle değişikliğe gidildi. Tasarının “müftülere nikâh kıyma yetkisi”, “müftülük” olarak değiştirildi. CHP'li milletvekilleri bu değişiklikle müftülüklerin nikah kıyma yetkisini imamlara devredebileceğini söyleyerek tepki gösterdi. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, 'Bu laik hukuk devletine karşı bir meydan okumadır' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhuriyet'ten İklim Öngel'in haberine göre, İçişleri Komisyonu’nda görüşülen yasa tasarısında; müftülere nikâh kıyma yetkisi veren maddedeki “evlendirme memurlarının arasına il ve ilçe müftüleri” ifadeleri, verilen önergeyle “il ve ilçe müftülükleri” diye değiştirilerek kabul edildi.

"Yetkilerini imamlara devredebilirler"

"Yetkilerini imamlara devredebilirler"

“Tasarı geldiği gibi geçmedi, il, ilçe müftüsü yerine “müftülüklerine” ibaresi eklenerek nikâh imama indirildi” diyen CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, yapılan değişiklikle hukuksal olarak imamlara da nikâh kıyma yetkisinin verildiğini söyledi. 

Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun” ile “Diyanet İşleri Başkanlığı Merkez Teşkilatı İmza Yetkileri Yönergesi”nde yer alan “İmza yetkisi verilenler, sınırlarını açıkça belirtmek ve yazılı olmak şartıyla yetkilerinden bir kısmını astlarına devredebilir” ifadelerine dikkat çeken Tanal, “Müftülük, yetkilerini ne kadar imam varsa devredebilir. Laikliğin için boşaltarak anayasayı ihlal ediyorlar. Bu laik hukuk devletine karşı bir meydan okumadır” dedi.

"Çocuklara imam nikahı kıyılmasını yasaya uygun hale getiriyor"

"Çocuklara imam nikahı kıyılmasını yasaya uygun hale getiriyor"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Medeni nikâhın kadının güvencesi olduğunu, bu yetkiyle kadınların güvencesiz duruma getirileceğini ve kadın haklarında bir geri adım olduğunu söyleyen Tanal, “Bu, çocuk yaştakilere de imam nikâhı kıyılması durumunu yasaya uygun hale getiriyor. Dolaylı, gizli ve örtülü çocuk tecavüzüne yönelik bir af maddesidir” ifadelerini kullandı.

"Papazlarla imamlar aynı kategoride değil"

"Papazlarla imamlar aynı kategoride değil"

Komisyon üyesi Bolu milletvekili Tanju Özcan, komisyonda bunun “Hristiyanlıkta papazların evlendirme yetkisi var” diye savunulduğunu belirterek, papazlarla imamların aynı kategoriye konamayacağını, papazların ruhban sınıfı üyesi olduğunu ancak bizde böyle bir sınıf olmadığını kaydetti. Fransa gibi laik ülkelerde papazların nikâh kıyma yetkisinin olmadığına dikkat çeken Özcan, “Yetki olan ülkelerde ise bu yetkinin geri çekilmesi tartışılıyor. Hatta bazı kiliseler var olan yetkilerini kullanmıyor” dedi. Osmanlı döneminde dahi din adamlarında bulunan evlilik kayıtlarının tutulması yetkisinin bir padişah kararnamesiyle kadılara yani mahkemelere verildiğini anlattı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
636
260
103
65
36
24
15
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
görüncek adam

İşine gelince hristiyanların geleneklerini örnek gösteren işine gelmeyince yılbaşını hristiyan gelenek olduğu için kötüleyen -hatta hakaret eden- yurdum dind... Devamını Gör

Bozkurt

İki yüzlüler.

SRVIUNT

dini nikah ayrı resmi nikah ayrı.bunları birleştirmek insanların işini kolaylaştırmak için değil, devleti dinle tekrar birleştirmektir. Bu da kesilen tırnağı... Devamını Gör

SEVGİ BÜTÜNER

Üfürükçülerede doktor diploması verseniz şaşırmam o derece saçmaladınız.