Görüş Bildir
Haberler
Star Wars'un Yaratıcısı George Lucas'ın Yere Göğe Sığdıramadığı 17 Favori Filmi

Star Wars'un Yaratıcısı George Lucas'ın Yere Göğe Sığdıramadığı 17 Favori Filmi

Gökhan A.
23.02.2017 - 00:47

Yönetmenlerin favori filmlerini derlediğimiz sinema kuşağında bu sefer ele aldığımız isim ABD'li film yapımcısı, yönetmen ve yazar George Lucas. 

Star Wars ve Indiana Jones serilerinin yaratıcısı olarak tanınan ünlü yönetmenin sinemaya yaptığı katkılar kesinlikle tartışılmaz derecede. Yaptığı röportajlarda özellikle Akira Kurosava filmlerini çok sevdiğini ve etkilendiğini belirten yönetmenin, filmlerinde de Japonya'dan küçük esintiler taşıdığını az çok fark etmişsinizdir. Jedi'ların kılıç kullanması, Darth Vader'ın kostümünün samuray zırhlarına benzemesi,  Padmé Amidala'nın giyiniş tarzı ve makyajı vs. diye uzar da gider. 

Bu röportajlarının birinde yönetmenden, hayranlarının meraklarını gidermesi adına favori filmlerinden oluşan bir liste yapılması istenmiş. En çok sevdiklerinden oluşan 17 filmlik bir liste hazırlayan George Lucas'ın işte o favori filmleri:

Yönetmenin kendi sıralaması olup film bilgileri Beyazperde'den derlenmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

17. Gölge Savaşçı (1980) | IMDb 8.0

17. Gölge Savaşçı (1980)  | IMDb    8.0

Kagemusha

http://www.imdb.com/title/tt0080979

Gerçek bir hikayeden uyarlanan film, Shingen Takeda’nın ölümünün bir süre gizlenmesinden sonra, yerine ona çok benzeyen bir hırsızın geçerek Kai bölgesinin daim yoluğunu Shingen Takeda olarak üstlenmesi konu edilmektedir. 16. yüzyıl Japonya’sının parçalı bulutlu siyasi ikliminin ve köklü Japon geleneklerinin, bireyin iç dünyasına olan etkisinin muhteşem bir görsellikle sunulduğu filmdir Kagemusha.

16. Brian'ın Hayatı (1979) | IMDb 8.1

16. Brian'ın Hayatı (1979)  | IMDb      8.1

Life of Brian

http://www.imdb.com/title/tt0079470

İkibin yıl önce üç bilge adam bir yapıya girip kralları için dua edeceklerdir. Yanlış bir odaya giren adamlar burada kundağa sarılmış bir bebek bulurlar. Bebeği kutsal sayan adamlar ona İsa ismini verirler. Kutsal bir varlık olarak görülen bu bebek, Brian, çevresi tarafından hayatı boyunca Mesih olarak saygı görecek; bu süreç boyunca din, siyaset, iktidar ve insanoğlu ile ilgili trajikomik olaylar yaşanacaktır.

15. Otomatik Portakal (1971) | IMDb 8.3

15. Otomatik Portakal (1971) | IMDb     8.3

A Clockwork Orange

http://www.imdb.com/title/tt0066921

İnsani değerlerin yok olmaya yüz tuttuğu bir gelecekte, Britanya’da geçen film şiddet bağımlısı gençlerden kurulu bir çetenin, çevrelerine saçtığı dehşet ve korkuyu işleyerek bir korku imparatorluğunun resmini çizmektedir. Çetenin lideri Alex, işler çığırından çıkınca yakalanır ve gözaltına alınır. Ama hapse atılmaz; cezası bir şiddet deneyine kobay olarak kullanılmak olur. Bu deney insanoğlu ve şiddet kavramı arasındaki ilişkiyi ortaya koyma amaçlıdır ama deneyin kendisi de bir o kadar insan doğasına aykırıdır.

14. Maymunlar Cehennemi (1968) | IMDb 8.0

14. Maymunlar Cehennemi (1968)  | IMDb    8.0

Planet of the Apes

http://www.imdb.com/title/tt0063442

Aralarında George Taylor’ın da bulunduğu bir grup astronotu barındıran uzay gemisi, uzak ve bilinmeyen bir gezegene iniş yapar. Konuşmayı bilmeyen ilkel mağara insanları ve adeta insanla yer değiştirmiş, konuşan, avlanan, karmaşık bir medeniyet geliştirmiş maymunlar vardır burada. Grup dağılır ve Taylor, ilkel insanlardan oluşan bir grupla birlikte insan avcısı maymunlar tarafından esir edilir.

13. 2001: Uzay Yolu Macerası (1968) | IMDb 8.3

13. 2001: Uzay Yolu Macerası (1968) | IMDb   8.3

2001: A Space Odyssey

http://www.imdb.com/title/tt0062622

Issız bir yerde, bir grup primat yemek için kavga etmektedirler. Kavgaları, aniden yanı başlarında beliren esrarengiz siyah bir taş sebebiyle bölünür. Aniden beliren bu taş, primatların ilk defa alet kullanmasını sağlayacak bir güce sahiptir. Ve böylece evrimin en önemli adımlarından biri olan akıl kullanımı başlamış, insanların şafağı gelmiştir. 2001’de, bir önceki sahneden 4 milyon yıl sonra, bir uzay gemisi aydan gelen esrarengiz sinyallerin ardında aynı siyah taşı keşfeder. Hem de ay yüzeyinde. Sinyaller Jüpiter’e gitmektedir. On sekiz ay sonra Discovery’nin güvertesinde, astronotlar David Bowman ve Frank Poole Jüpiter’in gölgesine doğru yola çıkmışlardır. Uzay gemisinde HAL 9000 adında, yapay zekaya sahip, dünyanın en gelişmiş bilgisayarı bulunmaktadır. Ve hiç kuşkusuz, bu sonuncunun, kendi planları vardır...

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. İyi, Kötü ve Çirkin (1966) | IMDb 8.9

12. İyi, Kötü ve Çirkin (1966)  | IMDb    8.9

Il buono, il brutto, il cattivo

http://www.imdb.com/title/tt0060196

Ortak bir hedefe doğru değişik nedenlerle yol almakta olan üç silah arkadaşı aslında kader açısından yolları kesişmiş insanlardır. İsimleri İyi, Kötü ve Çirkin olan bu kişiler için o dönemdeki Amerikan İç Savaşı bir araçtır. İyi ile Çirkin’in risk barındıran ancak iyi para getiren işleri mevcuttur. Çirkin, aranan azılı bir suçlu olduğu için İyi onu adalete teslim edip önce ödülünü alıyor sonra da darağacından riskli bir metot ile kurtarıp bir sonraki işe kadar sağ kalmasını sağlamaktadır. Bir gün gizli bir hazinenin ortaya çıkmasıyla ikilinin araları bozulur. Onlar birbirleriyle didişirken ortaya üçüncü bir hazine avcısı çıkar; o da Kötü adındaki kişidir. Artık her şeyin başka türlü yaşanma zamanıdır...

11. Dr. Garipaşk (1964) | IMDb 8.4

11. Dr. Garipaşk (1964)  | IMDb  8.4
cdn-static.denofgeek.com

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

http://www.imdb.com/title/tt0057012

İki kutuplu bir dünyada, çok hassas dengeler üzerine kurulmuş olan uluslararası ilişkiler sistemi, Amerikalı bir Generalin tamamen subjektif değerlendirmeleri sonucu nükleer bombaların kullanılmasını da içeren vahim bir sonuca doğru ilerlemektedir.

10. Koruma (1961) | IMDb 8.3

10. Koruma (1961)     | IMDb 8.3

Yôjinbô 

http://www.imdb.com/title/tt0055630

Gezgin bir samurayın yolu küçük bir kasabaya düşer. Bu küçük kasaba iki azılı çete tarafından yönetilmekte ve iki tarafın arasındaki güç gösterileri ve üste çıkma savaşlarıyla bölünmektedir. Samuray bu karışıklığın içerisine düştüğünde, geç olmadan kasabayı terk etmesinin iyi olacağı uyarılarına rağmen geri adım atmaz. Parlak zekasını kullanarak iki düşman tarafı birbirine düşürüp böylece iki grubun da yok olmasını sağlamak için zekice bir plan tasarlar.

9. Büyüyen Canavar (1958) | IMDb 6.4

9. Büyüyen Canavar (1958)  | IMDb    6.4

The Blob

http://www.imdb.com/title/tt0051418

Dünyaya düşen bir meteor ile birlikte yabancı galaksilerden gelmiş bir canlı türü küçük bir kasabada dehşete sebep olur. Bu jölemsi canlı her önüne gelen organizmayı bünyesine katıp sindirmektedir. Ve her kurbanından sonra daha da gelişip büyümektedir. Kasabanın gençleri bu canlıya engel olmaya çalışırlar. Fakat kendilerine ne ailelerini ne de polisi inandıramazlar. Bu sırada 'Blob' adındaki canlı da her geçen an büyümekte ve durdurulması da zorlaşmaktadır.

8. Saklı Kale (1958) | IMDb 8.1

8. Saklı Kale (1958)  | IMDb    8.1

Kakushi-toride no san-akunin

http://www.imdb.com/title/tt0051808

Ortaçağ Japonyasında geçen filmde Derebeyliği lordu Yamana’nın, komşusu Akizuki’yi bozguna uğratmasıyla, Akizuki’nin mirasçısı olan prenses Yukihime hayatta kalarak samuray Rokurota ile birlikte bir kaleye saklanır. Prensesin kabilesine ait 170 pound altın külçeden oluşan savaş servetini alıp Akizukis’in arkadaşı Hayakawa’nın elinde olan komşu vilayetine kaçabileceğini düşünen Yamana altınları sahibiyle beraber yakalama emri verir. Bu olurken altın Tahei ve Matashichi adlı iki düşük rütbeli samuray tarafından topraktan çıkartılır fakat onların bu sevinci Rokurota’ın kızgınlıkla patlamasıyla erken sona erer.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Kwai Köprüsü (1957) | IMDb 8.2

7. Kwai Köprüsü (1957)  | IMDb    8.2

The Bridge on the River Kwai

http://www.imdb.com/title/tt0050212

Albay Nicholson’ın liderlik ettiği esirler, Kwai Nehri üzerinde bir köprü yapmaları için Japonlardan bir direktif alırlar. Albay Saito’nun köprüyü yaptırmaktaki amacı cephaneyi birliklerine kolayca dağıtmaktır. Albay Nicholson’ın elindeki tek kozu, yapılabilecek en iyi köprüyü yapıp kendi gururunu ve askerlerinin motivasyonunu körüklemek, yitirilen gücü ve kaybedilen özgüveni geri kazanmak olacaktır.

6. Yedi Samuray (1954) | IMDb 8.7

6. Yedi Samuray (1954)  | IMDb 8.7

Shichinin no samurai

http://www.imdb.com/title/tt0047478

Usta Samurai Kambei'nin cesareti ve fedakarlığına şahit olan bir grup köylü ondan sürekli olarak haydutların baskınlarına uğrayan köylerini korumasını isterler. Kambei bu isteği herhangi bir çıkarı olmamasına rağmen kabul eder ve ilk olarak kısa süre sonra müridi olan genç samurai Katsushiro'yu, ardından da güç kullanmaya meraklı bir samurai olarak görünen, fakat sonradan bir çiftçinin oğlu olduğu ortaya çıkan Kikuchiyo'yu yanına alır. Takımına dört yeni samurai daha ekleyerek köyü savunmaya girişen Kambei köylüler tarafından sevinçle karşılanır ve herkesin sevgisini kazanır

5. Yaşamak (1952) | IMDb 8.3

5. Yaşamak (1952)  | IMDb    8.3

Ikiru

http://www.imdb.com/title/tt0044741

Kanji Watanabe, yıllardır aynı sıkıcı işte çalışan, hayatından hiçbir beklentisi olmayan, sıradan bir adamdır. Etrafında onu umursarmış gibi görünen bir oğlu bir de üvey kızı vardır. Karısı ise bu dünyadan ayrılmıştır. Bir süre sonra Kanji, kanser olduğunu öğrenir. Bu, uzun zamandır hiçbir şeyin değişmediği hayatında, taze bir yeniliktir. Kanji, bugüne kadar hiç sorgulamadığı hayatının onun için ne anlama geldiğini sorgulamaya başlayacaktır.

4. Rasomon: Sarı Irkın Şehveti (1950) | IMDb 8.3

4. Rasomon: Sarı Irkın Şehveti (1950)   | IMDb  8.3
s3-us-west-2.amazonaws.com

Rashômon 

http://www.imdb.com/title/tt0042876

Ormanda tesadüf eseri bir adamın kanlar içerisindeki cesedi fark edilir. Adamın, olayın başka bir faili olan karısı da tecavüze uğramıştır. Bu olayın şahidi olan yalnızca üç kişi vardır... Bunlardan biri bir gezgindir, diğeri bir oduncudur, sonuncusu ise bir hayduttur. Artık geriye her birinin hikayesini ayrı ayrı dinlemek kalmıştır. Ancak tüm bu hikayeler birbiriyle çelişmekte ve olaya dair bulanık olmayan bilgiler verememektedirler. Aralarından birisi kesin olarak gerçeği anlatmamaktadır; ancak bu hangisidir?

3. Çöl Aslanı (1956) | IMDb 8.0

3. Çöl Aslanı (1956)  | IMDb    8.0
thesouloftheplot.files.wordpress.com

The Searchers

http://www.imdb.com/title/tt0049730

Filmde ırkçı bir savaş gazisinin kızılderililerin kaçırdığı yeğenini aramak için yollara düşmesi, yıllar süren bu arayış sırasında onu harekete geçiren amacın gittikçe daha tartışmalı bir hale gelişi konu ediliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Cehennemden Dönüş (1939) | IMDb 7.9

2. Cehennemden Dönüş (1939)  | IMDb    7.9

Stagecoach 

http://www.imdb.com/title/tt0031971

Bir menzil arabasında yolculuğa çıkan bir grup insan, Geronimo'nun bölgede savaş yolculuğuna çıktığı haberiyle zor anlar yaşayacaktır. Sarhoş bir doktor, iki kadın, banka müdür ve ünlü Ringo Kid'in de aralarında bulunduğu yolculuklar oldukça gerilimli bir atmosfere bürünen bu yolculuk esnasında kısıtlı bir alanda kısıtlı imkanlarla hayatta kalmaya çalışacaktır.

1. Metropolis (1927) | IMDb 8.3

1. Metropolis (1927)  | IMDb   8.3

Metropolis

http://www.imdb.com/title/tt0017136

Hem kovalamaca hem aşk var bu filmde. Bir kere hikaye şimdiki zamanı aşıyor ve tamamen gelecekte bir yerde geçiyor. Üstelik burası ziyadesi ile göz kamaştıran bir şehir. Adı Metropolis. Duke Red, kötü niyetli biri olarak Ziggurat’ın tepesinden dünyaya hakim olup yönetmenin derdindedir. Tek bir düğmeye basarak tüm dünyadaki makineleri çalışamaz hale getirmeyi ummaktadır. Bir yandan da kaçak bilim adamı Dr. Laughton’a gizli bir laboratuvar vermiş, ölmüş kızını örnek alacak çok güzel ve kusursuz bir robot olan Tima’yı sipariş etmiştir. Duke’ün oğlu Rock laboratuvarı keşfettiğinde kıskançlık krizine girer ve ortalığı yakıp yıkar. Bu esnada Japonya’dan Dedektif Shunsaku ve yeğeni Kenichi şehre gelirler. Hedefleri Laughton’u enselemektir. Kenichi, Tima’nın gerçek bir insan olduğunu sanarak onu yıkımdan kurtardığında yeni bir kovalamaca başlar... ve de çok güçlü bir aşk!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
44
19
5
4
3
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
haylaz adam

#7 çocuktum ilk izlediğimde. hatta ıslıkla çalınan bi melodi vardı filmde. hala kulaklarımda çınlar. https://www.youtube.com/watch?v=83bmsluWHZc

Faruk Taner

Akira Kurosawa ağırlıklı bir liste olmuş.