Görüş Bildir
Haberler
Spor Yapmanız Nafile! Bu Besinler Egzersizden Sonra Yediğinizde Tüm Çabanızı Boşa Çıkarıyor

Spor Yapmanız Nafile! Bu Besinler Egzersizden Sonra Yediğinizde Tüm Çabanızı Boşa Çıkarıyor

Gülbeyaz
06.02.2023 - 07:10

Zorlu bir antrenmandan sonra yaktığınız kalorileri mahvetmek için yapmanız gereken şeylerden biri sıraladığımız bu yiyecekleri yemek olabilir. Kasların sıkı ve güçlü kalması için spordan hemen sonra yememeniz gereken şeyleri söylüyoruz. Hiç yemeyin demiyoruz. Sadece antrenman sonrası. 😊

1. Elbette ki cips!

1. Elbette ki cips!

Cips yüksek miktarda sodyum içermesi sebebiyle, yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve felce tek yönlü bilet gibidir. Bu, kas ağrısını ve yorgunluğu da artırabilir. Zaman içerisinde kas büyümesini de engeller.

Araştırmalar, antrenmandan sonra yüksek sodyumlu bir öğün tüketmenin iç iltihabı artırabileceğini de belirtiyor.

2. Doğru bilinen bir yanlış. Kırmızı et de yenmemeli...

2. Doğru bilinen bir yanlış. Kırmızı et de yenmemeli...

Yüksek protein içeriği ile kırmızı et özellikle sporcular için vazgeçilmezlerden biri olabilir. Ama spordan hemen sonra değil. Etin sindirimi zordur ve uzun sürer. Şişkinliğe, rahatsızlığa ve kabızlığa neden olabilir.

Onun yerine spor sonrası protein için sindirimi nispeten daha kolay olduğundan peynir veya yoğurt tüketebilirsiniz. Ev yapımı bir protein bar da harika bir seçenektir.

3. Yüksek şeker içeren tatlılar

3. Yüksek şeker içeren tatlılar

Genellikle besin değeri olmayan boş kaloriler içermekle kalmaz, aynı zamanda kan şekeri seviyesinde ani bir artışa neden olabilir.

Dışarıdan alınan, şeker oranı yüksek tatlılar doymuş yağ ve trans yağ ile yüklüdür. Bu da obeziteye, diyabete, kalp hastalığına ve daha fazlasına yol açabilir.

Bilimsel bir çalışma, trans yağların kas dayanıklılığını, gücünü ve iyileşme hızını azaltabileceğini buldu.

Bilimsel bir çalışma, trans yağların kas dayanıklılığını, gücünü ve iyileşme hızını azaltabileceğini buldu.

Çikolata veya fıstık ezmesinde rafine şeker olmamasına dikkat edebilirsiniz. Hazır tatlılar yerine meyve, organik bal veya fındık ezmesi gibi doğal şekeri tercih edebilirsiniz. Vücudunuz bunun için size teşekkür edecektir.

4. Bol acılı yemekler

4. Bol acılı yemekler

Baharatlı yiyecekler, vücudunuzda iltihaplanmaya neden olabilecek tahriş edici bir madde olan kapsaisin'i bolca içerir. Bu daha fazla dehidrasyona, kas ağrısına ve yorgunluğa yol açabilir.

Baharatlı yiyeceklerin kalori yaktığı bilinmesine rağmen, sindirim sürecini zorlaştırarak mide rahatsızlığına da neden olabilirler.

5. Makarna

5. Makarna

Karbonhidratlar sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası ve birçok faydası var ancak antrenmandan sonra beyaz ekmek, makarna ve şekerli tahıllar gibi basit karbonhidratlardan kaçınılsa daha iyi olur. Egzersiz sonrası en iyi öğün, tam tahıllı ekmek, tam buğdaylı tost, esmer pirinç veya kinoa gibi yüksek kaliteli karbonhidratlar olmalıdır.

6. Alkol

6. Alkol

Alkol, protein sentezini azaltır ve vücudunuzdaki kortizol seviyelerini artırır. Bu da kaslar için pek iyi olmaz. Uzun süreli kullanımda sizi güçten düşürür. Daha da kötüsü, uyku düzeninizi bozabilir.

7. El yapımı olmayan, dışarıdan alınmış smoothieler

7. El yapımı olmayan, dışarıdan alınmış smoothieler

Dışarıdan satın alınan smoothielerin çoğu, sağlığınıza hiçbir fayda sağlamayan şeker ve diğer katkı maddeleri ile doludur. Egzersiz sonrası için taze meyve ve sebzelerle kendi smoothie'lerinizi yapmayı deneyebilirsiniz. Bu şekilde daha sağlıklı, vitamin ve mineral bakımından zengin olacaktır.

8. Çiğ sebzeler

8. Çiğ sebzeler

Bu kulağa şok edici gelebilir ama çiğ sebze yemek de iyi bir seçenek değil. Mutlaka pişmesi gerekiyor. Çiğ sebzelerin sindirimi daha uzun sürer, bu da vücudunuzun besinleri yeterince hızlı ememeyeceği anlamına gelir.

Çiğ sebze yemek şişkinliğe de neden olur. Bu nedenle, egzersiz sonrası yemeğinizden en iyi verimi almak istiyorsanız, pişmiş sebzeleri öneririz.

9. Kızartılmış yiyecekler

9. Kızartılmış yiyecekler

Kızarmış yiyecekler, yağ ve kalori bakımından yüksektir. Bu da kilo alımına yol açabilir. 

Ayrıca araştırmalar, yüksek yağlı yiyecekler tüketmenin metabolizmanızı yavaşlattığını ve egzersiz sonrası kas onarımına engel olabileceğini gösteriyor.

10. Soda

10. Soda

Gazlı içecekler yüksek düzeyde rafine şeker ve yapay tatlandırıcılar içerir.

Çalışmalar şekerli içecekleri kilo alımı, tip 2 diyabet ve diğer kronik hastalıklara yakalanma riskinin artmasıyla ilişkilendiriyor. Yüksek kafein seviyeleri  dehidrasyona ve kas yorgunluğuna yol açıyor. Bu nedenle spordan sonra tercih edilmemelidir. 

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
5
3
2
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın