Görüş Bildir
Haberler
Sonbahar Yapraklarından Altın Üretmenin 5 Kolay Yolu

etiket Sonbahar Yapraklarından Altın Üretmenin 5 Kolay Yolu

Dr. Buket Ertuğrul Candemir
23.11.2022 - 10:44 Son Güncelleme: 04.12.2022 - 16:15

Öğrencilerime, insanlardaki boşaltım sistemini anlatırken biraz beyin fırtınası yapsınlar diye ağaçlarda boşaltımın nasıl gerçekleştiğini, köklerini toplayıp en yakın wc’ye gitmediklerine göre işin sonunun ne olduğunu mutlaka sorarım. 

Cevap basittir aslında, biraz fazla sabırlılar. Uzun süre tuttukları atıkları (ki bol mineral içeriklidir, bakınız no: 1) yapraklarda depolar, kış yaklaşıp kendilerini soğuktan kapatmadan önce de pıt diye bırakıverirler toprağa.

Ne yani sayısı bilinmez onca fotoğraf karesi boşaltım maddeleri üzerinde mi çekiliyor? Cevap: Evet. Peki sonbahara renklerin çingenesi lakabını hak ettiren ne? Burası biraz karışık (meraklı detaycısına no: 2) ama Güneş miktar ve açısının değişmesi diye özet geçilebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Şimdi gelelim bu renk cümbüşünü nasıl altına çevireceğimize...

Şimdi gelelim bu renk cümbüşünü nasıl altına çevireceğimize...

Bu kuru yapraklardan enerji depolayıcılar üretmeye uğraşan insanlar var ama şimdi işleri o kadar karıştırmaya gerek yok. Ben size çok daha basit yolları bulup listeledim.

1. Yol: Biyokompost

Kuru yapraklar biyokompost hammaddelerinden biridir. Çim kırpıntıları, mutfak artıkları, ölü yapraklar ve çok daha fazlası ile oluşturulan karışımın belli bir süre bekletilip toprağa gübre olarak verilmesi sureti ile kullanılır.

Amaaaan bu iş uzunmuş diyenler için:

2. Yol: Yaprak küfü

Yaprakları kenarları delinmiş siyah çöp torbalarına topluyor belli süre bekletip dilediğimiz bitki diplerine serpiyoruz.

Daha da kolayı yok mu diyenlere...

3. Yol: Malçlama

Çim biçme makinesi ile yaprakların üzerinden geç; ister olduğu yere ister gübrelemek istediğin bitki dibine bırak.

4. Yol: Gölge etme başka ihsan istemem

Bırak olduğu yerde kalsın. Kuşa böceğe yiyecek bulmak, dinlenmek ve yavrularını büyütmek için ihtiyaç duydukları habitat (yuva) olsun.

5. Yol: Hayvanlara yem olsun

“Yok ben ille toplayacağım, kanal tıkıyor, yol üstü kirlilik oluşturuyor, çimlerime küf yapıyor, can sıkıyor” diyorsan ver hayvancılık yapanlara, hayvanlarına koca kış doğal gıda olsun.

Böylece yeşil alanların toprağı iyileşsin, nefes alsın, su tutma kapasitesi artsın ki daha az su kullanılsın, yaban otları ile mücadelede kutular dolusu kimyasal kullanımına gerek kalmasın ve nihayetinde topraktan gelen toprağa dönsün süreç layığı ile tamamlansın.

Gelelim “ne olmasına?”

Gelelim “ne olmasına?”

Bu canım öz kaynak YAKILMASIN! DÖNÜŞEBİLECEĞİ ONLARCA GÜZEL VE FAYDALI ŞEY VARKEN TÜM CANLILIĞIN HAKKI OLAN TEMİZ HAVAYI ELİMİZDEN ALMASI İSTENİRCESİNE ATMOSFERE SALINMASIN.

No: 1

Bitkiler atık maddeleri bünyelerindeki suyu yapraklarındaki açıklıktan ve/veya köklere gönderip buradan toprağa iletirler. Yine de atıkların çoğu bitki içindeki atık depolama yeri olarak belirtilen kofullarda biriktirilir.

Bu birikintiler doğadan gelen ve yine ona koşmak isteyen inorganik maddelerden oluşur ki bir örnek olarak, tamamına  ulaşabileceğiniz makaleden alıntı şu çizelgeyi verebiliriz:

K: Potasyum, Mg: Magnezyum, Ca: Kalsiyum, P: Fosfor

K: Potasyum, Mg: Magnezyum, Ca: Kalsiyum, P: Fosfor

No: 2

Yeşil bitkiler fotosentez adı verilen muhteşem kimyasal olay ile atmosferdeki karbondioksiti alıp onun yerine oksijen üretebilen kahramanlardır. Bu mucizevi olay yaprak hücrelerinde yer alan kloroplast adındaki organelin içindeki klorofiller sayesinde gerçekleşir. Güneş ışığı fotosentezin ana unsurudur. Takdir edersiniz ki Güneş her mevsim aynı değerde ışıldayamaz. Sonbaharla birlikte azalan ışınlar klorofil pigmentlerinin parçalanmasına karotenoidler oluşturarak sarı, antosiyaninler oluşturarak da kırmızı renklerinin üretilmesini sağlar.

Instagram

Twitter

Facebook

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
5
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

gerçekten yaprağı altına çevirme olarak anladım. maddi durumumum özeti:d

gorgon medusa

Başlık zaten onu ima ediyor ama bu biokompostçu abilerimiz ablalarımız genelde biokomposta da siyah altın diyebiliyorlar. Terminolojiye hakim olmayanlar için... Devamını Gör

Mehmet UĞUR

al biriktir sobada tutuşturuk olarak yak al sana altın fikir