Görüş Bildir
Haberler
Son Yıllarda Popülerliği ile Bilinen Japon Sinemasının Ödüllü Filmleri

Son Yıllarda Popülerliği ile Bilinen Japon Sinemasının Ödüllü Filmleri

elif vural
24.03.2023 - 13:27

Dünya sinemasını önemli ölçüde etkileyen ve son zamanlarda popüler filmleri ile bizleri etkisi altına alan Japon sinemasının ödüllü filmlerini sizler için derledik. En az birini duyduğunuza emin olduğumuz bu listede yer alan filmlerin sizlere harika bir seyir zevki yaşatacağına inanıyoruz. Gelin bu filmlere beraber bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Rashomon (1950)

1. Rashomon (1950)

Bu filmin IMDb puanı: 8.2/10

Özet: Rashômon'daki bir ormanda tesadüfen bir adam cesedi fark edilir. Adamın, olayın başka bir faili olan karısı da tecavüze uğramıştır. Bu olayın şahidi olan yalnızca üç kişi vardır. Bunlardan biri bir gezgindir, diğeri bir oduncudur, sonuncusu ise bir hayduttur. Artık geriye her birinin hikayesini ayrı ayrı dinlemek kalmıştır. Ancak tüm bu hikayeler birbiriyle çelişmekte ve olaya dair bulanık olmayan bilgiler verememektedirler. Aralarından birisi kesin olarak gerçeği anlatmamaktadır; ancak bu hangisidir?

Yönetmen Akira Kurosawa tarafından yönetilen bu film, bir cinayetin farklı tanıklar tarafından anlatılması üzerine kurulu bir hikaye anlatıyor. Film, Venedik Film Festivali'nde En İyi Film ödülüne layık görüldü.

Oyuncular: Toshirô Mifune, Masayuki Mori (I), Machiko Kyô

Yönetmen: Akira Kurosawa

2. Tokyo Story (1953)

2. Tokyo Story (1953)

Bu filmin IMDb puanı: 8.2/10

Özet: Tokyo Story filmi, çocuklarını ziyarete giden yaşlı bir çiftin hikayesini anlatıyor. Dönüşmekte ve batılılaşma yolundaki Japonya'nın taşra kentlerinden birinde yaşayan yaşlı karı-koca, uzun zamandır kendilerinden ayrı yaşamakta olan çocuklarını ziyaret etmek için başkent Tokyo'ya doğru uzun bir yolculuğa çıkarlar.

Yine Akira Kurosawa tarafından yönetilen film, savaş sonrası Tokyo'da geçen bir hikaye anlatıyor. Film, Venedik Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ödülüne layık görüldü.

Oyuncular: Chishû Ryû, Chieko Higashiyama, Setsuko Hara

Yönetmen: Yasujirô Ozu

3. Yojimbo (1961)

3. Yojimbo (1961)

Bu filmin IMDb puanı: 8.2/10

Özet: Yojimbo filminde gezgin bir samurayın yolu küçük bir kasabaya düşer. Bu küçük kasaba iki azılı çete tarafından yönetilmekte ve iki tarafın arasındaki güç gösterileri ve üste çıkma savaşlarıyla bölünmektedir. Samuray bu karışıklığın içerisine düştüğünde, geç olmadan kasabayı terk etmesinin iyi olacağı uyarılarına rağmen geri adım atmaz. Parlak zekasını kullanarak iki düşman tarafı birbirine düşürüp böylece iki grubun da yok olmasını sağlamak için zekice bir plan tasarlar.

Akira Kurosawa'nın yönettiği bu film, bir samurayın bir kasabada iki düşman çetenin arasında kalmış halka yardım etmesini konu alıyor. Film, San Sebastian Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ödülüne layık görüldü.

Oyuncular: Toshirô Mifune, Tatsuya Nakadai, Yoko Tsukasa

Yönetmen: Akira Kurosawa

4. Tampopo (1985)

4. Tampopo (1985)

Bu filmin IMDb puanı: 7.9/10

Özet: İki Japon arkadaş, Goro ve kamyonculuk yapan Gun karınları aç bir şekilde bir lokantaya girerler. Geleneksel bir Japon çorbası olan ramen siparişi verirler. Tampope adlı dul bir kadın ve ailesi tarafından işletilmekte olan restaurantta tattıkları çorbanın tadı gerçekten berbattır. Bunu Tampope'ye söylediklerinde kadın üzülür ve paniğe kapılır. Çünkü işleri hali hazırda pek de iyi gitmemektedir. İkili, tecrübeyi ve enerjiyi birleştirerek ona yardım etmeye karar verirler ve restaurantın ramen ile ünlenmesi için kolları sıvarlar. Gun bu işte daha deneyimlidir, tarifi uygulamak ister ama bunun için de birlikte çalışacağı bir ekibe ihtiyacı vardır. 

Yönetmen Juzo Itami tarafından yönetilen bu film, bir Japon restoranında geçen bir hikaye anlatıyor. Film, Cannes Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ödülüne layık görüldü.

Oyuncular: Nobuko Miyamoto, Tsutomu Yamazaki, Ken Watanabe

Yönetmen: Juzo Itami

5. Hana-bi (1997)

5. Hana-bi (1997)

Bu filmin IMDb puanı: 7.7/10

Özet: Havai Fişekler, hayatı boyunca sürekli ertelediği sorunlarını çözmeye çalışan, arkadaşlarından birinin dul kalan eşine para vermek ve ölümcül hasta karısı Miyuku’yu karla kaplı Fuji dağına bir veda yolculuğuna çıkarmak için banka soymaya kalkan Nishi adlı bir polis emeklisinin hikâyesi. 

Yönetmen Takeshi Kitano tarafından yönetilen bu film, bir polisin eşi kanser olduğu için emekli olup, intikam almak için yola koyulmasını konu alıyor. Film, Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan ödülüne layık görüldü.

Oyuncular: Takeshi Kitano, Tetsu Watanabe, Kayoko Kishimoto

Yönetmen: Takeshi Kitano

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Spirited Away (2001)

6. Spirited Away (2001)

Bu filmin IMDb puanı: 8.6/10

Özet: Ruhların Kaçışı, Japon animasyon üstadı Hayao Miyazaki’nin en değerli yapıtlarından biri. Film, küçük Chihiro ve ailesinin yeni bir kasabaya taşınmalarıyla açılır. Yolculuk esnasında yolda gördükleri bir tünele dikkat eden aile, tünelin içerisinden geçtiklerinde karşılaştıkları fantastik dünyanın içerisinde büyülenirler. Ancak bu kasabada yolunda gitmeyen bir şeyler vardır, bu büyü kısa bir zaman sonra bozulacaktır. Ailesini kaybeden küçük Chihiro, babasını kurtarmak için korku dolu bir maceraya atılacaktır.

Yönetmen Hayao Miyazaki tarafından yönetilen bu film, bir kızın bir cadı tarafından yönetilen bir dünyada kaybolması ve orada yaşadığı maceraları anlatıyor. Film, En İyi Animasyon Film dalında Oscar ödülü kazandı.

Oyuncular: Rumi Hiiragi, Miyu Irino, Mari Natsuki

Yönetmen: Hayao Miyazaki

7. Shoplifters (2018)

7. Shoplifters (2018)

Bu filmin IMDb puanı: 7.9/10

Özet: Osamu ve ailesi hırsızlık yaparak geçinmektedir. Yine bir gün Osamu ve oğlu bir marketten yiyecek bir şeyler çalıp eve dönerlerken küçük bir kıza rastlarlar. Kız dondurucu soğukta dışarıda kalmıştır. Aile küçük kızı evlerine almayı pek istemez fakat yaşadığı sıkıntıları öğrendiklerinde onunla ilgilenmeye karar verirler. Küçük kız kısa sürede ailenin neşesi haline gelir. Onlar hayatta kalabilmek için suç işleyerek zar zor para kazansalar da, küçük kızla birlikte mutlu bir yaşam sürerler. Fakat gizli bir sırrın ortaya çıkması ailenin ve küçük kızın hayatını tamamen değiştirir. Yönetmen Hirokazu Kore-eda tarafından yönetilen bu film, bir ailenin yasadışı yollardan para kazanmaya çalışmasını konu alıyor. Film, Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülüne layık görüldü.

Oyuncular: Lily Franky, Sakura Andô, Mayu Matsuoka

Yönetmen: Hirokazu Kore-eda

İlginizi çekebilir:

👇

👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın