Görüş Bildir
Haberler
İzlemeyen Kalmasın! Kesinlikle Daha Fazla İlgiyi Hak Eden Birbirinden Etkileyici 20 Japon Filmi

İzlemeyen Kalmasın! Kesinlikle Daha Fazla İlgiyi Hak Eden Birbirinden Etkileyici 20 Japon Filmi

Toprak Kaya
10.11.2021 - 09:15

Japon sineması, ikinci dünya savaşının bitmesi ardından büyük bir yükselişe geçti. Savaşta mağlup olan Japonlar halkının manevi yaralarını sarması için bir çok film çekti. Modern Japon sinemasının temelini atan, günümüz modern sinemasına göre eski diyebileceğimiz bazı filmler bugün bile bize muhteşem hikaye ve görseller sunuyorlar. Gelin hep birlikte bu filmlere bakalım. 👇

Kaynak: https://www.buzzfeed.com/lucaiacobucc...
İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Pulse

20. Pulse

IMDb: 6.6

Tokyo kenti bir intihar salgınıyla çalkalanmaktadır. Tüm şehirdeki insanlar kendilerini eve hapsetmektedir, intiharlar artmıştır. Bunun nedenini araştıranlar, buna internet kullanıcılarının karşısına aniden açılan bir web sitesinin neden olduğunu anlarlar.

Web sitesi açılır açılmaz 'Bir hayaletle tanışmak ister misiniz?' sorusuyla karşılaşılmaktadır ve tüm şehir bu sitenin bağımlısı olmaya başlamıştır.

Film, internet yaygınlaşmasıyla birlikte meydana gelen iletişim bozukluğuna ve izolasyona eleştiri getiriyor. Ayrıca, Hollywood tarafından 2005 yılında Pulse adıyla tekrar çekilmiştir.

19. Dark Water (2002)

19. Dark Water (2002)

IMDb: 6.7

Boşanan bir kadın, küçük kızıyla birlikte yeni bir daireye yerleşir ve yaşamında yeni bir başlangıç yapar. Taşındıkları apartman başlangıçta sorunsuz gözükür, fakat zamanla garip bir takım olaylar baş gösterir. Küçük kız genelde boş gözüken, tekinsiz apartmanda sık sık kaybolmaya başlar. Ayrıca çevrelerinde bir hayaletin dolaştığına dair ipuçları almışlardır. Kadın bu gelişmelerden fazlasıyla etkilenmeye başlar.

18. Audition

18. Audition

IMDb: 7.2

Aoyoma, 7 yıl önce veda ettiği karısından beri hiçbir kadınla birlikte olmamıştır. Yakın bir arkadaşı halen depresyonda olan bu adamı kurtarmak için ilginç bir plan yapar. Bir tv şovu için bir mülakat hazırlıyormuş gibi yaparak Aoyama'ya uygun bir eş bulacaktır. Birçok adaydan sonra Asami adında oldukça güzel bir kadın kendini gösterir. Aoyama, ikna olmuş gibidir. Ancak bambaşka planları olan Asami, başka bir gezegenden gelmiş gibidir.

17. Cure

17. Cure

IMDb: 7.4

Korkuç bir cinayet dalgası, Tokyo'yu etkisi altına alır. Kurbanların her birinin boynuna H harfi oyulmuştur. Her olayda, katil kurbanın yanında bulunur ancak yaşananlara dair hiçbir şey hatırlamaz. Dedektif Takabe ve psikolog Sakuma olayı araştırmakla görevlendirilir ancak yaptıkları çalışmalar bir sonuca varmaz. Son olarak cinayet mahalinin yakınında, kendisi ile temasa geçenler üzerinde tuhaf bir etki bırakan genç bir adam tutuklanır. Dedektif Takabe, adamın cinayetlerle bağlantısını belirlemek için sorgulamaya başlar.

16. An Actor's Revenge

16. An Actor's Revenge

IMDb: 7.4

Sansai Dobe (Ganjiro Nakamura), Kawaguchiya (Saburō Date) ve Hiromiya (Eijirô Yanagi) yedi yaşındaki küçük Japon çocuğu Yukitarō'nun anne babasının ölümünden sorumludurlar. Bu trajik olaydan sonra Osaka Kabuki tiyatrosunun müdürü Kikunojo Nakamura, Yukitarō'yu evlat edinir. Aradan yıllar geçer ve Yukitarō, Onnagata adı verilen kadın kılığına girerek tiyatro oynayan bir oyuncu olur ve sahne adı Yukinojo olur. Tiyatro turnesinin yolu bir gün, Yukitarō'nun ailesini öldüren üç adamın yaşadığı Edo'ya düşer. Genç adam intikam almakta kararlıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. House

15. House

IMDb: 7.4

Oshare, yaz tatilini teyzesinin evinde geçirmeye karar veren genç bir kızdır. Ancak teyzesinin yanına tek gitmeyecektir. Bu yolculukta ona sınıf arkadaşları Fanta, KunFuu, Gari, Sweet, Mac ve Melody eşlik eder. Hiçliğin ortasında bulunan büyük konağa gelmelerinden bir süre sonra ekip, rahatsız edici, doğaüstü olaylarla karşı karşıya kalır.

14. Maboroshi

14. Maboroshi

IMDb: 7.5

Polis, Yumiko'ya eşine bir trenin çarptığını ve bariz bir şekilde intihar ettiğini bildirir. Arkasında bunu neden yaptığını açıklayacak hiçbir şey bırakmaz. Yumiko ve oğulları hayatta kalmak için her şeyi yapacaklardır.

13. Our Little Sister

13. Our Little Sister

IMDb: 7.5

Çağdaş Japon sinemasının ustası Kore-eda’nın beklenen filmi Our Little Sister, Yoshida Akimi’nin aynı adlı çok satan çizgi romanından uyarlandı. Büyükannelerine ait bir evde oturan üç yetişkin kız kardeş, yıllardır görmedikleri babalarının cenazesinde onlu yaşlarındaki utangaç üvey kız kardeşleri Suzu ile tanışırlar. Kızı çok sevip yanlarına alan kız kardeşler, ailelerine yeni katılan bu kızla gitgide yakınlaşmaya başlarlar. Klasik Japon tarzını benimseyen bu sakin ve dokunaklı aile dramı, Cannes’da Altın Palmiye için yarışmıştı. Filmin başrollerinde Haruka Ayase, Masami Nagasawa, Kaho, Takafumi Ikeda yer alıyor.

12. After Life

12. After Life

IMDb: 7.6

Japon sinemacı Hirokazu Koreeda'nın 1998 tarihli filmi After Life, öldükten sonra sonsuzluğa götürmek istedikleri tek bir anıyı seçmeleri istenen ruhların öykülerini anlatıyor. Seçtikleri anı, öteki dünyaya geçmeden önce bekletildikleri istasyonun görevlileri tarafından, sinemanın tüm görsel hilelerine başvurularak çekilecektir. Koreeda'nın filmi şaşırtıcı, etkileyici ve her anlamda eğlendirici bir yapım.

11. Night Is Short, Walk On Girl

11. Night Is Short, Walk On Girl

IMDb: 7.6

Kyoto'da tek bir gecede geçen bu animasyon filmi, iki hikayeyi anlatıyor. Birincisi, genç bir kadının Kyoto sakinleri ile bir dizi tamamen tesadüfen karşılaşma sonucu çıktığı yolculuk, diğeri ise birine umutsuzca aşık olması, asla ulaşamayacağı genç bir adama.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Only Yesterday

10. Only Yesterday

IMDb: 7.6

27 yaşındaki Taeko, Tokyo’da yaşayan yalnız bir bayandır. Şehirden bir süreliğine uzaklaşmak isteyen Taeko, uzakta yaşayan üvey kız kardeşinin yanına gitmeye karar verir.

Buraya gelince huzuru bulan Taeko, çocukluk anılarına geri döner. Eski hatıralarını yeniden yaşamaya başlayan kadın, kariyerine ve özel hayatına dair önemli kararlar alması gerektiğini fark eder.

Hayao Miyazaki’nin yapım şirketi Stüdyo Ghibli’den sıcak bir film.

9. Dreams

9. Dreams
www.sinemalar.com

IMDb: 7.8

Ünlü yönetmen Akira Kurosawa'nın yazarlığını ve yönetmenliğini yaptığı 1990 tarihli Yume (Düşler) isimli film, insanoğlunun geçmişten bugüne doğada yarattığı yıkıma dair çarpıcı metinler sunuyor. 'Düşler' isimli film, Kurosawa'nın hepsi doğayla ilişkili farklı rüyalarını anlattığı 8 kısa filmden oluşuyor. Her biri bize, bugünkü manzaraya bakıp doğayı yeniden düşünme fırsatı veren bu kısa filmlerden 'Su Değirmenleri Köyü' başlıklı kısa filmin sunduğu ise oldukça noktasal ve çarpıcı bir etki yaratıyor.

8. Shoplifters

8. Shoplifters

IMDb: 7.9

Osamu ve ailesi hırsızlık yaparak geçinmektedir. Yine bir gün Osamu ve oğlu bir marketten yiyecek bir şeyler çalıp eve dönerlerken küçük bir kıza rastlarlar. Kız dondurucu soğukta dışarıda kalmıştır. Aile küçük kızı evlerine almayı pek istemez fakat yaşadığı sıkıntıları öğrendiklerinde onunla ilgilenmeye karar verirler. Küçük kız kısa sürede ailenin neşesi haline gelir. Onlar hayatta kalabilmek için suç işleyerek zar zor para kazansalar da, küçük kızla birlikte mutlu bir yaşam sürerler. Fakat gizli bir sırrın ortaya çıkması ailenin ve küçük kızın hayatını tamamen değiştirir.

7. Love Letter

7. Love Letter

IMDb: 7.9

Hikoro'nun nişanlısı, bir dağ tırmanışı sırasında geçirdiği bir kaza sonucu iki yıl önce ölmüştür. Eski resimlerine bakarken, nişanlısı ölmeden önce yaşadığı adrese bir aşk mektubu yazmaya karar verir. Geri gelen cevap, şu an Hikoru'nun eski adresinde yaşayan ve ve nişanlısını da tanıyan bir kadından gelmektedir. Sanki yeterince garip değilmiş gibi bu kadının adı da Hikoro'dur.

6. Millennium Actres

6. Millennium Actres

IMDb: 7.9

Yönetmen Genya Tachibana, ünlü oyuncusu Chiyoko Fujiwara hakkında bir belgesel hazırlamaya karar verir. Chiyoko Fujiwara, bir dönemler çok ünlü ve başarılı bir aktrist olmasına rağmen, yaklaşık 30 yıl önce kariyerini bırakmış ve inzivaya çekilmiştir.

Fujiwara’ya ulaşan Genya, aktristin hayat hikayesini ondan dinlemeye başlar. Chiyoko’nun 30’lardan başlayıp 60’lara kadar uzanan hayat hikayesini dinledikçe kendisini de onunla birlikte bir zaman yolculuğuna çıkmış olarak bulur.

Perfect Blue ve Paprika filmlerinin yönetmeni anime ustası Satoshi Kon’dan başka bir anime şaheseri.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Late Autumn

5. Late Autumn

IMDb: 8.0

Ozu’nun en sevdiği temanın en hafif versiyonu. Bu kez, baba-kız ilişkisinin yerine, dul bir kadınla, annesinin yeniden evlenmesi fikrini bile hakaret sayan kızını irdeler. Bu filmde yeni tatlar vardır: iki kadının da geleceğini düzenlemeye çalışan komik, yaşlı serseriler korosu ve filmin mutlu bir sonla bitmesini sağlamak için geleneği delen 'modern kadın' rolünde Mariko Okada. Bu, Ozu’nun bütün karakterlerinin zayıf ve pasif olmadığının kanıtıdır.

4. The Hidden Fortress

4. The Hidden Fortress

IMDb: 8.1

Ortaçağ Japonyası'nda geçen filmde Derebeyliği lordu Yamana’nın, komşusu Akizuki’yi bozguna uğratmasıyla, Akizuki’nin mirasçısı olan prenses Yukihime hayatta kalarak samuray Rokurota ile birlikte bir kaleye saklanır. Prensesin kabilesine ait 170 pound altın külçeden oluşan savaş servetini alıp Akizukis’in arkadaşı Hayakawa’nın elinde olan komşu vilayetine kaçabileceğini düşünen Yamana altınları sahibiyle beraber yakalama emri verir. Bu olurken altın Tahei ve Matashichi adlı iki düşük rütbeli samuray tarafından topraktan çıkartılır fakat onların bu sevinci Rokurota’ın kızgınlıkla patlamasıyla erken sona erer.

3. Spirited Away

3. Spirited Away

IMDb: 8.6

Ruhların Kaçışı, Japon animasyon üstadı Hayao Miyazaki’nin en değerli yapıtlarından biri. Film, küçük Chihiro ve ailesinin yeni bir kasabaya taşınmalarıyla açılır. Yolculuk esnasında yolda gördükleri bir tünele dikkat eden aile, tünelin içerisinden geçtiklerinde karşılaştıkları fantastik dünyanın içerisinde büyülenirler. Ancak bu kasabada yolunda gitmeyen bir şeyler vardır, bu büyü kısa bir zaman sonra bozulacaktır. Ailesini kaybeden küçük Chihiro, babasını kurtarmak için korku dolu bir maceraya atılacaktır.

Animasyon türünün en önemli örneklerinden biri olan film, 75. Akademi Ödülleri’nde En İyi Animasyon dalında Oscar’a; 52. Berlin Film Festivali’nde ise Altın Ayı ödülüne layık görülmüştür. Film, Japon sinema tarihinin en başarılı filmi olarak da kırılması güç bir rekoru elinde tutuyor.

2. Harakiri

2. Harakiri

IMDb: 8.6

1630 yılının Japonyası'nda yaşlı bir samuray harakiri yapabileceği uygun bir yer bulabilmek için Iyi şehrine gelir. Onurlu bir şekilde yaşamını sonlandırmak isteyen bu adamın önündeki tek engel, toprak sahibi lordun huzurunda bu isteğini belirtip, kendisinden izin alabilmektir. Ancak bu esnada kendisinden önce bu taleple gelen genç bir samurayla karşılaşması işleri değiştirecektir.

Japon kültürünün farklı geleneklerinden biri olan harakiriyi odağına alan film, yansıttığı feodalik toplum profili üzerinden gurur, onur, asalet, ölüm ve yaşam kavramları üzerine önemli şeyler söylüyor. Japon sinemasının en önemli yapıtlarından sayılan filmin yönetmen koltuğunda korku ve gerilim türüne 'Kaidan' gibi gizli bir başyapıt armağan eden esrarengiz yönetmen Masaki Kobayashi bulunuyor.

1. Seven Samurai

1. Seven Samurai

IMDb: 8.6

Yedi Samuray, haydutların saldırdığı fakir bir köyü korumaya çalışan samurayların hikayesini anlatıyor. Usta Samurai Kambei’nin cesareti ve fedakarlığına şahit bir grup köylü ondan sürekli olarak haydutlardan köylerini korumasını isterler. Kambei bu isteği herhangi bir çıkarı olmamasına rağmen kabul eder ve ilk olarak kısa süre sonra müridi olan genç samurai Katsushiro’yu, ardından da güç kullanmaya meraklı bir samurai olarak görünen, fakat sonradan bir çiftçinin oğlu olduğu ortaya çıkan Kikuchiyo’yu yanına alır. Takımına dört yeni samurai daha ekleyerek köyü savunmaya girişen Kambei köylüler tarafından heyecanla karşılanır, herkesin sevgisini kazanır; bir süre sonra onlara kendilerini savunmayı öğretmeye başlar. Bu arada haydutlar köyün sınırlarında dolaşmakta ve yeni saldırıları için uygun bir zaman kollamaktadırlar...

Akira Kurosawa’nın kariyerinin doruk noktası olarak görülen Yedi Samuray üç saati geçen uzunluğuna rağmen özellikle zamanında kaliteli örneklerine rastlamanın zor olduğu savaş ve 'aksiyon' sahneleri en dikkatsiz seyircinin bile ilgisini ayakta tutacak pek çok detay içerirken bir yandan da anlattığı hikayenin bütünlüğünden ve sinematografik kaliteden ödün vermeyen bir başyapıt.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?