Görüş Bildir
Haberler
Soğuk Savaş Nedir? Kaç Yılları Arasında Gerçekleşmiştir?

Soğuk Savaş Nedir? Kaç Yılları Arasında Gerçekleşmiştir?

Elif Ateş
15.09.2021 - 09:00

Dünya tarihinin önemli olaylarından biri olan Soğuk Savaş, iki süper gücün arasındaki askeri ve siyasi gerginliktir. Bu iki süper güç ise Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği'dir. Soğuk Savaş diye adlandırılmasının sebebi ise her iki tarafında direkt olarak birbirine savaş açmamasından kaynaklanmaktadır. Bu dönemde iki süper güç askeri ve siyasi etkilerinin yanı sıra teknoloji, spor, edebiyat gibi alanlarda da birbirleri ile yarış halinde oldu. Peki, Soğuk Savaş nedir? Kaç yılları arasında gerçekleşmiştir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Soğuk Savaş kavramını ilk kullanan, İngiliz yazar George Orwell'dır. Yazdığı bir makalede, Sovyet Rusya ve Amerika arasındaki ideolojik ve siyasi gerginliği soğuk savaş olarak tanımladı. Siz ve Atom Bombası adlı makalesinde, bu iki gücün nükleer olarak silahlanmasının, aralarında doğrudan bir çatışma yaratmayacağını ama dünyanın bu iki gücün etrafında döneceğini söyledi. Bu yazısından tam olarak üç yıl sonra Amerika Birleşik Devletleri tarafından Soğuk Savaş'ın ilk adımları atıldı. 44 yıl boyunca süren Soğuk Savaş hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

SOĞUK SAVAŞ NEDİR? KAÇ YILLARI ARASINDA GERÇEKLEŞMİŞTİR?

Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyet Rusya arasındaki gerginlik, II. Dünya Savaşı'ndan sonra başladı. Eski İngiliz Başkanı Winston Churchill, Amerika'nın Fulton kasabasında Demir Perde ifadesini kullanarak önemli bir konuşma yaptı. Bu konuşmada W. Churchill ve Amerika Başkanı H. Truman, Sovyetler Birliği'ne siyasal bir savaş ilan etti. Churchill, sosyalist hareketlerin dünyada hızla yayılmasına karşı, Anglo- Sakson ülkelerindeki yöneticileri de kendi yanına, birlikte olmaya davet etti.  Bu iki gücün çekişmesi dünyada nükleer savaş paranoyasını oluşturdu. Bundan dolayı da devletler, bloklardan kendilerine yer bulmaya çalıştı. Bu dönemde ABD ve müttefiklerinden oluşan Batı Blok'u ve sosyalist ülkelerden oluşan Doğu Blok'u silahlanma yarışına girdi. 

1947 yılından Amerika, sosyalist devletlerle mücadele eden Avrupa ülkelerine yardım doktrinini açıkladı. Bu ekonomik yardımlar ile dünya üzerinde hegemonya kurmayı amaçladı. Avrupa ülkelerinin kısa zamanda güçlenmesini sağlamak ve komünizmin yayılmasını engellemek için Marshall Planı açıklandı. 1949 yılında da tedbir amaçlı NATO kuruldu. Soğuk Savaşın en yüksek olduğu dönem ise Kore Savaşı'dır. Güney Kore'yi Amerika ve Birleşmiş Milletler, Kuzey Kore'yi ise Çin ve Sovyet Rusya destekledi. Bu savaşta yapılan ateşkes ile iki blok arasındaki gerginlik biraz yumuşamış oldu. 1963 yılında ise Soğuk Savaş'ın ikinci sıcak çatışması yaşandı. Vietnam Savaş'ına katılan  Amerika, burada birçok savaş suçu işledi.

Moskova Antlaşması ile iki ülke arasındaki nükleer savaş denemeleri durdurulmaya çalışıldı. 1991 yılına kadar devam eden Soğuk Savaş dönemi, Berlin Duvarı'nın yıkılması ve Sovyet Rusya'nın parçalanması ile son buldu. Komünizm ise dünya genelinde bir çöküş yaşadı. Dünyada kalan tek süper güç Amerika Birleşik Devletleri oldu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın