Görüş Bildir
Haberler
Şişecam Fabrikaları'nda Çalışan 5.800 İşçi Grevde

Şişecam Fabrikaları'nda Çalışan 5.800 İşçi Grevde

adem kara
20.06.2014 - 17:14 Son Güncelleme: 21.06.2014 - 15:30
İçeriğin Devamı Aşağıda

Cam İşverenleri Sendikası ile Türk-İş'e bağlı Kristal-İş sendikası arasında sürdürülen ücret zammı, düşük ücretli çalışanlar için talep edilen iyileştirme zammı, işe giriş ücreti ve bazı parasal haklar üzerindeki müzakerelerden sonuç alınamaması üzerine grev başlatan Kristal-İş hak ettiklerini alana kadar grevi devam ettirme kararı aldı.

10 iş yerinde 5 bin 800 işçi

Grev uygulaması, Paşabahçe Cam Sanayi A.Ş (Kırklareli, Mersin, Eskişehir Fabrikaları), Anadolu Cam Sanayi A.Ş. (Mersin fabrikası), Trakya Cam Sanayi A.Ş. (Trakya Düz Cam, Trakya Otocam ve Mersin Fabrikaları), Anadolu Cam Yenişehir Sanayii A.Ş., Trakya Cam Yenişehir Sanayii A.Ş. ve Cam Elyaf Sanayi A.Ş. olmak üzere Şişecam’a ait 6 şirkete bağlı 10 İşyerini ve 5 bin 800 cam işçisini kapsıyor.450 işçi grev halayına durdu

Bu sabah itibariyle Gebze’de bulunan Cam Elyaf Sanayi A.Ş.’de grev başlatan 450 işçi sabah işyerlerini boşaltarak, fabrikada üretimi durdurdu ve grev halayı kurdu. Fabrika önünde bekleyen işçiler, gece vardiyasından çıkan diğer arkadaşlarıyla birlikte Emek Mahallesi’nden fabrikaya yürüyerek burada basın açıklaması gerçekleştirdi.

0,90 kuruşluk zam kabul edilemez

bianet’e konuşan Gebze Kristal-İş Sendikası Mali Sekreteri Erhan Güdek 1 Ocak 2014 den beri devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç çıkmayınca grev kararı aldıklarını belirtti.

Görüşmelerin devam ettiği 5 ay 20 günlük süreç içersinde hiçbir sonuç alamadıklarını söyleyen Erhan Güdek 'Sendikanın saatlik dilimde 1,90 kuruşluk zam teklifine karşılık işveren sendikasının 0,90 kuruşluk bir zam önerisi var. Bize her yıl enflasyon kadar zam teklif ediyorlar. 3026 arkadaşımız 9 lira 24 kuruş ortalamasının altında çalışıyor. 4,76 kuruşla asgari ücrete çalışan arkadaşlarımız var, açlık sınırının altında yaşıyorlar. Bu zammı kabul etmemiz mümkün değil' diyor.

Haklarımızı istiyoruz

İşverenin sosyal haklarını vermediğini ve aldıkları izinlerin maaşlarından kesildiğini belirten Güdek ana taleplerini şöyle açıkladı: ‘’Eşit işe eşit ücret istediklerini ve toplu iş görüşmesi sözleşmesinde bulunan Şişecam’a bağlı tüm fabrikalarda bir kapanma ya da taşınma durumunda fabrikada çalışan işçilerin yine aynı işverene bağlı farklı bir şirkette ve ya taşınan fabrikada tekrar istihdam edilmesini sağlayan anlaşmanın imzalanmasını istiyoruz. Bu hususta grev bir amaç değil hak ettiğimizi almakta bir araçtır. İşverene bağlı olarak taleplerimize olumlu yaklaşacaklarsa bizler severek tekrardan masaya oturmaktan yanayız’

Bianet

Kaynak: http://www.bianet.org/bianet/emek/156...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0