Görüş Bildir
Haberler
Sinema Konuşulan Ortamlarda Sizin de Birkaç Kelam Etmenize Yarayacak 100 Muhteşem Film

Sinema Konuşulan Ortamlarda Sizin de Birkaç Kelam Etmenize Yarayacak 100 Muhteşem Film

Gökhan A.
21.09.2017 - 18:41 Son Güncelleme: 17.10.2022 - 13:25

Zaman zaman katıldığınız ortamlarda derinlemesine gerçekleştirilen sinema muhabbetlerine denk gelmişsinizdir. Stanley Kubrick, Akira Kurosawa, Andrei Tarkovsky, Ingmar Bergman, Federico Fellini, Sergio Leone vb. gibi önemli yönetmenlerin dile getirildiği bu muhabbetlerde, izlediğiniz zaman sizin de birkaç kelam etmenizi sağlayacak sinema tarihinin kesinlikle izlenmesi gereken klasik yapıtlarını sizler için bir araya getirdik. 

Bu filmleri izledikten sonra hangi yönetmenin ne tarz yapımlar ortaya koyduğunu ve neden bu kadar sevildiklerine dair fikriniz olup, o eskiden Fransız kaldığınız muhabbetler karşılıklı bilgi alışverişi sayesinde daha da şenlenecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

100. 400 Darbe (1959) | IMDb 8.1

100. 400 Darbe (1959)  | IMDb   8.1

Les quatre cents coups

http://www.imdb.com/title/tt0053198

1950'lerin başlarında Paris'te yaşayan 12 yaşındaki Antoine, ailesiyle yaşadığı problemler ve okuldaki öğretmeni tarafından sıkça aşağılanması yüzünden ne okulda ne de evde huzur bulabilmektedir. Ödevini yapmadığı için arkadaşıyla birlikte okuldan kaçtıkları bir gün sokakta annesini başka bir adamla gören Antoine, şoku üstünden atamadan okula döner ve ödevi yapmamasının mazereti olarak annesinin öldüğü yalanını söyler. Anne ve baba sağlam bir şekilde okula geldikleri an ise gerçekler ortaya çıkar ve Antoine bir süreliğine uzaklaştırma cezası alır. Şimdi de ailesinden korktuğu için eve gitmeye korkan Antoine, yakın arkadaşıyla birlikte deniz kenarına kaçmaya karar verirler. Amaç babasının daktilosunu çalıp satarak para kazanmaktır. Ancak işler yine beklendiği gibi gitmez...

99. Mr. Smith Washington'a Gidiyor (1939) | IMDb 8.2

99. Mr. Smith Washington'a Gidiyor (1939)  | IMDb 8.2

Mr. Smith Goes to Washington

http://www.imdb.com/title/tt0031679/

Washington'da senatörün ölmesinin haberi tüm eyalette yayılmıştır ve Senator Joseph Paine'in medya patronu Jim Taylor?dan istediği geçici göreve gelecek kişi için işlerine pek karışamayacak birini bulmasıdır. Jefferson Smith Boy Rangers'ın başkanı, dürüst ve idealleri olan biridir ve bu istek için biçilmiş kaftandır. Ne var ki, Washington entrikaları içinde Jefferson'ın dürüstlüğü ve kendini insanlara adaması bazı değişimlere sebep olur.

98. Yurttaş Kane (1941) | IMDb 8.4

98. Yurttaş Kane (1941)   | IMDb  8.4

Citizen Kane

http://www.imdb.com/title/tt0033467

Tanınmış iş adamı Charles Foster Kane gösterişli bir hayatın barındırdığı her şeye sahiptir; bolca para, şöhret, prestij ve kadınlar... Fakat ani ölümünün ardından, ölmeden önce söylediği son söz olan “Rosebud” bir giz perdesini doğurur. Yakın çevresindeki kimsenin anlamanı bilmediği bu sözcük Kane’in ölümüne ve yaşamına dair bazı sırların varlığını işaret eder. Bu kelimenin anlamını açığa çıkarmaya çalışan gazeteci Jerry Thompson Foster’ın arkadaşları, ailesi ve iş arkadaşlarıyla röportajlar yapmaya başlar. Bu kişiler Kane hakkında hikayeler anlattıkça gazeteci puzzle’ın parçalarını birleştirmeye başlar.

97. Perde Açılıyor (1950) | IMDb 8.3

97. Perde Açılıyor (1950)  | IMDb 8.3

All About Eve

http://www.imdb.com/title/tt0042192

Sarhoş ve kaba bir tiyatro yıldızı olan Margo Channing’in inişli çıkışlı hayatında güvendiği ve güvenmediği insanlar vardır. Margo’nun hırsı ve yetenekleri, onun yıllanmış kariyerinin en parlak noktalarıdır. Bir gün Eve Harrington ile tanıştığında her şeyin ne denli hızlı bir şekilde değişeceğini fark etmez. Kısa sürede Margo’nun gözüne giren ve alçakgönüllülüğüyle puan toplayan Eve, Margo’nun olduğu kişi olabilmek için elinden geleni ardına koymayacaktır.

96. Yedi Samuray (1954) | IMDb 8.7

96. Yedi Samuray (1954)  | IMDb 8.7

Shichinin no samurai

http://www.imdb.com/title/tt0047478

Usta Samurai Kambei'nin cesareti ve fedakarlığına şahit olan bir grup köylü ondan sürekli olarak haydutların baskınlarına uğrayan köylerini korumasını isterler. Kambei bu isteği herhangi bir çıkarı olmamasına rağmen kabul eder ve ilk olarak kısa süre sonra müridi olan genç samurai Katsushiro'yu, ardından da güç kullanmaya meraklı bir samurai olarak görünen, fakat sonradan bir çiftçinin oğlu olduğu ortaya çıkan Kikuchiyo'yu yanına alır. Takımına dört yeni samurai daha ekleyerek köyü savunmaya girişen Kambei köylüler tarafından sevinçle karşılanır ve herkesin sevgisini kazanır

İçeriğin Devamı Aşağıda

95. Büyük Diktatör (1940) | IMDb 8.4

95. Büyük Diktatör (1940)  | IMDb 8.4

The Great Dictator

http://www.imdb.com/title/tt0032553/

Nazi Almanya'sının tıpkısının aynısı bir başka diktatörlükte, kararları ve yönetimi ile ülkesini kırıp geçiren Diktatör Adenoid Hynkel, ülkede kendisine ikizi kadar çok benzeyen son derece saf karakterli bir Yahudi berberin yaşadığından habersizdir. Hynkel'in askerleri Yahudileri teker teker toplama kamplarına götürmek üzere toplarken Yahudi Berber'in Hynkel'e olan benzerliği nedeni ile onu Büyük Diktatör zannederler ve bu benzerlik büyük bir karışıklık yaşanmasına neden olur.

94. Harp Esirleri (1937) | IMDb 8.1

94. Harp Esirleri (1937)    | IMDb 8.1

La Grande Illusion 

http://www.imdb.com/title/tt0028950

Birinci Dünya Savaşı'nda, aristokrat sınıftan gelen Komutan De Boeldieu ile işçi sınıfından gelme Teğmen Marechal, keşif gezisine çıkarlar. Ancak görevlerini başarı ile tamamlayamadan, Alman askerleri tarafından esir alınırlar. Alman Komutan von Rauffenstein da, tıpkı Boeldieu gibi aristokrat bir aileden gelmedir ve esirlerinin kendisi ile birlikte yemek yiyebileceklerini duyurur. Yemek sırasında Boeldieu ile Rauffenstein, aralarındaki ortaklıkları görmeye başlarlar, bunların hepsi de sınıf temellidir. Ancak bu ortaklık, onların esir kampına gönderilmesini engellemez. Komutan ve teğmen, kampta diğer askerler ile arkadaş olur ve onların kaçış planlarına katılırlar. Esir kampından tünel kazarak kaçmayı deneyeceklerdir.

93. Raşomon (1950) | IMDb 8.3

93. Raşomon (1950)  | IMDb 8.3

Rashômon

http://www.imdb.com/title/tt0042876

Filmde kasabada yaşayan bir kadın, kocası öldürüldükten sonra tecavüze uğrar. Olayı gören bir kaç kişi vardır ve herkes farklı birşey söylemektedir. Kim doğruyu söylemekte, kim yalan söylemektedir? Tecavüz ve cinayetin gerçekten nasıl meydana geldiği ortaya çıkacak mıdır?

92. Şehir Işıkları (1931) | IMDb 8.5

92. Şehir Işıkları (1931)  | IMDb 8.5

City Lights

http://www.imdb.com/title/tt0021749

İyi yürekli bir sokak serserisi, kör bir çiçek satıcısına aşık olur. Kıza kendisini zengin bir adam olarak tanıtır. Sonradan hayatını kurtardığı bir milyonerin ona arkadaşça davranıp sözler vermesinden cesaretlenir. Adamın kapısını aşındırıp, sevdiği kızın gözlerinin görmesi için gerekli ameliyat parasını ödünç alabileceğini sanır. Oysa varlıklı insanlar abartılı bir kibarlık içerisinde, ikiyüzlü bir yaşam sürmeye alışkındırlar.

91. Altın Hazineleri (1948) IMDb 8.3

91. Altın Hazineleri (1948)   IMDb 8.3

The Treasure of the Sierra Madre

http://www.imdb.com/title/tt0040897

Zengin olma hırsıyla son parasını da piyangoya yatırarak tüketen Fred (Humphrey Bogart) Meksika’da dostu Curtin’la buluşur. Birlikte çalıştıkları McClane’den paralarını almakta zorlanırlar. Diğer yandan, beraber vakit geçirdikleri ve oldukça geveze bir araştırmacı olan Howard’a göre etraftaki tüm tepeler altın hazineleriyle doludur. Bu, Dobbs ve Curtin için kaçırılmaz bir fırsattır. Beraber tepeleri aşan üçlü, döndüklerinde dostlukları mı yoksa paraya olan tutkuları mı ağır basacaktır?

İçeriğin Devamı Aşağıda

90. Sonsuz Sokaklar (1954) | IMDb 8.0

90. Sonsuz Sokaklar (1954)  | IMDb 8.0
theredlist.com

La Strada

http://www.imdb.com/title/tt0047528

Gezici sirkin tek cambazı Zampano, iri cüssesiyle ağırlık kaldırarak, zincir kırarak ve bu sayede insanlara izleyecek bir şeyler vererek hayatını kazanan yalnız bir adamdır. Kabalık ve görgüsüzlükle doğru orantılı olan cüssesinin iriliği sayesinde insanlardan para toplayan genç adam, fakir bir kadından, işlerinde kendisine yardımcı olacak ve gösterilere yeni bir soluk katacak ufak tefek bir kız olan Gelsomina'yı satın alır ve ikili, şehir şehir dolaşmaya başlar.

89. 12 Kızgın Adam (1957) | IMDb 8.9

89. 12 Kızgın Adam (1957)  | IMDb 8.9

12 Angry Men

http://www.imdb.com/title/tt0050083/

Hikaye bir cinayet davasındaki yargıcın jüriye talimatlar verdiği kapanış konuşmasının sonrasında başlar. Amerikan yaslarına göre jürinin kararı (suçlu ya da suçsuz) oy birliği ile alınmalıdır. Oy birliği ile alınmamış olan karar jürinin kendini feshetmesi ve davanın yeniden görülmesi anlamına gelir. Jürinin karara bağlaması gereken konu şehrin fakir bölgesinde yaşayan bir çocuk zanlının babasını öldürüp öldürmediğine karar vermektir. Jüri ayrıca sanığın suçlu bulunması halinde uygulanacak cezanın idam olacağı (elektrikli sandalye) konusunda bilgilendirilir. Sonrasında on iki jüri üyesi davayı tartışacakları ve birbirlerinin kişiliğini tanıyacakları jüri odasına girerler.

88. Modern Zamanlar (1936) | IMDb 8.5

88. Modern Zamanlar (1936)   | IMDb 8.5

Modern Times

http://www.imdb.com/title/tt0027977/

Film, ağıllarına doğru hızla ilerleyen bir koyun sürüsünün üstten görüntüsüyle başlıyor. İşte bu noktada Charlie Chaplin’in yarattığı lümpen serseri, anarşist kimliğiyle ön plan çıkıyor. Kısacası Chaplin ve Modern Zamanlar gerek yarattıkları karakter gerekse de sinematografik diliyle modern yaşamın inşa ettiği konformizmin hapishanesinin modernist firarileridir.

87. Persona (1966) | IMDb | IMDb 8.1

87. Persona (1966) | IMDb   | IMDb  8.1

Persona 

http://www.imdb.com/title/tt0060827

Dönemin en gözde tiyatro oyuncusu, güzeller güzeli Elisabeth Vogler, önemli bir piyes sırasında aniden susar. Şaşkına dönen insanlar ne olup bittiğini anlayabilmek için ellerinden geleni yapsalar da Vogler konuşmamaya devam eder. Son çare olarak bir kliniğe yatırılan kadın burada da dilsizliğine devam eder. Bedeninde tıbbi olarak hiçbir problem bulunamayan kadın, doktorun tavsiyesiyle gözden uzak bir yazlığa gönderilir. Bu esnada yanında gönderilen kişi genç hemşire Alma'dır. Yazlıkta da Vogler'in ağzını bıçak açmaz. Vogler sustukça Alma konuşur. Alma saatlerce, günlerce kendi hikayesini anlatır. Sonunda meydana gelen şey ise psikoloji biliminin en ilginç vakalarından birini oluşturur.

86. Dr. Strangelove (1964) | IMDb 8.5

86. Dr. Strangelove (1964)   | IMDb 8.5
www.eastbook.eu

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

http://www.imdb.com/title/tt0057012/

İki kutuplu bir dünyada, çok hassas dengeler üzerine kurulmuş olan uluslararası ilişkiler sistemi, Amerikalı bir Generalin tamamen subjektif değerlendirmeleri sonucu nükleer bombaların kullanılmasını da içeren vahim bir sonuca doğru ilerlemektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

85. İz Sürücü (1979) | IMDb 8.1

85. İz Sürücü (1979)  | IMDb  8.1

Stalker

http://www.imdb.com/title/tt0079944

Uzak bir gelecekte, bambaşka bir yaşam düzeni içerisinde, ismi olmayan bir ülkedeyiz. Dünyaya düşen dev göktaşı yaşamı yerle bir ederken Zone adında esrarengiz, yeni bir bölge oluşmuştur. Bu bölgeden içeriye girebilen insanların tutkularının gerçekleşeceğine dair söylentiler vardır. İçeride yaşayan 'güç' insan zihni tarafından hayal edilmesi mümkün olmayacak güçteki bir varlıktır. Askerler tarafından korunan Zone bölgesine sadece gerekli olgunluğa erişmiş cesur Stalker'lar girebilmekte, bölgeye giren insanlara eşlik etmektedirler.

84. Metropolis (1927) | IMDb 8.3

84. Metropolis (1927)  | IMDb 8.3

Metropolis

http://www.imdb.com/title/tt0017136/

Metropolis, sadece döneminin değil, tüm zamanların en üstün bilim kurgu yapıtlarından biridir. Endüstrileşme çağının etkisini hissettirdiği bir dönemde, Lang'ın gelecek tasarımı da bundan payını alır. İnsanlar ikiye ayrılmıştır. Yeraltında makinelerle birlikte yaşayan sınıf ve yukarıda daha konforlu bir yaşam süren yönetici sınıf. Lang, bölünmüş toplumsal yapıyı, insanı bir aşktan yola çıkarak, uzlaştırmaya çalışır.

83. Roma Tatili (1953) | IMDb 8.1

83. Roma Tatili (1953)  | IMDb 8.1

Roman Holiday

http://www.imdb.com/title/tt0046250

Bir ülkenin güzeller güzeli genç prensesi olan Ann, uzun bir Avrupa seyahatine çıkar. Roma'ya vardığında ise sahip olduğu hayattan iyice sıkıldığını fark eder. Gereksiz protokoller, sahte nezaketler ve prenses olmanın getirdiği zorunluluklardan bunalan genç kadın doktor tarafından verilen bir sakinleştiriciyle durumu atlatmaya çalışır. İlacı aldıktan sonra şehre iner ve sokaktaki hayatı keşfetmeye başlar. Tam da bu anda etkisini gösteren ilacın belirtileri yüzünden bir bankta sızan prenses, paparazzilik yapan Joe Bradley tarafından bulunur. Kadını evine götüren Joe, onun bir prenses olduğundan habersizdir. Ertesi sabah uyandıklarında ise tüm şehir prensesin ortadan kaybolduğu haberiyle çalkalanmaktadır.

82. Sunset Bulvarı (1950) | IMDb 8.5

82. Sunset Bulvarı (1950)  | IMDb 8.5
dl9fvu4r30qs1.cloudfront.net

Sunset Blvd.

http://www.imdb.com/title/tt0043014

Genç senarist Joe Gillis'in bir havuzda kanlar içinde yüzüstü yatarken görüntüsü eşliğinde, anlatıcı Joe'nun bizi altı ay öncesine götürmesiyle açılır. Yazdığı senaryoları satamadığı ve kimseden ödünç para bulamadığı için maddi durumu kötüleşen Joe'nun başı eski borçlarıyla derttedir. Arabasını borçlarına karşılık geri almak isteyen alacaklılarından kaçarken Sunset Bulvarı'ndaki bir eve sığınır.

81. 2001: Uzay Yolu Macerası (1968) | IMDb 8.3

81. 2001: Uzay Yolu Macerası (1968)  | IMDb  8.3

2001: A Space Odysse

http://www.imdb.com/title/tt0062622

İnsanlığın şafağında Afrika çölünde bir grup primat kavga etmektedir. Aniden beliren siyah bir taş bu maymun insanlardan birini esrarengiz bir şekilde etkileyerek bir kemiği silah olarak kullanmasını sağlar: İnsanın ataları ilk aleti bulunmuştur.

2001’de, bir önceki sahneden 4 milyon yıl sonra, bir uzay gemisi aydan gelen esrarengiz sinyallerin ardında aynı siyah taşı keşfeder. Hem de ay yüzeyinde. Sinyaller Jupiter’e gitmektedir.

On sekiz ay sonra Discovery’nin güvertesinde, astronotlar David Bowman ve Frank Poole Jupiter’in gölgesine doğru yola çıkmışlardır. Uzay gemisinde HAL 9000 adında, yapay zekaya sahip, dünyanın en gelişmiş bilgisayarı bulunmaktadır. Ve hiç kuşkusuz, bu sonuncunun, kendi planları vardır...

İçeriğin Devamı Aşağıda

80. Nuremberg Mahkemesi (1961) | IMDb 8.1

80. Nuremberg Mahkemesi (1961)  | IMDb 8.1

Judgment at Nuremberg

http://www.imdb.com/title/tt0055031/

Nuremberg Mahkemeleri, 1. Dünya Savaşı'ndan sonra Nazilere açılan davaları kapsamaktadır. 'Dünya barışına karşı suç işledikleri' gerekçesiyle kimi mahkum edilen, kimiyse idam edilen 24 kişi, Dünya Tarihi'nde önemli bir yer edindi. Filmimiz, 1948'de; Nazilerin yargılanma sürecinde geçmektedir. Dan Haywood tarafından yönetilen mahkemede yargılanan dört Nazi, büyük bir insanlık suçunun seçilmiş günah keçileridir.

79. Bir Zamanlar Batıda (1968) | IMDb 8.6

79. Bir Zamanlar Batıda (1968)  | IMDb  8.6
theredlist.com

Once Upon a Time in the West 

http://www.imdb.com/title/tt0064116

Filmin hikayesi, Jill'in yeni evlendiği varlıklı bir İrlandalı olan kocası Brett'in yanına gitmek üzere yol çıkmasıyla başlar. Fakat maalesef, Jill'i, çiftlikte Frank'in adamları tarafından öldürülen kocasının cenazesi beklemektedir. Bunun üzerine,ne olursa olsun çiftlikte kalmaya karar veren Jill, kendisini, onu yok etmeye çalışan Frank ve korumaya çalışan iki erkek arasında bulur. Harmonica'nın da Frank'le görülmemiş bir hesabı vardır ve mutlaka hesabını soracaktır.

78. Bülbülü Öldürmek (1962) | IMDb 8.4

78. Bülbülü Öldürmek (1962)  | IMDb 8.4

To Kill a Mockingbird

http://www.imdb.com/title/tt0056592/

Büyük Ekonomik Buhran yılları olan 1930'larda- ırkçılığın en doruk noktasında olduğu bir zamanda-ABD'nin güney eyaletlerinden Alabama'da, ırza geçme suçundan tutuklu siyah bir adamın savunmasını üstlenen, onu savunurken de önyargılı ve hoşgörüsüz kasaba halkına karşı duran ilkeli ve cesur bir avukatın(Atticus Finch :Gregory Peck) öyküsünün anlatıldığı bu siyah beyaz film uyarlandığı roman kadar ses getirmişti.

77. Rosemary'nin Bebeği (1968) | IMDb 8.0

77. Rosemary'nin Bebeği (1968)  | IMDb 8.0

Rosemary's Baby

http://www.imdb.com/title/tt0063522

Rosemary Woodhouse parlak, naif bir ev hanımıdır. Kocası Guy, aktörlükte başarılı olmak isteyen biridir. Çift New York'ta yeni apartmanlarına taşınırlar. Komşuları ilginç bir çift olan Minnie ve Roman Castevet'tir. Rosemary onlardan uzak durmaya çalışırken kocası ilginç bir şekilde onlara yaklaşır. Bu sıralarda Guy aniden kör olan bir aktörün yerine bir filmde başrolü alır. Neşeli koca Rosemary'e artık bir çocukları olması gerektiğini söyler. Çocuk yapmaya karar verdikleri akşam Minnie çikolatalı bir tatlı ikram eder.

76. Kazablanka (1942) | IMDb 8.5

76. Kazablanka (1942)   | IMDb 8.5

Casablanca

http://www.imdb.com/title/tt0034583

Kasablanka, hem unutulmaz bir aşk filmi klasiği olarak hem de Humphrey Bogart ve Ingrid Bergman’ın unutulmaz oyunculukları ile kült olmuş bir yapımdır. 2. Dünya Savaşı sırasında Fas’ın Kazablanka kenti, Hitler’den kaçan Avrupa’lılarla rengarenk, çeşitli bir görünüm kazanmıştır. Rick Blaine karakteri, şehrin en popüler barını işletmektedir. Bir gün eski aşkı Ilsa, direniş lideri kocası Victor Laszlo ile birlikte gelir. Rick, Ilsa ve Victor’un şehirden kaçmalarını sağlayabilecek tek kişidir...

İçeriğin Devamı Aşağıda

75. Yağmur Altında (1952) | IMDb 8.3

75. Yağmur Altında (1952)  | IMDb 8.3
thefilmspectrum.com

Singin' in the Rain

http://www.imdb.com/title/tt0045152

Don Lockwood, kendi yeteneklerini günden güne bileyerek geldiği bu son noktada, nihayet beyazperdenin en çok aranan ve en çok parıldayan yıldızlarından biri haline gelmiştir. Ulaştığı noktada yeri sağlam olan bu ünlü şahsiyetin güvenini kıracak kişi ise aktörleri birer birer reddedecek olan Kathy Selden olacaktır. Don, kendisine yapılanların üstesinden gelir gelmez Kathy’ye aşık olacaktır. Ancak öte yandan da seksi ve bencil Lina Lamont, Don’u kendisi için istemektedir.

74. Serseri Aşıklar (1960) | IMDb 7.9

74. Serseri Aşıklar (1960)  | IMDb  7.9

À bout de souffle

http://www.imdb.com/title/tt0053472

Michel Poiccard küçük çaplı hırsızlıklar yapan, gangster adayı genç adamdır. En son Marsilya'da yaptığı bir araba hırsızlığı yüzünden başı derde girmiştir. İstemediği halde bir kişinin ölümüne neden olan Michel Paris'e gelir ve daha önce birkaç kez beraber olduğu Patricia'yı bulur.

73. Cennet Sineması (1988) | IMDb 8.4

73. Cennet Sineması (1988)  | IMDb 8.4
thetinyprotagonist.files.wordpress.com

Nuovo Cinema Paradiso

http://www.imdb.com/title/tt0095765

Küçük bir çocuk olan Salvatore, günlerini Alfred'in yanında geçirmekte, filmlerle ilgili konuşmakta ve Alfred'in sinema konusunda deneyim ve bilgilerinden yararlanmaktadır. Babacan tavırlarıyla Salvatore'nin hayatında önemli bir yere sahip olacak Alfred sayesinde sinemaya olan aşkını ve tutkusu keşfedecektir.

72. Yaban Çilekleri (1957) | IMDb 8.2

72. Yaban Çilekleri (1957)  | IMDb  8.2

Smultronstället

http://www.imdb.com/title/tt0050986

Huysuz ve inatçı profesör Isak Borg hayatta bir başına kalan, yıllarını bakteri bilimine veren 78 yaşında bir fizikçidir. Mezun olduğu Lund Üniversitesi’nden alacağı onur nişanesi için Stokholm’den Lund şehrine doğru yola çıkan profesör, bu yolculuk esnasında türlü kabuslar görecektir. Ölüme adım adım yaklaştığını hisseden adamın kabuslarında sorunlu geçmişi karşısına çıkacaktır.

71. Şahane Hayat (1946) | IMDb 8.6

71. Şahane Hayat (1946)   | IMDb 8.6

It's a Wonderful Life

http://www.imdb.com/title/tt0038650

Üst üste gelen olaylar yüzünden işa adamı George Bailey intiharın eşiğine gelmiştir ve köprünün kenarında sallanmaktadır. Tam o sırada Clarence adlı ‘koruyucu melek’ belirir ve George’u intihar düşüncesinden vazgeçirmek için George’a küçük bir oyun oynamaya karar verir.

Bu oyunda George eski hayatına geri dönecektir ve George, hayatındaki insanların George’la hiç tanışmamış olsalardı ne şekilde bir hayat süreceklerini görecektir. Bu sıradışı deneyim sonucunda George iyi niyetinden dolayı ne kadar çok insana yardım ettiğini anlar ve hayatının değerinin farkına varır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

70. Zafer Yolları (1957) | IMDb 8.5

70. Zafer Yolları (1957)  | IMDb 8.5
theredlist.com

Paths of Glory

http://www.imdb.com/title/tt0050825/

George Broulard, bir Fransız generalidir. Almanlarla çarpışan askerlerine, Ant Tepesi'ni (Ant Hill) işgal emri verir. Alman askerleriyle savaşa giren Fransız askerleri ise, psikolojik olarak çarpışmaya hazır olmalarına rağmen, Almanlar'ın öldürücü güçlerine tanık olunca, geri çekilirler. Siperini terkedip, Alman sınırına yaklaşan her Fransız askeri, cansız bedeniyle geri dönmektedir ve birliklerinin yokolduğunu gören yüzlerce asker, siperini terketmez.

69. Baba 1-2-3 (1972-74-90) | IMDb 9.2 - 9.0 - 7.6

69. Baba 1-2-3 (1972-74-90)  | IMDb  9.2 - 9.0 - 7.6

The Godfather 1-2-3

http://www.imdb.com/title/tt0068646

http://www.imdb.com/title/tt0071562

http://www.imdb.com/title/tt0099674

İtalya'dan Amerika'ya göç etmiş bir mafya babası olan ve Baba olarak anılan Don Corleone bulunduğu konuma gelebilmek için bir çok kişiyle savaş vermiş ve kendisine bir çok düşman edinmiştir. Büyük oğlu Sonny sinirli ve ne yapacağı belli olmayan biridir. Kızı Connie kötü bir evlilik yapmıştır ancak kocasını sevdiği için talihine boyun eğmiştir. Küçük oğlu Michael Carleone ise kahramanlık madalyası almış eski bir askerdir. Don Carleone bir gün saldırıya uğrar ve ciddi şekilde yaralanır. Baba'nın bu durumunu fırsat bilen düşmanları ailenin üzerine gelmeye başlar. Sonny ve Michael babasını ve aileyi koruyabilmek için tüm düşmanlara meydan okur.

68. Yedinci Mühür (1957) | IMDb 8.2

68. Yedinci Mühür (1957)  | IMDb   8.2

Det sjunde inseglet

http://www.imdb.com/title/tt0050976

Savaştan bıkmış bir Orta Çağ şövalyesi, yanında bayraktarı ile Haçlı Seferi'nden dönmektedir. Vebanın kasıp kavurduğu Avrupa'yı gördükçe Tanrı'dan kuşku duymaya ve onun yolundan sapmaya başlayan şövalye, çok geçmeden ölümün eşiğine gelir. Ancak ölüme meydan okuyarak Ölüm'ü satranç oynamaya davet eden şövalye, kaybederse canını vermeye razıdır.

67. Yaralı Yüz (1983) | IMDb 8.3

67. Yaralı Yüz (1983)  | IMDb  8.3

Scarface

http://www.imdb.com/title/tt0086250

Tony Montana isimli Kübalı suçlu, Miami’ye gelip uyuşturucu lordu Robert Loggia’nın emrinde çalışmaya başlar. Montana’nın hırsı ve öfkesi basamakları hızla tırmanıp büyük bir şuç şebekesinin başı olmasını sağlar. 170 dakikalık film, uyuşturucu dünyasının gizli kapılar ardında dönen çarklarından başlayarak suç dünyasını gözler önüne serer.

66. Beklenmeyen Şahit (1957) | IMDb 8.4

66. Beklenmeyen Şahit (1957) | IMDb  8.4
mountainx.com

Witness for the Prosecution

http://www.imdb.com/title/tt0051201

Ürettiği onlarca yapıtla sinemanın en zengin ilham kaynaklarından biri olan Agatha Christie’nin yazdığı bir hikayeden konusunu alan film cinayetle suçlanan bir adamın duruşmasını beyaz perdeye yansıtır. Ünlü avukat Sir Wilfrid Robarts sağlık problemleri nedeniyle mesleğine ara verdiği bir dönemde ortaya çıkan bu dava için işine geri döner. Sanık, daha öncesinde tanıştığı ve avukatlığını yaptığı Leonard Vole isimli bir adamdır ve bu adam zengin ve dul bir kadını, Emily French’i öldürmekle suçlanıyordur. Vakti zamanında Leonard’a deliler gibi aşık olan French, ölmeden önce mirasındaki en önemli varisi olarak Leonard’ı atamıştır. Haliyle tüm deliller tutarlı bir şekilde Leonard’ın katil olduğundan yanadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

65. Solaris (1972) | IMDb 8.1

65. Solaris (1972)  | IMDb 8.1

Solaris

http://www.imdb.com/title/tt0069293

Belirgin bir bilince sahip bir gezegendir Solaris. Oraya gelen dünya insanlarının zihinleri ile oynamak ise en büyük gücü ve yeteneğidir. İnsanların bilinçaltına süzülüp oraya müdahale ederek, hafızalarındaki şeyleri maddeleştirir. Burada olanları araştırmakla görevli olarak ilgili üsse gönderilen kişi de gezegenin gücünden payını alacaktır şüphesiz. Böylesi bir gizemle büyülenirken kendi geçmişi ile burun buruna gelecektir.

64. Jeanne d'Arc'ın Tutkusu (1928) | IMDb 8.3

64. Jeanne d'Arc'ın Tutkusu (1928)  | IMDb  8.3

La passion de Jeanne d'Arc

http://www.imdb.com/title/tt0019254

Yüzyıl savaşları sırasında ağır kayıplar veren İngiltere ve Fransa'da halkın her kesiminden insanlar çetin mücadeleler vermektedir. Jeanne d'Arc ise bunlardan yalnızca biridir. Katolik kilisesi azizesi olan Jeanne d'Arc, ülkesi Fransa için elinden geleni yapmaya ant içmiştir. d'Arc henüz 19 yaşındayken İngiltere'nin esareti altına girer ve burada Tanrı ile konuştuğu gerekçesiyle büyük tepki toplar. Şiddetini artıran tepkiler azizeyi kafir ilan edip zindanlara sürülmesiyle ve en sonunda yanarak can vermesiyle sonuçlanır.

63. İyi, Kötü ve Çirkin (1966) | IMDb 8.9

63. İyi, Kötü ve Çirkin (1966)  | IMDb 8.9

Il buono, il brutto, il cattivo

http://www.imdb.com/title/tt0060196

Ortak bir hedefe doğru değişik nedenlerle yol almakta olan üç silah arkadaşı aslında kader açısından yolları kesişmiş insanlardır. İsimleri İyi, Kötü ve Çirkin olan bu kişiler için o dönemdeki Amerikan İç Savaşı bir araçtır. İyi ile Çirkin’in risk barındıran ancak iyi para getiren işleri mevcuttur. Çirkin, aranan azılı bir suçlu olduğu için İyi onu adalete teslim edip önce ödülünü alıyor sonra da darağacından riskli bir metot ile kurtarıp bir sonraki işe kadar sağ kalmasını sağlamaktadır. Bir gün gizli bir hazinenin ortaya çıkmasıyla ikilinin araları bozulur. Onlar birbirleriyle didişirken ortaya üçüncü bir hazine avcısı çıkar; o da Kötü adındaki kişidir. Artık her şeyin başka türlü yaşanma zamanıdır...

62. General (1926) | IMDb 8.3

62. General (1926)  | IMDb  8.3

The General

http://www.imdb.com/title/tt0017925

Johnnie makinisti olduğu treni “The General”a ve Annabelle Lee isimli bir kadına aşıktır. Ancak Amerikan İç Savaşı başladığında çalıştığı hat iptal edilir ve Johnnie de bir mühendis olarak daha değerli hale geldiğinden servisten alınır. Annabelle bu durumun Johnnie’nin korkaklığından ötürü kaynaklandığını düşünmektedir. Bir casus Annabelle’in de içinde olduğu treni kaçırınca Johnnie hem trenini hem de sevdiği kadını kurtarmak üzere adrenalinle dolu bir yolculuğa çıkacaktır.

61. Guguk Kuşu (1975) | IMDb 8.7

61. Guguk Kuşu (1975)   | IMDb 8.7

One Flew Over the Cuckoo's Nest

http://www.imdb.com/title/tt0073486

Jack Nickolson'ın adeta oyunculukta destan yazdığı, muhteşem bir senaryoya sahip bir sinema klasiği Guguk Kuşu... Tutuklu olduğu cezaevinden kurtulmak için deli taklidi yapan Randle P. McMurphy adlı kişinin dramını başarıyla beyazperde'ye aktaran aktör, gerçekten üstün bir performans sergiliyor... Aykırı mahkumun sayrıl tavırları cezaevi otoritesinin gözüne batmaya başlayınca bir süre sonra teşhis için akıl hastanesine gönderilir ve kafadan çatlak olduğuna kanaat getirilir. Artık yeni meskeni, tımarhanedir... Randle hastanede de kurumun kurallarına uymaması ve arkadaşları ile olan ilişkileri ile dikkatleri üzerine çeker. Kısa süre içinde soğuk tavırlı, suratsız, otoriter bir görevli olan hemşire Ratched, Randle’ı yakın takibe alır ve her hareketini izlemeye başlar. Rathced ve Randle gibi birbirlerine son derece zıt iki karakterin arasındaki gerilim Randle’ın yakın arkadaşları için planladığı çeşitli faaliyetlerle onların iyileşmesine yardımcı olmaya başlamasıyla daha da artacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

60. M - Bir Şehir Katilini Arıyor (1931) | IMDb 8.4

60. M - Bir Şehir Katilini Arıyor (1931)  | IMDb 8.4

M

http://www.imdb.com/title/tt0022100

Usta yönetmen Fritz Lang’ın kült suç filminde Berlin sokaklarında amansız bir mücadeleye sebep olan bir seri katil hikayesi konu edilir. Sadece çocukları öldüren bu psikopat seri katili durdurmak için çalışmaya başlayan şehrin polis teşkilatı, sokakları sıkı bir denetim altına alır. Katilin yakalanmamasından fazlasıyla tedirgin olan halkın yanısıra, bu baskıdan şikayetçi olan başka bir grup daha vardır. Polisin sıkı denetimi yüzünden yakalanmaktan korkan diğer sokak suçluları ve dilenceler de kendi aralarında organize olarak bu operasyonun bir an önce sona ermesi için katilin peşine düşer. Artık polislerin yanısıra suçlunun peşinde olan yasadışı bir oluşum da mevcuttur ve her iki taraf da katili ilk yakalayan taraf olmak için çabalayacaktır.

59. Denizaltı (1981) | IMDb 8.4

59. Denizaltı (1981)  | IMDb  8.4

Das Boot

http://www.imdb.com/title/tt0082096

2. Dünya Savaşın'da görev yapan U-96 tipi bir Alman denizaltısı Atlas Okyanusu'ndaki normal devriye görevine çıkar. Gemide görevli personel haricinde bir subay da denizaltında yaşananları kaydetmek için sefere katılır. Gemi normal seyrinde iken okyanusta destroyer koruması olmadan seyreden 5 gemilik bir filoyla karşılaşır. Kaptan biraz tereddütten sonra saldırı emri verir. Fakat o anda, saldırı öncesi göremedikleri bir destroyerin üzerilerine saldırdığını görürler. Dibe dalarak kaçmaya çalışsalar da destroyer peşlerini bırakmaz.

58. Bir Endülüs Köpeği (1929) | IMDb 7.8

58. Bir Endülüs Köpeği (1929)  | IMDb 7.8

Un chien andalou

http://www.imdb.com/title/tt0020530

Genç Bunuel ve genç Dali, her zamankinden daha gerçeküstücü bir anlayışla, beyaz perdeye unutulmaz kareler kazandırdılar. Öncelikle akla gelen sahnelerden biri ise bu sıra dışı filmde karşılaştığımız ay ve bulut görüntüsünü takip eden göz kesme sahnesi. Sinemacılar burada saf düşsel ve sinemasal anlatımı bozan yapılarıyla dönemin sinema seyircilerini son derece şaşırtırken sadece sinema dünyasına değil, sanat dünyasına da bomba gibi düşen bir kısa filme imza atmışlardır.

57. Arka Pencere (1954) | IMDb 8.5

57. Arka Pencere (1954)  | IMDb 8.5

Rear Window

http://www.imdb.com/title/tt0047396

Fotoğrafçı L.B. Jeffries, geçirdiği kaza sonuncunda bacağını kırar. New York’taki apartman dairesinde zorunlu tatili sırasında arka penceresinden komşularını teleskopla seyrederek zaman geçirmektedir. Jeff, yine bir seyri sırasında komşusunun, karısını öldürdüğünden şüphelenir. Olayı araştırmaları için fotomodel sevgilisi Lisa ve hemşiresi Stella’dan yardım ister.

56. Potemkin Zırhlısı (1925) | IMDb 8.0

56. Potemkin Zırhlısı (1925)  | IMDb  8.0

Bronenosets Potemkin

http://www.imdb.com/title/tt0015648

Rus-Japon savaşı sırasında yenilgiye uğrayıp zayıf düşen Çarlık Ordusu, köylü ayaklanmalarını bastırırken daha da güçsüz duruma düşer. Askerler arasında da hoşnutsuzluklar artmaya başlar. Bunun yanında çarlık subayları, gemi mürettebatına sürekli baskı yapar, mürettebatın yatma yerleri, yedikleri, içtikleri ve çalışma koşullarının dayanılmazlığının yanında subayların bu davranışları da işi katlanılmaz boyutlara taşır. 27 Haziran 1905’te Potemkin Zırhlısı’nda bir isyan patlak verir. Bu isyan denizciler ve askerler arasındaki hoşnutsuzluğun ilk yığınsal belirtisi olur. Ve 1905’te Rusya’da Çarlık rejimine karşı ayaklanan askerler, Büyük Ekim Devrimi yolundaki en önemli adımlardan birisini atmış olur. Mürettebat potemkin zırhlısına kızıl bayrağı çeker ve ardından işçi grevlerinin yoğun olduğu Odessa’da demirler. Daha sonra ayaklanmayı bastırmak üzere gönderilen savaş gemilerinde denizciler, ayaklananların üzerine ateş açmayı reddeder ve böylece Potemkin Zırhlısı’nın ayaklanması daha da güçlenir.

Fakat Potemkin Zırhlısı’nın ayaklanmasına Karadeniz donanmasının diğer gemileri katılmaz. Erzak ve yakıtı azalan Potemkin Zırhlısı Romanya kıyılarına yanaşarak, Romanya hükümetine teslim olur. Böylece zırhlıda ki ayaklanma yenilgiyle sonuçlanır. Potemkin Zırhlı’sının ayaklanması Çarlık ordu ve donanmaları arasında başlayan ilk devrimci ayaklanmaydı. 27 Haziran 1905’te Çarlık rejimine karşı Potemkin Zırhlısı ayaklanması, Ekim Devrimi’nin bir provası haline gelmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

55. Annie Hall (1977) | IMDb 8.1

55. Annie Hall (1977) | IMDb 8.1

Annie Hall 

http://www.imdb.com/title/tt0075686

New York’un tanınan komedyenlerinden Alvy Singer’ın anlatıcılığı eşliğinde işlenen film, komedyenin Annie Hall isimli ünlü şarkıcıyla olan ilişkisinin neden sonlandığını sorgulamasıyla başlar. Alvy, uzunca bir süre aşk hayatında başarısız olmuş, aradığı kadını sahte entelektüel ortamlarda bulmanın imkansızlığına kanaat getirmiştir. Ancak Annie ile tanışması adamın talihini bir anda döndürecek, garip bir ilişkinin başlamasına neden olacaktır.

54. Garsoniyer (1960) | IMDb 8.3

54. Garsoniyer (1960)  | IMDb 8.3

The Apartment 

http://www.imdb.com/title/tt0053604

C.C. Baxter sıradan bir ofis çalışanıdır. Sıradan olmayan tek yanı ise kendi evinin anahtarını kendinden daha üst mertebedeki yöneticilere verip onlara bir şekilde yardım etmektir. Bir gün Baxter’ın da aşık olduğu asansör operatörü Miss Kubelik’in patronu Sheldrake yatmak üzere evine geldiğini fark eden Baxter oldukça şaşırır. Sheldrake tarafından bir anda terk edilen Kubelik intihara kalkışır; ancak Baxter’ın müdahalesi ile hayatta kalır. Buradan sonra Kubelik’in iyileşme olayların ise karışma süreci başlayacaktır.

53. Ben-Hur (1959) | IMDb 8.1

53. Ben-Hur (1959)  | IMDb  8.1

Ben-Hur 

http://www.imdb.com/title/tt0052618

Milattan önce 26 yılında yaşayan Ben-Hur, Kudüs’te yaşayan varlıklı bir prens ve tüccardır. Çocukluk arkadaşı Romalı Messala görüşmedikleri yıllar boyunca yüksek kademeli bir Roma hakimi olmuştur. Kudüs’ten uzak kaldığı uzun yıllardan sonra buraya dönen Messala, artık Roma ordusunun komutanı olmuştur. Yahudilerin özgürlüğü için canı pahasına mücadele eden Ben-Hur’dan, çocukluk arkadaşı Messala tarafından, Romalıları eleştiren yahudileri teşhis etmesi istenir; ancak Ben-Hur kabul etmez. Karşı karşıya gelen iki çocukluk arkadaşı artık farklı cephelerdedirler.

52. Bisiklet Hırsızları (1948) | IMDb 8.3

52. Bisiklet Hırsızları (1948)  | IMDb  8.3

Ladri di biciclette

http://www.imdb.com/title/tt0040522

Savaş sonrası yaşanan iki senelik işsizlik döneminin ardından nihayet iş bulabilen Antonio mutluluktan havalara uçmaktadır. İşi için kendisine lazım olan bisikleti almak için yataklarını satmaları gerekmiştir; ancak Antonio en sonunda para kazanabileceği için mutludur. Yeni işinin ilk gününde bisikleti çalınan Antonio neye uğradığını şaşırır. Yaşadığı ailevi ve dünyevi problemleri çözebilmesi için acilen bisikletine yeniden kavuşması gerekmektedir.

51. Bir Zamanlar Amerika'da (1984) | IMDb 8.4

51. Bir Zamanlar Amerika'da (1984)  | IMDb  8.4
theredlist.com

Once Upon a Time in America

http://www.imdb.com/title/tt0087843

David 'Noodles' Aaronson ve arkadaşları 20'lerin New York'un da beraber büyümüşlerdir. 30'larda gangster dünyasında fırtına gibi esen sıkı dostlar zamanla dağılırlar. Fakat 60'ların sonunda Aaronson New York'a geri dönecek ve geçmişiyle yüzleşecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

50. Aya Seyahat (1902) | IMDb 8.2

50. Aya Seyahat (1902)   | IMDb 8.2

A Trip to the Moon

http://www.imdb.com/title/tt0000417

Bir grup astronot, önderleri olan profesörün talimatları ve bilgisi ile aya doğru yolculuğa çıkarlar. Orada ayda yaşayan adamlar tarafından tutsak edilirler. Film onların oradan kaçıp dünyaya geri dönme maceralarını konu almaktadır. Prof. Barbenfouillis başkanlığındaki ekip dev bir bombardıman silahı ile fırlatılırlar. Aya vardıklarında onları kaçıranlar, tutsakları Ay kralının sarayına götürülürler...George Méliès’in bu ünlü kısa filmi sinema tarihinin ilk bilim kurgu filmi olarak tanınmıştır.

49. Gizli Teşkilat (1959) | IMDb 8.4

49. Gizli Teşkilat (1959) | IMDb 8.4

North by Northwest 

http://www.imdb.com/title/tt0053125

Efsanevi yönetmen Alfred Hitchcock’un en önemli yapıtlarından olan film yanlış zamanda yanlış yerde bulunan bir adamın yanlış anlaşılmalarla örülü hikayesini anlatır. Prestijli reklamcı Roger Tornhill, bir yanlış anlaşılma sonucunda George Kaplan isimli bir casus zannedilir ve iki casus tarafından kaçırılıp sorguya çekilir. Kendisini kaçıranlara ortada bir yanlış anlaşılma olduğunu izah etmeye çalışsa da casusları inandıramaz. Bir uçurumun kenarına bırakılır, buradan kurtulmayı başardıktan sonra casus Kaplan gizeminin peşine düşer. Ancak bir talihsizlik daha başgösterir ve artık işlemediği bir cinayetin faili konumundadır, böylece polis ve gizli teşkilatlarla arasında nefes kesen bir kovalamaca başlar.

48. Bir Gecede Oldu (1934) | IMDb 8.2

48. Bir Gecede Oldu (1934)   | IMDb 8.2

It Happened One Night 

http://www.imdb.com/title/tt0025316

Ellie Andrews, kocasıyla arasındaki ilişkiye girmeye çabalayan zengin babasından kaçmaktadır. Kaçışı esnasında New York yolunda işsiz ve hikâye peşindeki bir haberciyle tanışır. İkilinin bundan sonraki amaçları, otostop çekerek varmak istedikleri yere ulaşmak olacaktır. It Happened One Night, romantik komedi türünün fitilini ateşleyen filmlerden biri olarak gösteriliyor.

47. Kwai Köprüsü (1957) | IMDb 8.2

47. Kwai Köprüsü (1957)  | IMDb 8.2

The Bridge on the River Kwai

http://www.imdb.com/title/tt0050212

Albay Nicholson’ın liderlik ettiği esirler, Kwai Nehri üzerinde bir köprü yapmaları için Japonlardan bir direktif alırlar. Albay Saito’nun köprüyü yaptırmaktaki amacı cephaneyi birliklerine kolayca dağıtmaktır. Albay Nicholson’ın elindeki tek kozu, yapılabilecek en iyi köprüyü yapıp kendi gururunu ve askerlerinin motivasyonunu körüklemek, yitirilen gücü ve kaybedilen özgüveni geri kazanmak olacaktır.

46. Sekiz Buçuk (1963) 8.1

46. Sekiz Buçuk (1963)  8.1



http://www.imdb.com/title/tt0056801

Guido Anselmi, merakla beklenen yeni projesini gerçekleştirmeye çalışırken yazar tıkanması tarzı bir handikapla karşılaşan ünlü bir İtalyan yönetmendir. Yeni projesi biyografik öğeler de barındıran bir bilimkurgu filmidir. Ancak yönetmen bir anda vuku bulan bu durum nedeniyle sanata ve filmine duyduğu tüm ilgisini ve heyecanını kaybetmiş durumdadır. İşi üzerinde yoğunlaşmaya ve bir şekilde bitirmeye çalışan Guido, zamanla bir grup flashback ve rüyalarla anıları ve fantezileri arasında gidip, gerçeklik hissini kaybetmeye başlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

45. Dersu Uzala (1975) | IMDb 8.3

45. Dersu Uzala (1975)  | IMDb 8.3

Dersu Uzala 

http://www.imdb.com/title/tt0071411

Rus ordusundan bir araştırmacı, uzaklardaki bir ormanda araştırma yaparken, doğanın dilinden anlayan, bilge Dersu Uzala ile karşılaşır. Bu karşılaşma, araştırmacıya doğanın ve dostluğun anlamını hatırlatır ve onu yeni bilgilerle donatır.

Vladimir Arsenyev’in anılarından yola çıkılarak çekilen film, ünlü Japon yönetmene En Yabancı Film Oscar ödülü kazandırdı. Yapım yönetmenin en önemli çalışmaları arasında yer almakta, pek çok kaynakta sinema sanatının başyapıtları arasında gösterilmektedir.

44. Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok (1930) | IMDb 8.1

44. Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok (1930)  | IMDb 8.1

All Quiet on the Western Front

http://www.imdb.com/title/tt0020629/

Birinci Dünya Savaşı’na bağnaz öğretmenlerinin kendilerine empoze ettiği militarist-milliyetçi duygularla gönüllü olarak katılan Alman gençlerinin savaşın ağırlığı ve acımasızlığı altında nasıl ezildiklerini, bedenen kurtulsalar bile geri dönüşü olmayan verdikleri bu kararın ruhların da açtığı derin yaraları çarpıcı bir biçimde gözler önüne serer. Hem film hem kitap yayınlandığı dönemde birçok milliyetçinin tepkisini çekmiş, İtalya ve Almanya’da filmin gösterimi yasaklanmış; kitap ise Nazi Almanyası’nda 1933 yılındaki “Kitap Yakma Eylemi” sırasında yakılmıştır.

43. Kelebek (1973) | IMDb 8.0

43. Kelebek (1973)   | IMDb 8.0

Papillon

http://www.imdb.com/title/tt0070511

Daha önce küçük bir suçtan hüküm giyen ‘Kelebek’ lakaplı Henri Charriére, haksız yere cinayet suçuyla suçlanmaktadır. Masumiyetini kanıtlayamayan Kelebek, Fransa’nın kötü ünüyle tanınmış Şeytan Adası’ndaki yüksek güvenlikli hapishaneye gönderilir. Bu hapishane mahkumlara uyguladığı insanlık dışı muamelerle ünlüdür. Yolculuk esnasında tanıştığı Louis Dega isimli bir mahkumla Kelebek arasında zamanla sadakate dayalı içten bir dostluk geliştirecektir.

42. Fil Adam (1980) | IMDb 8.2

42. Fil Adam (1980)   | IMDb 8.2

The Elephant Man

http://www.imdb.com/title/tt0080678

1880’ler Londra’sındayız. Şehrin sokaklarından süzülen kasvet ve karamsarlık, arka sokaklarda olup bitenleri belli eder nitelikte. Doktor Treves, isli sokaklarda gezindiği esnada gezici bir sirke rastlıyor. Önündeki kalabalıktan anlaşıldığı üzere içeride normal olmayan bir gösteri var... Ve bu normal olmayan gösterinin kahramanı, doğuştan engelli olan John Merrick. Annesi Merrick’e hamileyken bir fil tarafından saldırıya uğradığı söylenir bu sirkte. Doktor Treves ise hızlı bir hamleyle tedavi altına almak ister bu fil görünümlü adamı ve istediği gibi de olur. Her haliyle ürkütücü olan fil adamın bu korkunç görünümünün altında, gönlünde yatanlar ise zamanla dökülmeye başlar.

41. Dokunulmazlar (1987) | IMDb 7.9

41. Dokunulmazlar (1987)  | IMDb 7.9

The Untouchables

http://www.imdb.com/title/tt0094226

Eliot Ness, suç oranının arttığı ve polis teşkilatının günden güne kötüye gittiği bir dönemde Chicago’ya atanan bir federal ajandır. Ness’e verilen görev mafya elebaşı Al Capone’u etkisiz hale getirmektir. Fakat Capone şehirdeki gücü o kadar yüksektir ki başlangıçta kimse Ness’in başarılı olabileceğini düşünmez.

Gittikçe cesaretini kaybetmekte olan Ness bir gün deneyimli bir polis memuru olan Jimmy Malone ile tanışır ve yakın bir dostluk kurar; Malone Ness’in Chicago’daki teşkilatta rastladığı ilk dürüst insandır... Malone’un yardımıyla Ness özel ekibine silahşör George Stone’u ve muhasebeci Oscar Wallace’ı ekleyerek Capone’un çevirdiği karanlık işlerin üzerine gitmeye başlar. Ekibin Capone’a karşı kullandığı taktiklerin bir kısmı hiç de yasal değildir...

İçeriğin Devamı Aşağıda

40. Kızgın Boğa (1980) | IMDb 8.2

40. Kızgın Boğa (1980)   | IMDb 8.2

Raging Bull

http://www.imdb.com/title/tt0081398

Raging Bull ortasiklet bir boksörün dizginlenemez kariyer hırsının, boksörün hayatına olan etkilerine odaklanıyor. Her zaman en iyisi olmak için kendine zarar verecek derecede korkutucu bir hırs barındıran boksör Jake La Motta, bu agresifliğini sadece ringte rakipleri üzerinde değil; ring dışındaki özel hayatına da taşıyor. Bu nedenle zamanla kariyerini kendi elleriyle un ufak ederken yakın çevresini de yavaş yavaş kaybediyor.

39. Çin Mahallesi (1974) | IMDb 8.2

39. Çin Mahallesi (1974)   | IMDb 8.2

Chinatown

http://www.imdb.com/title/tt0071315

Ida Sessions isimli bir kadın, özel dedektif Jake Gittes'e başvurup, Los Angeles su teşkilatında çalışan mühendis kocası Hollis Mulwray'in kendisini aldattığından şüphelendiğini söyler. Kadının dedektiften isteği, kocasını takip etmesidir. Gittes, Mulwray'in yanında bir kadınla yakalar, fotoğraflarını çeker ve dava kapanır. Ancak bir süre sonra Mulwray'in öldürülmesi işleri gizemli hale sokar. Davanın üzerine gitmeye karar veren Gittes, zamanla kendisini kiralayan kadın başta olmak üzere birçok gizemle karşılaşır.

38. Roma, Açık Şehir (1945) | IMDb 8.1

38. Roma, Açık Şehir (1945)  | IMDb 8.1

Roma, Citta Aperta

http://www.imdb.com/title/tt0038890

İtalyan Yeni Gerçekçilik akımının kurucusu olan ve sinemaya savaş yıllarında başlayan Rossellini'nin ?Roma, Açık Şehir'i, yönetmenin savaş üçlemesinin ilk filmi... Roma'nın kurtuluşundan iki ay sonra çekimlerine başlanan filmin senaryosu, Rossellini ve Sergio Amidei'nin günü gününe tuttuğu notlardan derlenmiş. Belgesel nitelik de taşıyan film, bir avuç direnişçinin faşizme karşı verdiği mücadeleyi anlatır.

37. Bıçak Sırtı (1982) | IMDb 8.2

37. Bıçak Sırtı (1982)   | IMDb 8.2

Blade Runner

http://www.imdb.com/title/tt0083658

Blade Runner, çekildiği yıldan çok uzak bir dönemde, 2019 yılında, dünyanın artık distopik bir yaşam alanı haline geldiği bir dönemde geçer. Tyrell gibi devasa üretici firmalar Replikant isimli, dış görünüm olarak insan türünden ayırt edilemeyen robotlar üretmektedirler. Dünya dışı kolonilerin tehlikeli ve illegal işlerinin halledilmesi için kullanılan bu robotlar, Blade Runners isimli özel polisler tarafından yakalanmaktadır. Uzman bir Blade Runner olan Rick Deckard, görevini bıraktığı bir esnada, Los Angeles’a gelen bir grup replikantı yakalamak için verilen son bir görevi kabul eder. Ancak iki milyon insanın yaşadığı bu şehirde görünüm olarak insandan hiçbir farkı bulunmayan bu robotları teşhis etmek hiç kolay olmayacaktır.

36. Dr. Caligari'nin Muayenehanesi (1920) | IMDb 8.1

36. Dr. Caligari'nin Muayenehanesi (1920)  | IMDb 8.1

Das Cabinet des Dr. Caligari

http://www.imdb.com/title/tt0010323

Alman sinemasının dışavurumcu akımın en önemli temsilcileri arasında yer alan yönetmen Robert Wiene tarafından 1919 yılında çekilen film, bir Alman kasabasında işlenen esrarengiz seri cinayetleri ve gelişen olayları konu alıyor. Sinema sanatında 'Caligarism' teriminin doğmasına neden olan kurgu ve kamera kullanımıyla büyük ses getiren film, sessiz sinema döneminin baş yapıtları arasında yer alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

35. Parmaklıklar Arkasında (1967) | IMDb 8.2

35. Parmaklıklar Arkasında (1967)  | IMDb 8.2

Cool Hand Luke

http://www.imdb.com/title/tt0061512

Savaş gazisi Luke Jackson, işlediği bir önemsiz savaş suçu nedeniyle iki yıllık bir hapis cezasına çarptırılır. Hapiste, bulundukları yerin patronu olduğunu kendisine bir şekilde göstermeye çabalayan Dragline ile tanışır. Dostluk ve saygınlık kazanmanın oldukça zor olduğu bu yerde öne çıkmayı başaran Luke, hapishanenin yeni patronu olması yönünde önemli adımlar atmaktadır. Artık hapisten kaçmaya çalışmanın vakti gelmiş de geçiyordur.

34. Sapık (1960) | IMDb 8.5

34. Sapık (1960) | IMDb   8.5

Psycho

http://www.imdb.com/title/tt0054215

Türünün en önemli örneği olan Sapık, yönetmen Alfred Hitchcock’un başyapıtı olarak kabul edilir. Marion Crane’e patronuyla iş yapan zengin bir adam para emanet eder ve ardından Marion yola koyulur. Polisler Marion’un şüpheli davranışları üzerine peşine takılır. Ancak Marion’un peşine takılan sadece polisler değil, aynı zamanda tanıdıkları da Marion’un peşindedir. Sevgilisi ile buluşmayı planlayan Marion geceyi bir otelde geçirmeye karar verir. Otelden içeri girer girmez garip şeyler olduğunun farkın varan Marion uyumadan önce otel sahibi Norman Bates ile biraz sohbet eder. Norman ın kişiliğinde sorunlar olduğunu, annesine ve kuşlara karşı bir takıntısı olduğunu öğrenen Marion, odasına gidip duş almaya karar verir.

Türk Sineması Bonusu: Sevmek Zamanı (1965) | IMDb 8.3

Türk Sineması Bonusu: Sevmek Zamanı (1965) | IMDb  8.3

Sevmek Zamanı 

http://www.imdb.com/title/tt0167400

Adada ustasıyla birlikte boyacılık yapan Halil, çeşitli evlerde çalışmaktadır. Bir gün çalışmaya gittiği bir köşkün duvarında asılı halde gördüğü bir kadın resmine aşık olur. Uzun bir süre boyunca resime bakmak için sık sık evi ziyaret eden Halil, bu güzel kadının suretine tarifi zor bir biçimde aşık olmuştur. Yine bu ziyaretlerden birinde, fotoğrafını gördüğü kadın, Meral, ansızın çıkagelir. Halil'in suretine aşık olduğunu öğrenen Meral, bu durumdan fazlasıyla etkilenir. Aralarında bir şeyler olacağını, Halil'in çok özel bir adam olduğunu düşünen genç kadın Halil'le aralarında özel bir şeyler olacağını düşünür. Ancak Halil yalnızca Meral'in resmine aşık olmuştur, kendisine değil...

33. Esaretin Bedeli (1994) | IMDb: 9.3

33. Esaretin Bedeli (1994) | IMDb: 9.3

The Shawshank Redemption

https://www.imdb.com/title/tt0111161/

Film, 1947 yılında işinde oldukça başarılı olan bankacı Andy Dufresne’nin (Tim Robbins) başından geçen olayları konu almaktadır. İş hayatındaki başarısını evliliğine yansıtamayan Andy, eşi tarafından aldatılmaktadır. Bu durumu kabullenemeyen Andy, eşinin sevgilisi ile buluştuğu bir gece silahını da yanına alarak eşinin peşinden gider fakat yolda vazgeçip geri döner. Ancak eşi ve sevgilisi tesadüfen aynı gece silahlı saldırıya uğramışlardır ve olay yerinde Andy’nin ayak izlerine rastlanmıştır. Suçsuz olmasına rağmen hapse atılan Andy, burada eski bir mahkum olan Red (Morgan Freeman) ile arkadaş olur. Hayatı tepetaklak olan adam, bir çıkış yolu aramaya başlar.

32. Kara Şovalye (2008) | IMDb: 9.0

32. Kara Şovalye (2008) | IMDb: 9.0

The Dark Knight

https://www.imdb.com/title/tt0468569/

Batman (Christian Bale), teğmen James Gordon (Gary Oldman) ve Gotham’ın yeni bölge savcısı Harvey Dent (Aaron Eckhart), başarılı bir şekilde şehri suçlulardan arındırmaktadılar. Ta ki şehirde yeni bir suçlu ortaya çıkıp kaos yaratana kadar. Joker (Heath Ledger) olarak tanınan bu zeki suçlu, Batman’i hayatta inandığı her şeyi sorgulamaya itecek ve kahramana o ana kadar yaşamış olduğu en zorlu mücadelesini yaşatacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

31. Schindler'in Listesi (1993) | IMDb: 8.9

31. Schindler'in Listesi (1993) | IMDb: 8.9

Schindler'in List

https://www.imdb.com/title/tt0108052/?ref_=nv_sr_srsg_02. 

Dünya Savaşı esnasında Naziler’in uygulamış olduğu soykırımdan yaklaşık binin üzerinde Polonyalı Yahudi'nin kurtarılmasında büyük role sahip Oskar Schindler’i ve bu kurtarmayı konu edinmektedir. Oscar’ın yanı sıra; Altın Küre, BAFTA ve Grammy ödüllerine de sahip olan Schindler's List, Amerikan Film Enstitüsü’nün hazırlamış olduğu tüm zamanların en iyi 100 filmi listesinde 9. sırada yer almaktadır. Mutlaka izlemeniz gereken filmlerden biri olan Schindler's List aynı zamanda ünlü yönetmen Steven Spielberg’ün en iyi filmleri arasında yer almaktadır. 

Oskar Schindler, pek çok SS subayı ile de arkadaş olan, Alman bir iş adamıdır. II. Dünya Savaşı sırasında askeriye için ürünler üreten bir fabrikaya sahip olan Schindler, bir çok Yahudi işçi çalıştırmaktadır. İlerleyen zamanlarda Naziler tarafından Yahudiler’e uygulanan eziyeti içine sindiremeyen Schindler, onları kurtarmak için bir arayışa girecektir.

30. Ucuz Roman (1994) | IMDb: 8.9

30. Ucuz Roman (1994) | IMDb: 8.9

Pulp Fiction

https://www.imdb.com/title/tt0110912/?ref_=fn_al_tt_1

Jules Winnfield (Samuel L. Jackson) ve Vincent Vega (John Travolta), iki profesyonel tetikçidir. Bu iki adam, güçlü bir adam olan patronları Marsellus Wallece (Ving Rhames) tarafından, kendisini dolandırmaya çalışan bir genci ortadan kaldırmak üzere görevlendirilirler. Marcellus aynı zamanda gururlu bir boksör olan Butch Coolidge (Bruce Willis) ile de bir anlaşma yapmıştır ancak Butch bu anlaşmaya uymaz ve kaçmaya karar verir. Bu sırada Vincent’ın önemli bir görevi daha vardır: patronu şehirde olmadığı sürece patronun güzel karısı Mia (Uma Thurman) ile ilgilenmek. Ancak işler sarpa sarmaya başlar ve birbiriyle alakası olmayan bu insanların yolları, bir dizi tuhaf ve komik olay sonucunda kesişir.

29. Forrest Gump (1994) | IMDb: 8.8

29. Forrest Gump (1994) | IMDb: 8.8

https://www.imdb.com/title/tt0109830/?ref_=fn_al_tt_1

Filmin ana karakteri olan Forrest Gump (Tom Hanks), düşük IQ’ya sahip ve öğrenme güçlüğü çeken bir adamdır. Hayatını nasıl idare etmesi ve kendi kaderini kendisinin seçmesi gerektiğini ona annesi öğretmiştir. Forrest da kaderini yazmak için bir dizi maceraya atılır ama nerede olursa olsun aklında hep aynı kişi vardır: Tek arkadaşı ve çocukluk aşkı olan Jenny Curran (Robin Wright).

28. Dövüş Klübü (1999) | IMDb: 8.8

28. Dövüş Klübü (1999) | IMDb: 8.8

Fight Club

https://www.imdb.com/title/tt0137523/?ref_=fn_al_tt_1

Filmin hikayesi, ismini öğrenemediğimiz Anlatıcı (Edward Norton) tarafından aktarılmakta. Anlatıcı, iyi bir işe, paraya ve güzel bir eve sahip olmasına rağmen hayattan zevk alamamakta ve uyku problemi yaşamaktadır. Kendisini daha iyi hissetmek için çeşitli destek gruplarına gitmeye başlayan Anlatıcı, bir gün katıldığı gruplardan birinde kendisi gibi sahte bir hasta olan Marla Singer (Helena Bonham Carter) ile tanışır. Marla ile tanışması başta onu rahatsız etse de sonradan hayatını daha çekilir bir hale getirir. Ancak bir iş seyahati için bindiği uçakta Tyler Durden (Brad Pitt) isminde bir adamla tanışması, Anlatıcı’yı bir yer altı dövüş kulübünün içine sürükleyecektir.

27. Matrix (1999) | IMDb: 8.7

27. Matrix (1999) | IMDb: 8.7

The Matrix

https://www.imdb.com/title/tt0133093/?ref_=fn_al_tt_1

Ünlü bir yazılım firmasında çalışan yazılımcı Thomas Anderson (Keanu Reeves) iki farklı hayat yaşamaktadır. Gündüzleri normal bir şekilde işine giden Anderson, geceleri Neo adını kullanarak hackerlık yapmakta ve Matrix’i araştırmaktadır. Gizemli bir şekilde Trinity (Carrie-Anne Moss) ve Morpheus (Laurence Fishburne) ile tanışan Neo, içinde bulunduğu dünyanın aslında bir simülasyondan ibaret olduğunu öğrenir ve Morpheus’un yardımıyla gerçek dünyaya doğru yola çıkar. Gerçek dünyaya gittikten sonra Neo, tekrar simülasyona gidecek ve Matrix’i araştırırken kendi kimliğini de bulmaya çalışacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Yüzüklerin Efendisi (2003) | IMDb: 8.8

26. Yüzüklerin Efendisi (2003) | IMDb: 8.8
www.cumhuriyet.com.tr

Lord of the Rings

https://www.imdb.com/title/tt0167260/?ref_=fn_al_tt_4

Konusu, Sauron, Orta Dünya'yı ele geçirmek için son fetihleri başlatmasıyla Büyücü Gandalf ve Rohan Kralı Théoden'in Gondor'a yardıma gitmesi, Aragorn'un Gondor'u savunması ve hayalet orduyu bulmaya gitmesi, Frodo Baggins ve Samwise Gamgee'nin Gollum tarafından ihanete uğraması ve Mordor'a gidip Yüzük'ü yok etmeye çalışmaları anlatıldı.

25. Başlangıç (2010) | IMDb: 8.8

25. Başlangıç (2010) | IMDb: 8.8

Inception

https://www.imdb.com/title/tt1375666/

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) çok yetenekli bir hırsızdır. Uzmanlık alanı, zihnin en savunmasız olduğu rüya görme anında, bilinçaltının derinliklerindeki değerli sırları çekip çıkarmak ve onları çalmaktır. Cobb'un bu ender mahareti, onu kurumsal casusluğun tehlikeli yeni dünyasında aranan bir oyuncu yapmıştır.

24. Yıldızlararası (2014) | IMDb: 8.6

24. Yıldızlararası (2014) | IMDb: 8.6

Interstellar

https://www.imdb.com/title/tt0816692/

Yıldızlararası'nda, teknik bilgisi ve becerisi yüksek olan Cooper, geniş mısır tarlalarında çiftçilik yaparak geçinmektedir; amacı iki çocuğuna güvenli bir hayat sunmaktır. Onlarla yaşayan Büyükbaba Donald çocuklara göz kulak olurken, henüz 10 yaşındaki kızı Murph şaşırtıcı bir zekaya sahiptir. Geçmişte bıraktığı biliminsanı kariyerini özleyen Cooper'un karşısına bir gün beklenmedik bir teklif çıkar ve ailesinin, dahası insanlığın güvenliği için zorlu bir karar alması gerekir.

23. Prestij (2006) | IMDb: 8.5

23. Prestij (2006) |  IMDb: 8.5

The Prestige

https://www.imdb.com/title/tt0482571/

Prestij, birbirini alt etmeye çalışan iki sihirbazın hikayesini anlatıyor. 19.yy sonlarında Londra’da Robert Angier, sevgili eşi Julia McCullough ve Alfred Borden hem arkadaştırlar hem de bir sihirbazın asistanlarıdırlar. Bir gösteri esnasında Julia ölünce Robert, onun ölümünden Alfred’i suçlar ve birbirlerine düşman olurlar. Zaman içinde ikisi de hem ünlü olurlar hem de rakip sihirbazlara dönüşerek birbirlerinin sahne üstünde performansını sabote etmeye kalkışırlar. Alfred başarılı bir hile yapınca Robert, rakibinin sırrını çözmek konusunu takıntı halinde getirir ve trajik olaylar birbirini kovalar.

22. Yeşil Yol (1999) | IMDb: 8.6

22. Yeşil Yol (1999) | IMDb: 8.6

The Green Mile 

https://www.imdb.com/title/tt0120689/

Yeşil Yol, bir hapishane görevlisi ile bir mahkumun öyküsünü anlatıyor. Paul Edgecomb'un hapishanedeki görevi, idama mahkum edilen mahkumları son yolculuklarına uğurlamaktır. Çalıştığı yıllar içerisinde yüzlerce mahkumu idam etmiştir. Bir gün John Coffey isimli korkutucu görünümlü bir adamla tanışır. Ancak Coffey'in bu ürkütücü görünümünün altında oldukça saf bir ruh yatmaktadır. Coffey, iki küçük kız çocuğunun katil davasında yargılanmaktadır. Coffey'in günden güne gün yüzüne çıkan dünya ötesi güçleri, karakteri hakkında yeni ipuçlarını anbean ortaya çıkaracaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Akıl Defteri (2000) | IMDb: 8.4

21. Akıl Defteri (2000) | IMDb: 8.4

Memento

https://www.imdb.com/title/tt0209144/

Akıl Defteri, kısa süreli hafıza kaybı olan bir adamın karısını öldürenleri bulma çabasını konu ediyor. Leonard Shelby, ucuz otel odalarında konaklayan ve sadece nakit para kullanan biridir. Şık giysiler giyip, Jaguar marka araba kullanan Leonard, dışarıdan işadamı gibi görünmektedir. Fakat aslında hayatını karısına tecavüz edip öldüren kişiyi bulmak için adayan biridir.

Ne yazık ki Leonard’ın bu yolda ciddi bir engeli vardır, yaşadığı, çok ender rastlanan ve tedavi edilemeyen bir tür hafıza kaybı. Her ne kadar hayatının 'kaza'’dan önceki dönemlerini hatırlayabiliyorsa da, bazen 15 dakika öncesinde nereye gittiğini ve nerede olduğunu bile unutabilmektedir.

20. Gladyatör (2000) | IMDb: 8.5

20. Gladyatör (2000) | IMDb: 8.5

Gladiator

https://www.imdb.com/title/tt0172495/?ref_=fn_al_tt_1

Gladyatör'de,İmparator Marcus Aurelius’un hüküm sürdüğü Roma’da bir general olan Maximus imparatorluğun hiyerarşik basamaklarında gitgide yükselmektedir. Babasının kendisini kayırmak yerine Maximus adındaki bu yabancıyı el üstünde tutması da tahtın asıl varisi olan Commodus’u rahatsız etmektedir. Commodus, Maximus ve ailesinin öldürülmesi yönünde emrini çıkarmak için fazla beklemez. Ölümden zor kurtulan Maximus artık bir gladyatör olarak eğitilmek üzere arenaya gönderilir. Maximus’un aklında tek bir istek vardır, Commodus’u öldürmek ve ailesinin intikamını bir an önce almak. Ridley Scott’ın bol ödüllü filmi, gösterildiği sene hem gişedeki büyük başarısıyla hem de aldığı Oscar’larla isminden epeyce söz ettirmişti.

19. Geleceğe Dönüş (1985) | IMDb: 8.5

19. Geleceğe Dönüş (1985) | IMDb: 8.5

Back to the Future

https://www.imdb.com/title/tt0088763/?ref_=fn_al_tt_1

Geleceğe Dönüş'te, deli dolu bilimadamı Dr. Brown zamanda yolculuğu mümkün kılan bir araba geliştirir. Bu makineyi ilk kullanan genç Marty ufak bir zamanlama yanlışıyla gelecek yerine geçmişe gönderilir. Otuz yıl öncesine dönen Marty’nin burada yaptığı bir hamle, kendi kaderini ilginç bir noktaya sürükleyebilecek bir hataya sebebiyet verir. Artık Marty’nin yapması gereken tek şey kendi doğumunu bile engelleyecek bu hatayı bir şekilde düzeltmeye çalışmak olacaktır.

Zamanda yolculuk temalı filmlerin atalarından olan ‘Geleceğe Dönüş’ hem yönetmeni Robert Zemeckis’in hem de dönem sinemasının şahlandığı anlardan biridir. Gösterime girdiği dönem insanlığını bir hayli heyecanlandıran ve kısa bir süre sonra kült mertebesine erişmiş, o güne kadar hep tv dizilerinde yer alan başrol oyuncusu Michael J. Fox'a da büyük ün getirmiştir.

18. Ateşböceklerinin Mezarı (1988) | IMDb: 8.5

18. Ateşböceklerinin Mezarı (1988) | IMDb: 8.5

Grave of the Fireflies

https://www.imdb.com/title/tt0095327/

Grave of the Fireflies, insanlık tarihinin en kara lekelerinden biri olan II. Dünya Savaşı'nın yıkıma uğrattığı hayatları iki küçük kardeş üzerinden anlatıyor. Annelerini savaşa kurban veren Seita ve Setsuka babalarının da savaşta olması nedeniyle yakın bir akrabalarına gönderilirler. Burada tutunamayan bu iki küçük çocuk evden kaçarak, kendilerini savaşın izlerinin anbean körüklendiği sokaklara atarlar. Ancak bu yolculuk bildiğimiz türden yolculukların aksine, kan kokulu sokaklarda verilen bir yaşam savaşına dönüşecektir. Akiyuki Nosaka’nın yarı biyografik romanından uyarlanan film, savaş üzerine yapılmış filmler arasında en dokunaklı ve en gerçekçi üsluba sahip olanlardan biridir.

17. Yaralı Yüz (1983) | IMDb: 8.3

17. Yaralı Yüz  (1983) | IMDb: 8.3

Scarface

https://www.imdb.com/title/tt0086250/

Yaralı Yüz'de, Fidel Castro, Küba’da istenmeyen rejim muhaliflerine Amerika’ya göç etme hakkı tanır. Küba’ya göç edecek olan binlerce insanın içerisinde azılı suçlular ve akıl hastaları da vardır. Bu azılı suçluların en bilinenlerinden Tony Montana da yakın arkadaşı Manny Ribera ile Miami’ye göç eder. Montana kendisini ülkenin uyuşturucu babalarından biri olan Frank Lopez’in kanatlarının altında bulur. Montana’nın ise geldiği yerlerden daha yükseklere ulaşmak yönünde oldukça iddialı ve cesur hedefleri vardır.

1932 tarihli kült filmin Brian De Palma tarafından yeniden çevrilmiş hali olan Scarface’in senaryosunu Oscar’lı yönetmen ve senarist Oliver Stone yazdı. Tony Montana’yı ise Al Pacino canlandırıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Guguk Kuşu (1975) | IMDb: 8.5

16. Guguk Kuşu (1975) | IMDb: 8.5

One Flew Over the Cuckoo's Nest

https://www.imdb.com/title/tt0073486/releaseinfo

Guguk Kuşu, Jack Nickolson'ın adeta oyunculukta destan yazdığı, muhteşem bir senaryoya sahip bir sinema klasiği... Tutuklu olduğu cezaevinden kurtulmak için deli taklidi yapan Randle P. McMurphy adlı kişinin dramını başarıyla beyazperde'ye aktaran aktör, gerçekten üstün bir performans sergiliyor... Aykırı mahkumun sayrıl tavırları cezaevi otoritesinin gözüne batmaya başlayınca bir süre sonra teşhis için akıl hastanesine gönderilir ve kafadan çatlak olduğuna kanaat getirilir. Artık yeni meskeni, tımarhanedir... Randle hastanede de kurumun kurallarına uymaması ve arkadaşları ile olan ilişkileri ile dikkatleri üzerine çeker. Kısa süre içinde soğuk tavırlı, suratsız, otoriter bir görevli olan hemşire Ratched, Randle’ı yakın takibe alır ve her hareketini izlemeye başlar. Rathced ve Randle gibi birbirlerine son derece zıt iki karakterin arasındaki gerilim Randle’ın yakın arkadaşları için planladığı çeşitli faaliyetlerle onların iyileşmesine yardımcı olmaya başlamasıyla daha da artacaktır.

15. Sıkı Dostlar (1990) | IMDb: 8.7

15. Sıkı Dostlar (1990) | IMDb: 8.7

Goodfellas

https://www.imdb.com/title/tt0099685/

Sıkı Dostlar'da, Henry Hill adında bir gangster, Jimmy Conway ve Tommy De Vito adlı iki arkadaşıyla birlikte bir soyguna kalkışır. Gözleri daha yukarda olan iki arkadaşı soyguna katılan diğerlerini öldürür ve mafya içinde yükselmeye başlarlar. Bu durum Henry’i olumsuz etkilemiştir ve bu konuda birşeyler yapması gerekmektedir. Büyük usta Martin Scorsese’nin başyapıtlarından biri olan Goodfellas, 1991 yılında 6 dalda Oscar’a aday gösterilmiş, en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Joe Pesci’ye ödül kazandırmıştı.Bu film gerçek bir hikayeden alınmıştır.

14. Olağan Şüpheliler (1995) | IMDb: 8.5

14. Olağan Şüpheliler (1995) | IMDb: 8.5

The Usual Suspects

https://www.imdb.com/title/tt0114814/

Olağan Şüpheliler'de, San Pedro’da patlayan bir tekneyi araştıran polis, teknede 27 ceset ve 91 milyon dolarlık uyuşturucu parası bulur. Olaydan kurtulan iki kişiden biri yanıklarla dolu vücuduyla korkmuş bir Macar terörist ve diğeri de Verbal Kint adında bir tetikçidir. Polisteki sorgusunda Kint, 6 hafta öncesinden başlayarak tüm olayları anlatır. Beş suçlunun nasıl bir araya geldiğinden, kaçırılan bir kamyondan ve bir suç lordundan polislere bahseder.

13. Sevgini Gücü (1994) | IMDb: 8.5

13. Sevgini Gücü (1994) | IMDb: 8.5

Leon

https://www.imdb.com/title/tt0110413/

Sevginin Gücü, masum bir kız ve bir katilin hikayesini anlatıyor. Onların birbirlerinden başka kaybedecek hiçbir şeyleri yok. Erkek duygusuzca öldürüyor. Zayıf noktasını sadece 12 yaşındaki bir kız biliyor.12 yaşında New York’ta yaşayan Mathilda, üvey ailesinin yanında sevimsiz bir yaşamı paylaşmaktadır. Babası, iki taraflı oynayan bozulmuş polis için uyuşturucu saklamaktadır. Mathilda’yı kaçıp gitmekten tek alıkoyan küçük erkek kardeşidir. Bir gün, tüm ailesinin katledildiği zaman alışverişte olan Mathilda şans eseri hayatta kalır ve en çok ihtiyacı olduğu sırada Léon’un dairesine saklanarak kendini kurtarır.

12. Şahane Hayat (1946) | IMDb: 8.6

12. Şahane Hayat (1946) | IMDb: 8.6

It's a wonderful life

https://www.imdb.com/title/tt0038650/

Şahane Hayat'da, üst üste gelen olaylar yüzünden iş adamı George Bailey intiharın eşiğine gelmiştir ve köprünün kenarında sallanmaktadır. Tam o sırada Clarence adlı ‘koruyucu melek’ belirir ve George’u intihar düşüncesinden vazgeçirmek için George’a küçük bir oyun oynamaya karar verir. Bu oyunda George eski hayatına geri dönecektir ve George, hayatındaki insanların George’la hiç tanışmamış olsalardı ne şekilde bir hayat süreceklerini görecektir. Bu sıradışı deneyim sonucunda George iyi niyetinden dolayı ne kadar çok insana yardım ettiğini anlar ve hayatının değerinin farkına varır. Frank Capra başyaptı dünyanın en güzel filmlerinden biridir. Her izleyenin kendisini iyi hissettiği yapım, verdiği pozitif duygular nedeniyle her yılbaşı gecesi Amerikan televizyonlarında gösterilmektedir. Kesinlikle izlenmesi gereken filmlerden biri.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Kuzuların Sessizliği (1991) | IMDb: 8.6

11. Kuzuların Sessizliği (1991) | IMDb: 8.6

The Silence of the Lambs

https://www.imdb.com/title/tt0102926/

Akademiden mezun olmuş genç FBI ajanı Clarice Starling, FBI ajanı kurbanlarının derilerini yüzen sapık bir katilin elinden bir kadını kurtarmaya çalışır. Clarice, katila ulaşmak için başka bir psikopat olan ünlü doktor Hannibal Lecter ile yakınlaşır. Lecter’dan bilgi alması için önce onun güvenini kazanması gerekmektedir.

10. Er Ryan'ı Kurtarmak (1998) | IMDb: 8.6

10. Er Ryan'ı Kurtarmak (1998) | IMDb: 8.6

Saving Private Ryan

https://www.imdb.com/title/tt0120815/

Er Ryan’ı Kurtarmak'ta, dört çocuk annesi bir kadı İkinci Dünya Savaşı’nda kaybettiği üç oğlunun ardından fazlasıyla yaralanmıştır. Şimdi tek dileği hayatta kalan tek oğlunun savaştan sağ salim dönmesidir. Yakarışları karşılık bulur ve Başkan tarafından verilen bir emirle James Ryan’ın ne pahasına olursa olsun bu savaştan sağ çıkması sağlanacaktır. Normandiya çıkarmasının yapıldığı gün, sekiz kişilik bir asker birliği farklı bir göreve, Ryan’ı kurtarma görevine atanır. Ancak yüzbaşı John Miller tarafından yönetilen bu birim, can pazarının yaşandığı bu zorlu ortamda hakikatli bir yaşam mücadelesine atılacak; tek bir adamı kurtarmak için sekiz kişinin hayatının tehlikeye atılmasının meşruluğunu sorgulayacaktır.

9. Piyanist (2002) | IMDb: 8.5

9. Piyanist (2002) | IMDb: 8.5

The Pianist

https://www.imdb.com/title/tt0253474/

Piyanist, İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan gerçek bir dramı konu alır. Polonya’lı ünlü piyanist Wladyslaw Szpilman’ın anılarını anlattığı aynı isimli kitaptan sinemaya uyarlanan film, Nazi işgali altındaki Polonya’da yaşamanın imkansızlaştırıldığı bir dönemde, bir şekilde esir kampına gitmekten kurtulan ünlü piyanistin Varşova’nın kenar mahallelerindeki hayatta kalma mücadelesine odaklanır. Varoşlarda tam anlamıyla sefil bir hayat süren müzisyen, diğer halkla birlikte, kıtlığa ve aşağılanmalara maruz kalsa da kahramanca mücadele edecektir. Günü gelip oradan kaçma şansı bulduğundaysa başkentin harabelerine sığınacak, beklemediği bir anda gelen bir yardımla umudunu yeniden kazanacaktır.

Film, En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar alan Adrien Brody'nin de filmografisinin en güçlü işlerinden biri.

8. Zindan Adası (2010) | IMDb: 8.2

8. Zindan Adası (2010) | IMDb: 8.2

Shutter Island

https://www.imdb.com/title/tt1130884/

Zindan Adası, Martin Scorsese'nin bir çok filmi gibi yine bir başyapıt statüsünde. Filmde, Teddy Daniels ve Chuck Aule isimli iki polis memurunun, Rachel Solando adlı bir akıl hastasının ortadan kaybolması üzerine tehlikeli akıl hastalarının tedavi gördüğü Shutter Adası isimli bölgede konuşlanan Ashecliffe Hastanesi'ne soruşturma yapmak için gitmesi ve sonradan gelişen esrarengiz olaylar aktarılıyor. Burada karşılaştıkları isyan tablosu ve çığrından çıkan işler bu davayı gittikçe zora sokacak, zamanla rüya ve gerçek arasındaki sınırlar zorlanacaktır. Usta yönetmen Martin Scorsese tarafından Dennis Lehane'nin ünlü romanından sinemaya uyarlanan filmin başrolünde yönetmenin gözde oyuncularından Leonardo Di Caprio bulunuyor.

7. Altıncı His (1999) | IMDb: 8.2

7. Altıncı His (1999) | IMDb: 8.2

The sixth sense

https://www.imdb.com/title/tt0167404/

Altıncı His'te, uzun yıllardır mesleğinden uzakta yaşayan psikiyatr Crowe geçmişinde yaşadığı korkunç bir tecrübenin canlı anılarını halen daha taşımaktadır. Crowe yıllar önce ağır bir saldırıyı uğramış ve ölüm tehlikesi atlatmıştır. Şimdilerde küçük bir çocuğun, Cole'un doktorluğunu yapan bu adam zamanla Cole ile yakınlaşacak, küçük çocuğun daha önce kimseyle paylaşamadığı bir sırra tanık olacaktır. Küçük çocuğun sahip olduğu bu sır hem kendisinin hem de doktor Crowe'un hayatında fırtınalar koparacak bir kırılma noktasını doğuracaktır. 

'Unbreakable', 'Signs' ve 'The Village' gibi kendi türlerinde sıyrılıp dikkat çeken filmlere imza atan, genellikle de eleştirmenler tarafından tartışmalarla karşılanan filmlerin yönetmeni olan M. Night Shyamalan'ın belki de en önemli yapıtı olan Altıncı His, korku-gerilim türünün en kült örneklerinden biridir. Film ayrıca dönemin sinemasında 'sürpriz son' kavramının öncüsü olmuş, ardından gelen bir çok yapıtı etkilemiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Aslan Kral (2019) | IMDb: 6.8

6. Aslan Kral (2019) | IMDb: 6.8

The Lion King

https://www.imdb.com/title/tt6105098/

Aslan Kral, yavru bir aslan olan Simba’nın maceralarını konu ediyor. Ormanın kralı olan babası Mufasa'ya hayran bir yavru aslan olarak mutlu bir hayat süren Simba, sinsi amcası Scar'ın planlarından habersizdir. Kral olmak için fırsat kollayan Scar, Mufasa'yı öldürdükten sonra Simba için tehlike baş gösterir. Amcasının ihaneti ve babasının kaybı ile yıkılan Simba sürgüne gider. Zamanı geldiğinde hakkı olanı almak için geri dönecek ve amcasına yaptıklarının bedelini ödetecektir...

Genç Simba'nın cesur babası Mufasa'yı, orijinal filmde de karakteri seslendiren usta oyuncu James Earl Jones seslendiriyor. Simba'ya başarılı oyuncu ve müzisyen Donald Glover'ın hayat vereceği seslendirme kadrosunda; Disney'in ikonik kötüsü Scar olarak Oscar adayı oyuncu Chiwetel Ejiofor, sırtlan Kamari olarak komedyen ve oyuncu Keegan-Michael Key, yaban domuzu Pumbaa olarak Seth Rogen, mirket Timon olarak oyuncu Billy Eichner ve Simba'nın aşık olduğu aslan Nala olarak pop yıldızı Beyonce yer alıyor. Filmin yönetmen koltuğunda 'Orman Çocuğu'na imza atan yönetmen Jon Favreau oturuyor.

5. Akıl Oyunları (2001) | IMDb: 8.2

5. Akıl Oyunları (2001) | IMDb: 8.2

A Beautiful Mind

https://www.imdb.com/title/tt0268978/

Akıl Oyunları, asosyal bir matematikçi olan John Nash'in hayatını konu ediyor. John Forbes Nash azandığı bir bursla Princeton Üniversitesi'nde öğrenim görmeye başlar. Bu süreçte parlak zekasını her daim hissettiren ve çevresindekilerle uyum sorunu yaşayan dahi Nash, inanılmaz bir teoriyi ortaya sürüp kanıtlama aşamasına kadar gelir. Böylece matematik çevrelerince ününü yayan dahi adam zamanla şizofrenik belirtilerle mücadele etmeye başlar. Nash artık kendi kurgusal gerçekliklerinden oluşturduğu dünyasıyla asıl gerçekleri ayırt edemeyecek bir aşamaya gelir. 

Önemli başarılarından uzunca yıllar sonra Nobel Ödülü'ne layık görülen ünlü matematikçi John Nash'in gerçek hayat hikayesine odaklanan 'Akıl Oyunları', iki önemli dalda kazandığı Oscar ödülüyle başarısını kanıtlamıştı.

4. Otomatik Portakal (1971) | IMDb: 8.3

4. Otomatik Portakal (1971) | IMDb: 8.3

A Clockwork Orange

https://www.imdb.com/title/tt0066921/

Otomatik Portakal, şiddet bağımlısı gençlerden kurulu bir çetenin, çevrelerine saçtığı dehşet ve korkuyu işleyerek bir korku imparatorluğunun resmini çizmektedir. Çetenin lideri Alex, işler çığırından çıkınca yakalanır ve gözaltına alınır. Ama hapse atılmaz; cezası bir şiddet deneyine kobay olarak kullanılmak olur. Bu deney insanoğlu ve şiddet kavramı arasındaki ilişkiyi ortaya koyma amaçlıdır ama deneyin kendisi de bir o kadar insan doğasına aykırıdır.

3. Gizli Teşkilat (1959) | IMDb: 8.3

3. Gizli Teşkilat (1959) | IMDb: 8.3

North by Northwest

https://www.imdb.com/title/tt0053125/?ref_=nv_sr_srsg_0

Gizli Teşkilat, yanlış zamanda yanlış yerde bulunan bir adamın yanlış anlaşılmalarla örülü hikayesini anlatır. Prestijli reklamcı Roger Tornhill, bir yanlış anlaşılma sonucunda George Kaplan isimli bir casus zannedilir ve iki casus tarafından kaçırılıp sorguya çekilir. Kendisini kaçıranlara ortada bir yanlış anlaşılma olduğunu izah etmeye çalışsa da casusları inandıramaz. Bir uçurumun kenarına bırakılır, buradan kurtulmayı başardıktan sonra casus Kaplan gizeminin peşine düşer. Ancak bir talihsizlik daha başgösterir ve artık işlemediği bir cinayetin faili konumundadır, böylece polis ve gizli teşkilatlarla arasında nefes kesen bir kovalamaca başlar.

2. Truman Show (1998) | IMDb: 8.2

2. Truman Show (1998) | IMDb: 8.2

The Truman Show

https://www.imdb.com/title/tt0120382/

Truman Show sinema tarihinin en yaratıcı senaryolarından birine sahip. Dünyanın en güzel adalarından birinde yaşayan halk imrenilecek derecede ütopik bir hayat sürmektedir. Bu adada yaşayan insanlar her güne mutlu uyanıp herhangi bir sorunla karşılaşmadan günü sonlandırıyorlardır. Başkarakterimiz Truman da bu şanslı insanlardan biridir. Güzel bir eşe ve mutlu bir hayata sahip olan Truman, bir gün öldüğünü zannettiği babasını bir gün caddede gördüğü ana kadar hayatı olduğu gibi yaşar. Babasını gördüğüne emindir ancak adam bir anda ortalıktan kaybolmuştur. İlerleyen günlerde çeşitli gizemli anlar yaşayan Truman bir şeylerin yolunda gitmediğini fark edecek, sahip olduğu hayatın gerçek olup olmadığını anlamaya çalışacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Lucy (2014) | IMDb: 6.4

1. Lucy (2014) | IMDb: 6.4

Lucy

https://www.imdb.com/title/tt2872732/

Tayvan'ın başkenti Taipei'nin suça batmış yeraltı dünyası sokak çeteleri, mafya ve işbirlikçi polisler tarafından yönetilirken en aktif ticaret, uyuşturucu ağı üzerinden yürütülür. Eğlenmeyi seven, sıradan bir genç kadın olan Lucy, birkaç gece beraber takıldığı Richard yüzünden kendisini bir anda en azılı uyuşturucu şebekelerinin birinin içine düşmüş bulur. Vücudunun içine kurye olması için yerleştirilen yeni bir tür sentetik uyuşturucu, beklenmedik bir şekilde Lucy'nin vücuduna nüfuz edip kanına karışmaya başlayınca mucizevi bir durumla yüzleşir. Lucy'in damarlarında dolaşan kimyasallar, ona insanüstü yetenekler kazandırmıştır! Artık akıl okuma, telekinezi ve acıyı hissetmeme gibi güçlere sahip olan genç kadın beyinin tüm algı kapılarını sonuna kadar açacaktır.

Bu içeriklere göz atabilirsiniz

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
147
35
21
11
5
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

kısaca imdb top 250 diyebilirdiniz. gün geçtikçe boş içerik üretmeye devam.

alper arslan

nazi almanyasınını temelini ruslar sarstı ama filmlerini hep Amerikalılar yaptı.

aerialz

Güzel liste ancak "Scarface" tamam bomba da Al Pacino'yu Al Pacino yapan "Serpico" gibi bi çılgınlık ve "Dog Day Afternoon" gibi bi kült girmeliydi listeye. ... Devamını Gör