Görüş Bildir
Haberler
Şiirsel Sinemanın Prensi Andrei Tarkovsky'nin Favorisi Olma Şansına Erişmiş 10 Film

Şiirsel Sinemanın Prensi Andrei Tarkovsky'nin Favorisi Olma Şansına Erişmiş 10 Film

Gökhan A.
20.12.2016 - 07:18

Zaman zaman içeriklerimizde ünlü yönetmenlerin favori filmlerini size ulaştırıyoruz. Şimdi sıra geldi şiirsel sinemanın önde gelen isimlerinden olan ünlü Rus yönetmen Andrei Tarkovsky'e. Sinema tarihinin en önemli yönetmenlerinden isimlerinden biri olan Tarkovsky; Stalker, Zerkalo ve Nostalghia gibi ünlü filmleriyle biliniyor. 

Sinemaya ilgili olanlar bu tarz ünlü yönetmenlerin hangi filmlerden ilham aldıklarını ve favori filmlerini her zaman merak etmişlerdir. Andrei Tarkovsky'e adanmış bir site olan Nostalghia.com da bu merakları gidermek adına yönetmenin 1972'de bir film eleştirmeni için oluşturduğu bu listeyi paylaşıma sunmuş.

Andrei Tarkovsky'nin sıralamasıyla o 10 favori filmi:

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Kumların Kadını (1964) | IMDb 8.5

10. Kumların Kadını (1964)   | IMDb 8.5

Suna no onna

http://www.imdb.com/title/tt0058625

Maceracı entomolojist ve eğitmen Junpei Niki, yapacağı bir araştırma için kumda yaşayan böcekleri toplamak için uzak bir sahil bölgesinde gezintiye çıkar. İşlerini bitirdikten sonra dönüş için bineceği son otobüsü kaçırır ve yöre halkının yönlendirmesiyle geceyi genç bir kadının evinde geçirme kararı alır. Bu ev bir kum çukurunun tam ortasında yer almaktadır ve sadece merdiven yoluyla ulaşımı mümkündür. Junpei genç kadınla konuştukça, kadının kocasını ve çocuğunu bir kum fırtınası nedeniyle kaybettiğini ve cesetlerinin halen daha bulunamadığını öğrenir. Ertesi sabah gitmek için yola koyulduğunda merdivenin yerinden alındığını ve evden çıkabilmek için hiçbir yolun olmadığını fark eder. Junpei Niki artık, sırlarla dolu bu kasabada yürütülen büyük bir planın parçası olmuştur...

9. Mouchette (1967) | IMDb 7.8

9. Mouchette (1967) | IMDb  7.8

Mouchette

http://www.imdb.com/title/tt0061996

Mouchette, Fransa’nın kırsal kesiminde yaşayan ve okuldaki arkadaşları tarafından dışlanan 14 yaşında bir kız çocuğudur. Yatalak annesinin öleceği korkusuyla hayatını devam ettirmeye çalışan küçük kız alkolik babasından sürekli dayak yemektedir. Mouchette, bir gün, bir bekçiyi öldürdüğünü sanan yarım akıllı bir suçluyla karşılaşır.

8. Persona (1966) | IMDb 8.1

8. Persona (1966) | IMDb  8.1

Persona 

http://www.imdb.com/title/tt0060827

Dönemin en gözde tiyatro oyuncusu, güzeller güzeli Elisabeth Vogler, önemli bir piyes sırasında aniden susar. Şaşkına dönen insanlar ne olup bittiğini anlayabilmek için ellerinden geleni yapsalar da Vogler konuşmamaya devam eder. Son çare olarak bir kliniğe yatırılan kadın burada da dilsizliğine devam eder. Bedeninde tıbbi olarak hiçbir problem bulunamayan kadın, doktorun tavsiyesiyle gözden uzak bir yazlığa gönderilir. Bu esnada yanında gönderilen kişi genç hemşire Alma'dır. Yazlıkta da Vogler'in ağzını bıçak açmaz. Vogler sustukça Alma konuşur. Alma saatlerce, günlerce kendi hikayesini anlatır. Sonunda meydana gelen şey ise psikoloji biliminin en ilginç vakalarından birini oluşturur.

7. Yedi Samuray (1954) | IMDb 8.7

7. Yedi Samuray (1954)  | IMDb  8.7

Shichinin no samurai

http://www.imdb.com/title/tt0047478

Usta Samurai Kambei’nin cesareti ve fedakarlığına şahit bir grup köylü ondan sürekli olarak haydutlardan köylerini korumasını isterler. Kambei bu isteği herhangi bir çıkarı olmamasına rağmen kabul eder ve ilk olarak kısa süre sonra müridi olan genç samurai Katsushiro’yu, ardından da güç kullanmaya meraklı bir samurai olarak görünen, fakat sonradan bir çiftçinin oğlu olduğu ortaya çıkan Kikuchiyo’yu yanına alır.Takımına dört yeni samurai daha ekleyerek köyü savunmaya girişen Kambei köylüler tarafından heyacanla karşılanır,herkesin sevgisini kazanır; bir süre sonra onlara kendilerini savunmayı öğretmeye başlar. Bu arada haydutlar köyün sınırlarında dolaşmakta ve yeni saldırıları için uygun bir zaman kollamaktadırlar...

6. Ugetsu (1953) | IMDb 8.2

6. Ugetsu (1953) | IMDb  8.2

Ugetsu monogatari

http://www.imdb.com/title/tt0046478

Ueda Akinari'nin aynı adlı eserinden beyazperdeye uyarlanan Japon filmi, 16. yüzyılda Japon Sivil Savaşları döneminde geçen bir hikayeyi odağına alıyor. Hikayenin başkarakterleri bir kıyı köyünde yaşayan ve yakın arkadaşlar olan iki çift. Genjurō ve Miyagi, Genjurō'nun yaptığı çömleklerle hayatlarını geçindiren bir ailedir ve Genjurō'nun tek amacı yaptığı çömlekleri şehirde satıp maddi anlamda düzlüğe çıkabilmektir. Tōbei ve Ohama ise, Tōbei'nin samuray olma hayaliyle uğraşan bir çifttir. Genjurō elinde mallarıyla şehrin yolunu tuttuğunda Tōbei de ona eşlik eder. Bu esnada Miyagi, köyün saygı gören bir şahsiyetinden yakın zamanda köye saldırıda bulunacağını öğrenir ve kocasının bu ayaklanmaya karşı hazırlıklı olması öğüdünü duyar. Nitekim beklenen olur ve iki ailenin de hayatını değiştirecek, zorlu bir yolculuğa atılırlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Şehir Işıkları (1931) | IMDb 8.6

5. Şehir Işıkları (1931)  | IMDb  8.6

City Lights

http://www.imdb.com/title/tt0021749

Kör bir çiçekçiye aşık olan ve sokaklarda yaşayan iyi niyetli bir serseri, kıza kendisini varlıklı biri olarak tanıtır. Bir milyonerin hayatını kurtarmıştır ve onun kendisine yardım edeceğine güvenmektedir. Adamı ziyaret edip sevdiği kızın gözlerini ameliyat ettirebilecek kadar para ödünç alabileceğini düşünür. Ama zengin insanlar aslında ikiyüzlü bir yaşam sürmektedirler.

4. Yaban Çilekleri (1957) | IMDb 8.2

4. Yaban Çilekleri (1957)  | IMDb  8.2

Smultronstället

http://www.imdb.com/title/tt0050986

Huysuz ve inatçı profesör Isak Borg hayatta bir başına kalan, yıllarını bakteri bilimine veren 78 yaşında bir fizikçidir. Mezun olduğu Lund Üniversitesi’nden alacağı onur nişanesi için Stokholm’den Lund şehrine doğru yola çıkan profesör, bu yolculuk esnasında türlü kabuslar görecektir. Ölüme adım adım yaklaştığını hisseden adamın kabuslarında sorunlu geçmişi karşısına çıkacaktır.

3. Nazarín (1959) | IMDb 8.0

3. Nazarín (1959)  | IMDb 8.0

Nazarín 

http://www.imdb.com/title/tt0051983

Sinema tarihinin efsanevi yönetmenlerinden Bunuel, yine sıra dışı bir mevzuyu mercek altına yatırmış. 1958 tarihli 'Nazarín' din ve masumiyet çatışkısı üzerine odaklanıyor. Filmde, iyilik ve güzellik peşindeki bir rahibin, Meksika’nın yoksul bir bölgesindeki deneyimleri beyazperde'ye aktarılmaktadır. Rahip, şehrin ıssız bir köşesinde, hırsızların ve dilencilerin arasında yaşar. İyi niyeti ve masumluğu çoğu zaman diğerleri tarafından kullanılmaktadır. Sadece bir sokak kadını rahibe iyi niyetli yaklaşır.

2. Kış Işığı (1963) | IMDb 8.1

2. Kış Işığı (1963)  | IMDb  8.1

Nattvardsgästerna

http://www.imdb.com/title/tt0057358

Tomas, kırsal bir bölgede yer alan ve az sayıda kişiden oluşan bir cemaate sahip küçük bir kilisenin papazıdır. Son dönemde soğuk algınlığı ve baygınlık gibi rahatsızlıklarla boğuşan Tomas buna rağmen rutin törenlerden birini gerçekleştirir. Törenden sonra cemaatten birine rahatlatıcı bir konuşma yapmaya çalışırken kendisini Tanrı ile olan sorunlu ilişkisi üzerine konuşurken bulur. Marta isimli bir öğretmen ise inancını yitirmesine teselli olarak Tomas'tan aşkına karşılık vermesini ister...

1. Bir Taşra Papazının Günlüğü (1951) | IMDb 8.0

1. Bir Taşra Papazının Günlüğü (1951)  | IMDb  8.0

Journal d'un curé de campagne

http://www.imdb.com/title/tt0042619

Georges Bernanos'un romanından uyarlanan film, taşrada yaşayan, bir yandan günlük hayatın zorluklarıyla uğraşırken diğer yandan kendi davranışlarını, inancını sorgulayan genç bir papazın öyküsünü anlatır. Son derece idealist bir genç olan papaz, İsa gibi yaşama yolunu benimsemiştir. Ancak çalışmaya başladığı yeni kasabada yaptıkları yanlış anlaşılınca toplum tarafından dışlanmaya başlar...

Andrei Tarkovsky hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler için.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
46
12
4
4
3
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
bal porsuğu

Persona farklı ama kesinlikle rahatsız edici bir film. İzlememiş olmayı dilerdim.

canan

sadece şehir ışıklarını izledim :/ çok güzeldi

Mümtaz Nazif

Andrey Zvyagintsev izinden devam ediyor.