Görüş Bildir
Haberler
Seyirciyi Bir Duygudan Başka Bir Duyguya Sürükleyerek Bipolar Bozukluklarının Hakkını Veren Karakterler

Seyirciyi Bir Duygudan Başka Bir Duyguya Sürükleyerek Bipolar Bozukluklarının Hakkını Veren Karakterler

Arya Genç
15.03.2023 - 15:19

Ekranlarda karşımıza çıkan karakterlerin hepsi birbirinden farklı elbette. İçlerinde duygudurum bozuklukları yaşayan da var depresyon ve paranoyayla baş etmeye çalışanlar da. 

Bu kompleks durumları ve semptomlarla ilişkili nüansları yansıtmak ve izleyiciye hissettirmek de kolay değildir tahmin edeceğiniz üzere. Dalgalanmalarla dolu ruhsal ve duygusal dünyalarına seyirciyi de dahil edebilmeyi başaran karakterleri sizlerle buluşturuyoruz! 👇

Kaynak: https://www.bphope.com/bipolar-buzz/t...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Homeland- Carrie Mathison:

1. Homeland- Carrie Mathison:

Ödüllü siyasi-gerilim filminde Carrie Mathison (Claire Danes), bipolar semptomlarını baskının ağır olduğu bir ortamda da yönetmesi gereken bir terörle mücadele analistidir. 

Uzmanlar, Mathison'ın değişken ve öngörülemeyen mizacını ve ilişki çatışmalarını ustaca yansıttığını söyleyerek dizinin klinik gerçekçiliğini övdüler.

2. Euphoria- Rue Bennett:

2. Euphoria- Rue Bennett:

Bir grup gencin aşk, arkadaşlık, kimlik sorunları gibi travmalarının ve deneyimlerinin işlendiği dizide, ana karakter Rue Bennett (Zendaya), bipolar ile hayatını devam ettirmeye çalışan genç bir kızın gerçekçi bir temsili. 

Hipomanik durumunda Bennett, hiper odaklı ve heyecanlı birini canlandırırken; çoğu zaman kendini yataktan çıkaramamasına neden olan bir depresyon ile de mücadele ediyor. İzleyiciler de, hayatını aşırı uçlarda yaşayan bu karakterin duygularıyla birlikte her bölümde başka bir yöne savruluyor adeta.

3. General Hospital- Michael 'Sonny' Corinthos Jr. :

3. General Hospital- Michael 'Sonny' Corinthos Jr. :

'General Hospital' dizisinde ise durum bambaşka. ABC dizisinde mafya babası Michael 'Sonny' Corinthos Jr. rolüyle tanınan aktör Maurice Benard, 2006 yılında dizinin yapımcıları, Benard'ın bipolar bozukluğunu ekran karakterine dahil etmesi için çığır açan bir karar verdi. 

Bu nedenle Sonny, bipolar ile yaşayan birinin gerçekçi bir tasviri... Tedavisi (ekrandaki ilaç kullanımı dahil), öngörülemeyen öfkesi ve kendine zarar verme eğilimlerinin tümü aslında oyuncunun kendi hayatından birer parça.

4. Shameless- Ian Gallagher:

4. Shameless- Ian Gallagher:

Bu popüler komedi-drama dizisinde her biri iki ayrı kutupta yaşayan bir anne-oğul ikilisi yer alıyor. Ian Gallagher (Cameron Monaghan) mani, madde bağımlılığı gibi sorunlarla boğuşur. Annesi Monica Gallagher'ın ise (Chloe Webb) kötü seçimler yapma konusunda uzmanlaşmıştır.

5. Modern Love- Terri Cheney:

5. Modern Love- Terri Cheney:

Adından da çıkarım yapılabileceği üzere, bu romantik komedi dizisi, aynı adı taşıyan New York Times'daki kişisel deneyimlere dayanıyor. 

Başarısız ilişkilerini ve bipolar bozukluğunun geçmişte aşk hayatını nasıl etkilediğini gösteren Lexi (Anne Hathaway) de dahil olmak üzere farklı bölümlerde farklı ünlü isimler yer alıyor. Terri Cheney karakterinin yer aldığı bu bölüm Manic: A Memoir'in yazarı Terri Cheney'nin bir makalesine dayanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Marvel Evreni - Loki:

6. Marvel Evreni - Loki:

Duygularını ve aklından geçenleri okumak zor olan karakterimiz Loki (Tom Hiddleston) çoğu zaman onu fevriliğe iten duygularıyla yanlış kararlar verse de sakin kalabildiğinde ve manik olmadığında doğru kararlar alabilen ve sempatik tarafını gösterenlerden.

7. The Young and the Restless- Sharon Newman:

7. The Young and the Restless- Sharon Newman:

Popüler CBS dizisinde, Sharon Newman karakterine (Sharon Case), geçmişte aldığı riskli kararlarını ve duygusal sorunlarla bağlantılı davranışlarını açıklamanın bir yolu olarak bipolar tanısı konuyor. 

Case karmaşık karakterini 'iyimser ve hayatta kalmaya çabalayan biri' olarak tanımlıyor. Hayranları ise bu karmaşık duygu evreninde gerçek aşkı bulacağını umuyorlar...

8. Neighbours- Samantha 'Sam' Fitzgerald:

8. Neighbours- Samantha 'Sam' Fitzgerald:

37 yıldır yayında olan 'Neighbours' dizisinin kadrosunda tanınmış Avustralyalı oyuncular olan Russell Crowe, Liam Hemsworth ve Kylie Minogue yer alıyor.

Aktör Simone Buchanan, aynı zamanda bipolar bozuklukla yaşayan ve onu yöneten akıllı, başarılı bir avukat olan Samantha 'Sam' Fitzgerald'ı canlandırıyor. Bir noktada Fitzgerald ilacını bırakıyor ve karakterinin hem manik hem de paranoyak semptomlar göstermeye başlaması onun bambaşka kişiliğini gün yüzüne çıkarıyor.

9. Empire- Andre Lyon:

9. Empire- Andre Lyon:

Bu popüler dizi, Lyon ailesinin kurgusal hip-hop müzik şirketi Empire Entertainment'ı konu alıyor. Ailenin en büyük oğlu ve şirketin CFO'su olan Andre Lyon (Trai Byers), bipolar bozuklukla mücadele ediyor. 

Başlangıçta, zeki ve başarılı karakterin, duygudurum bozukluğunu ilaçla yönettiği yansıtılıyor. Ancak, aşırı cinsellik isteği, iletişimsiz depresyonları, manik davranışları da gün yüzüne çıkarılıyor.

10. Spinning Out- Kat ve Carol Baker:

10. Spinning Out- Kat ve Carol Baker:

Drama dizisi olan 'Spinning Out'ta, bipolar bozukluğun gerçekleri ve bunun bir anne-kız ikilisini nasıl etkilediği anlatılıyor. Genç bir buz patencisi olan Kate Baker (Kaya Scodelario), teşhisinin ardından kariyerine çift patenci olarak yeniden başlıyor. 

Annesi Carol Baker (January Jones), kendi Olimpik paten başarısızlığından yakınırken kızının kariyeri konusundaki obsesyonlarıyla pistte yerini alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Holby City- Zosia March:

11. Holby City- Zosia March:

BBC'deki ödüllü tıbbi dramada, Holby Şehir Hastanesi'nde cerrah olan Zosia March (Camilla Arfwedson) bipolar bir karakteri canlandırıyor. 

Karakterin bipolar bozukluğu hikayede belirgin bir şekilde öne çıkıyor. Seyirci, karakterin kişiliğinin parlak ve güçlü yanlarını keşfederken, aynı zamanda mani dönemleriyle ilişkili istikrarsızlıkları ve inkarlarına da şahit oluyor.

12. Lady Dynamite- Maria Bamford:

12. Lady Dynamite- Maria Bamford:

Kanadalı gençlik draması 'Lady Dynamite'; AIDS, alkolizm, üreme hakları, zorbalık, eşcinsel hakları ve yeme bozuklukları gibi bir dizi sosyal sorunu ele alıyor. Bunun yanında duygudurum bozukluğu yaşayan karakterler de yer alıyor: Müzisyen Craig Manning (Jake Epstein) ve Eli Goldsworthy (Munro Chambers).

13. Star Wars- Darth Vader

13. Star Wars- Darth Vader

İyilik ve karanlıkla bağlantılı duyguların içinde sıkışıp kalan Dart Wader karakterimiz de bu duygu ve durum kargaşasının içinde seyircide de  'rollercoaster' etkisi yaratanlarda.

İlginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın