Görüş Bildir
Haberler
Senin Evin Yok! Doğduğu, Yaşadığı Ülkenin Vatandaşı Olmadığını Öğrenen Doktorun Başına Gelenler Pes Dedirtti

Senin Evin Yok! Doğduğu, Yaşadığı Ülkenin Vatandaşı Olmadığını Öğrenen Doktorun Başına Gelenler Pes Dedirtti

ABD'de uzun yıllardır yaşayan bir doktor, 61 yaşındayken haymatlos olduğunu öğrendi. Peki haymatlos nedir ve kimlere denir? Doktorun başına neler geldi? Hep birlikte öğrenelim.

Kaynak: https://www.indyturk.com/node/677036/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu dünyanın en zor hukuki sorunlarından biri: Vatansızlık

Bu dünyanın en zor hukuki sorunlarından biri: Vatansızlık

Haymatlos kelimesini daha önce duymuş muydunuz? Bu kelime hukuki bir terim Türkçe mealiyle 'vatansızlık' anlamına geliyor. Bu kavram sözlükte herhangi siyasal ya da toplumsal nedenle hiçbir devletin vatandaşı olmayan kimseler olarak geçiyor. Dünyada bu duruma düşen o kadar çok insan var ki yaşadıkları filmlere konu oluyor.

Günümüzde vatansızların sayısı 10 milyondan fazla

Günümüzde vatansızların sayısı 10 milyondan fazla

Tarihte pek çok insan siyasal baskılar ya da toprak çatışmaları yüzünden vatansız kalmıştır. Örneğin tarihten tanıdığımız ünlü kişilikler olan Karl Marx, Usame bin Ladin, Adolf Hitler gibi isimler hayatlarının bir döneminde vatansız olarak yaşamıştır. Günümüzde ise bu sayı BM'ye göre 10 milyonun üzerindedir.

Sonradan vatansız oldu

Sonradan vatansız oldu

Peki günümüzde de böyle bir olayın ilginç bir şekilde yaşandığını söylesek size ne dersiniz? ABD'de yaşayan Siavash Sobhani adlı bir doktor doğduğu, büyüdüğü, eğitim aldığı ve çalıştığı bu ülkede 61 yaşındayken 'vatansız' olduğunu öğrendi.

Sadece pasaportunu yeniletmek istemişti

Sadece pasaportunu yeniletmek istemişti

Independent Turkish'in haberine göre bu olay 25 Kasım'da Washington Post gazetesinde yayınladıktan sonra gündem oldu. Gazete, Sobhani'nin süresi dolacak olan doktor pasaportunu yeniletmek için başvuru yaptığını ancak ABD vatandaşı olmadığını şaşkınlıkla öğrenmesini tüm dünyaya duyurdu.

Vatandaşlığını elinden aldılar

Vatandaşlığını elinden aldılar

Görünüşte Sobhani'nin başvurusunda hiçbir engel yoktu ama yeni pasaportu verilmedi. Üstelik doktorun ABD vatandaşlığı da elinden alındı. Nedeni ise oldukça trajikomikti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Sen ABD vatandaşı değilsin!"

"Sen ABD vatandaşı değilsin!"

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen bir mektuba göre Sobhani doğduğunda babası İran Büyükelçiliği'nde diplomattı ve kendisine vatandaşlık verilmemesi gerekiyordu. Zira o yıllarda diplomatik dokunulmazlığa sahip ebeveynlerden doğan çocuklar, ABD vatandaşlığı alamıyorladı. Ancak Sobhani'ye bir şekilde bu vatandaşlık verilmişti.

Peki şimdi ne olacak?

Sobhani şimdilerde kaybettiği vatandaşlığını almak için hukuki mücadele veriyor. Seçimlerde oy kullandığı, vergi verdiği ve o yaşa kadar dahiliye doktoru olarak çalıştığı bu ülkede 'Bir hata oldu, siz artık ABD vatandaşı değilsiniz' engeline karşı meydan okuyor. Çünkü buna karşı çıkmazsa yıllarını verdiği kariyer çöp olacak, sosyal güvenlik numarası değişirse hayatı boyunca ödediği emeklilik primleri yanacak. Ne diyelim kendisine başlattığı bu hukuk mücadelesinde başarılar...

Bunlar da İlgini Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
23
16
15
8
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
c.ysfalbs

bununla bağlantılı bir film önerelim: Tom Hanks in terminal filmi çok iyi... gerçek bir olay olması da ayrı bir Ilginç... dünyada çok garip yaşamlar var

Erebus41

Haymatlos değil heimatlos. Ayrıca Almanca heimatlos kelimesi, vatansızlık değil memleketsizlik anlamına gelir.

Hermione Granger

Haymatlos, İngilizcesi. Oxford Sözlüğünde bu şekilde geçiyor. Haymatlos'u da Türk Dil Kurumu "Vatansızlık" olarak almış Türkçe'ye.

Hermione Granger

İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar yolu var bu konunun. Oluyor bu tarz şeyler. Bizim Türk vatandaşı bi kızımız, İngiliz ile evlenmiş, çocuk doğurmuş. Bebek bi ... Devamını Gör