Görüş Bildir
Haberler
Savcılık "Hrant Dink Cinayeti FETÖ'nün İlk Kurşunu" Dedi

Savcılık "Hrant Dink Cinayeti FETÖ'nün İlk Kurşunu" Dedi

FreiGeist
03.08.2016 - 09:17 Son Güncelleme: 03.08.2016 - 12:29

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında jandarma görevlilerinden Uzman Çavuş Abdullah Dinç çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. Savcılık, Dink cinayetini 'FETÖ'nün ilk kurşunu' olarak tanımladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen Hrant Dink soruşturmasına ilişkin gözaltına alınan biri eski 2 jandarma görevlisi, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na akşam saatlerinde sevk edildi.

Soruşturma Savcısı Gökalp Kökçü tarafından ifadesi alınan şüpheliler Jandarma Uzman Çavuş Abdullah Dinç ile eski Uzman Jandarma Yavuz Bozca'yı tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etti. İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği, Jandarma Uzman Çavuş Abdullah Dinç'in, üzerine atılı 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme',' FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'Kasten öldürme' suçlarından mevcut delil durumu, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin varlığı, suçun yasada öngörülen cezasının üst sınırı ve adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacak olması gerekçeleriyle tutuklanmasına karar verdi. Hakimlik, şüpheli Yavuz Bozca hakkında da yurt dışına çıkış yasağı koydu ve adresine en yakın karakolda imza atmasına hükmetti.

Dink cinayetinde ilk kez bir jandarma görevlisi tutuklanmış oldu

Dink cinayetinde ilk kez bir jandarma görevlisi tutuklanmış oldu

Savcılığın sevk yazısından...

Savcılığın sevk yazısından...

İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı Kökçü, tutuklanmasını istediği 2 şüpheliye ilişkin mahkemeye sevk yazısında da bazı tespitlere yer verildi. 

Sevk yazısında,' Hrant Dink Cinayeti, Anayasa dışı bir güç merkezi olarak kamu kurum ve kuruluşlarında Fethullah Gülen cemaati adı altında FETÖ / PDY Silahlı Terör Örgütü olarak örgütlenen yapının, Anayasal Düzeni Silah Zoruyla Cebir ve Şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırıp bu düzen yerine CIA gibi yabancı devlet istihbaratı kontrolünde bulunan meczup Silahlı Terör Örgütü Lideri Fetullah Gülen'in kontrolünde sapkın dini inançları referans alınarak başka bir düzen getirmek, yasama, yürütme, yargı ve diğer tüm devlet kurumlarının silahlı kuvvetler ve emniyet teşkilatını denetimlerine almak için FETÖ / PDY silahlı terör örgütünün şiddet içeren bir başlangıç eylemidir' denildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Dink'in öldürülmesi eylemini engellememişler aksine suça iştirak etmişlerdir"

Yazıda, 'Dink Cinayeti eylemi eylemini gerçekleştiren bir kısım kamu görevlilerinin, eylemi başından sonuna kadar planlayıp icrasının yolunu açtıkları ve denetledikleri, cinayetin işlenmesine nezaret ettikleri, eylemi gerçekleştirecek potansiyel şüphelileri ve eylemi gerçekleştirenleri bildikleri halde bu saikle Hrant Dink'in öldürülmesi eylemini engellememişler aksine suça iştirak etmişlerdir. Hrant Dink Cinayeti öncesi FETÖ / PDY Silahlı Terör Örgütünün amaçları doğrultusunda Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürlüğü'nde, 2006 yılında yasa dışı kurulup 2012 yılına kadar çete faaliyeti yürütün C-5 Büro Amirliği'de, FETÖ/ PDY Silahlı Terör Örgütü mensuplarınca Silahlı Kuvvetler ve Emniyet Teşkilatında kendilerinden ya da iltisaklı olmayan kamu personeli ile ilgili tasfiyeler yapılmış, Silahlı Terör Örgütü mensuplarınca icra edilen 15 Temmuz Askeri Darbe Kalkışmasının önünü açmak için Ergenekon, Balyoz, Kumpas soruşturmalarının hazırlıkları yapılmıştır. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı ve bağlı İl İstihbarat Şube Müdürlüklerinde Hrant Dink Cinayetinden sonra Silahlı Terör Örgütü mensuplarınca kadroların işgali ile birlikte FETÖ / PDY Silahlı Terör Örgütü ile iltisaklı olmayan Kamu personelinin tasfiyesi Ergenekon, Balyoz , Amirallere Suikast, Poyrazköy, Askeri Casusluk ve Fuhuş Kumpas soruşturmaları ile sağlanmıştır' ifadelerine yer verildi.

İlk kurşundan itibaren sürecin 15 Temmuz darbe girişimine kadar gittiğine dikkat çekildi...

İlk kurşundan itibaren sürecin 15 Temmuz darbe girişimine kadar gittiğine dikkat çekildi...

Hrant Dink cinayetini  ‘FETÖ’nün  attırdığı ilk kurşun’ olarak nitelendiren savcılık,  ilk kurşundan itibaren sürecin 15 Temmuz darbe girişimine kadar gittiğine dikkat çekti.

Dink cinayetinin jandarma ayağındaki şüphelilerden Yüzbaşı M.D ile astsubay Y.K’nin 15 Temmuz’da darbeci grup ile hareket ettiğini ve Jandarma Genel Komutanlığı binası önünde silahlı çatışma sonucu yakalandığı belirtildi. Dink davasının da şüphelisi olan bu iki şüphelinin darbe soruşturması kapsamında Ankara’da tutuklu olduğu belirtildi.

Tutuklama sevk edilen  İstanbul İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlileri Abdullah Dinç ve Yavuz Bozca’nın cinayet zamanında olay yerinde bulunduğu, cinayetten önce ve sonra tetikçi Ogün Samast ve Hrant Dink’i izlediği iddia edildi.

Şüpheli jandarmaların ‘FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütünün nihai amacı doğrultusunda nezaret, yardım ve iştirak ettikleri belirlendiği’ gerekçesiyle tutuklanmaları talep edildi. 

Serpil KIRKESER / DHA ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
59
32
17
6
3
1
0