Görüş Bildir
Haberler
Savaş Önemli Yazio: Seks Hayatınızdaki Memnuniyetsizliğinizin Sebebi Akıllı Telefonunuz Olabilir

etiket Savaş Önemli Yazio: Seks Hayatınızdaki Memnuniyetsizliğinizin Sebebi Akıllı Telefonunuz Olabilir

Savaş Önemli
09.10.2020 - 10:33 Son Güncelleme: 26.10.2020 - 12:07

Cinsel yaşamınızla ilgili herhangi bir memnuniyetsizliğiniz var mı? Cevabınız evetse ya da kafanızı ‘yani, olabilir’ gibi salladıysanız birazdan okuyacaklarınız için dikkatinizi biraz daha toplayın ve ekrana yaklaşın derim. Araştırmalar, modern çağda çiftler arasındaki cinsel memnuniyetsizliklerin akıllı telefonlardan kaynaklanabileceğini işaret ediyor. Hani şu bir an olsun elimizden düşürmediğimiz yatağa beraber girdiğimiz, sabah gözümüzü açar açmaz ekranına baktığımız bağımlılık nesnelerimiz olan cihazlar.

Akıllı telefonlar her ne kadar hayatımızı pek çok açıdan kolaylaştıran teknolojiler olsa da giderek insana dair pek çok şeyin yavaş yavaş hayatlarımızda geri planda kalmasına neden oluyor. Durham Üniversitesi'nden yapılan bir araştırmaya göre, insanlar eşlerinden çok akıllı cihazlarından ya da daha doğru bir ifade dijital dünyanın sunduğu nimetler tarafından baştan çıkarılıyor. Ünlü bir prezervatif markasının İngiltere’de 15 çiftle yaptığı bir araştırmanın sonuçları bu bağlamda son derece dramatik. Röportaj temelli bu araştırmaya katılan çiftlerin yüzde 40’ı akıllı telefon veya tablet kullanımı nedeniyle seks yapmayı ertelediklerini ifade etmiş. Araştırmaya katılan çiftlerin çoğu sosyal medya bildirimlerine veya telefonlarına gelen mesajlara daha hızlı yanıtlayabilmek için seks sırasında acele ettiklerini dile getiriyor. Yine katılımcıların üçte biri gelen bir aramayı cevaplamak için ilişkiyi yarıda bıraktıkları durumların olabildiğini belirtmiş. Araştırmanın bir diğer sonucu çiftlerinin dörtte birinin cinsel ilişkilerini akıllı telefonları ile kayda alması. Yüzde 40’ı ise fotoğraflayıp sonrasında fotoğraflara baktığını ifade etmiş. Aslında çok şaşırtıcı bir durum olmasa gerek. Ünlülerin özel fotoğraflarının hack’lenmeleri ilgili haberler yıllardır gündemden düşmüyor. Belki bazılarınız onlar ünlü olduğu için bu gibi nispeten marjinal durumları yaşamaları normal diye düşünebilir. Ama şu bir gerçek ki modern çağın her bireyi için akıllı telefon hayatın her anında baş rolde. Aynı şekilde akıllı telefonlar modern romantik ilişkilerin de merkezinde.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sosyal medya abartınca keyif değil, mutsuzluk getiriyor

Sosyal medya abartınca keyif değil, mutsuzluk getiriyor

Telefonlar hayatın bu kadar merkezinde olunca haliyle ekran kullanım sürelerimiz de giderek artıyor. Bu da beraberinde stres ve gerginlik getiriyor. Nasıl mı? Akıllı telefonlarımızda en çok vakit geçirdiği platformlar malum sosyal ağlar. Ve özellikle de aşırı sosyal medya kullanımı insanı bulunduğu andan, etrafından ve hayatın zevklerinden koparan bir etkiye sahip. Hani bizim yemek yedikten sonra ya da işe bir ara verip bir göz atalım diye vakit harcadığımız aslında bize keyif verdiğini düşündüğümüz sosyal medyaların tam tersi bizi mutsuz ettiği bilimsel bir gerçek.

Her şeyden önce binlerce farklı paylaşım arasında bir bağlam kurmaya çalışan ve oradan oraya savrulan zihnimiz için bir multitasking etkisi yaratıyor sosyal medya. Diğer yandan zihnimizin temel becerileri için de yanlış yönde bir kullanım ortamı sunuyor.  Örneğin analiz etme yeteneğini Instagram’da arkadaşının tatil fotoğraflarına bakarken kullanan zihin kıskançlığa düşebiliyor. Tüm bunlar birleşip hayat kalitemizi düşürüyor ve biz sonunda mutsuz oluyoruz. Ve bu mutsuzluk, düşünceler arasında savrulma, hayata endişeli gözlerle bakma halini öncelikle en yakınımızdakilere yansıtıyoruz. Ve haliyle cinsel hayatımız da bundan nasibini alıyor. Sadece sosyal medya da değil, akıllı telefonu aşırı derecede kullanmamıza neden olan oyundan online alışverişe pek çok dijital bağımlılığımız aslında ortaya çıkan bu olumsuz tabloda bir rol üstleniyor.

Akıllı telefonlarımız uyurken de yanı başımızda

Örneğin akıllı telefonumuzu yattığımız odaya götürmek çoğumuzun yaptığı bir şey. Örneğin teknoloji firması ABD’li Asurion tarafından yapılan bir araştırmaya göre 2 bin katılımcının dörtte üçü akıllı telefonlarını gece yatarken yanlarına aldıklarını ve bunun sonucunda cinsel yaşamlarının kötüye gittiğini kabul ediyor. Aynı araştırmaya göre katılımcıların dörtte biri uyumadan önce gördükleri son şeyin telefon ekranı olduğunu söylüyor. Ve yüzde 93’ü de telefonlarının uyurken hemen yatağının yanında durduğunu ifade ediyor. Bu çalışmanın en dramatik sonuçlarından bir diğeri telefonlarını yatak odalarına götürenlerin partneriyle seks yapmak yerine akıllı telefonlarına bakma oranının 2 kat artması.  Baylor Üniversitesi Hankamer İşletme Fakültesi'nden yeni bir çalışma da akıllı telefonunuzun partnerinizle ilişkinize verdiği zararlara dikkat çekiyor. ABD’de 453 kişinin katılımıyla gerçekleşen bu çalışma da diğer araştırmalara benzer şekilde modern dünyada akıllı telefon kullanımının partnerinizle kaliteli zaman geçirmenizin önündeki en önemli engel olduğunu ortaya koyuyor.

Öncelikle akıllı telefonun cinsel hayatınızı olumsuz etkilediğinin farkına varın

Bu yazıdaki odağımız olan akıllı telefonların cinsel hayata etkisine dönecek olursam; aslında uzmanlar, video ya da fotoğraf gibi aksiyonların cinsel ilişkiyi canlandırdığını ve uzun süreli ilişkilerle birlikte gelen can sıkıntısını ortadan kaldırdığını da söylüyor. Ancak bunu hem kararında hem de kişisel verilerimizin güvenliğini gözeterek yapmak çok önemli. Yoksa hiç istemediğimiz durumlarla karşılaşmamız mümkün.

Peki çözüm ne? Çözüm akıllı telefonu tamamen hayatımızdan tamamen çıkarmak değil elbette. Öncellikle akıllı telefonun hayatımız üzerindeki bu etkileri konusunda bir farkındalık kazanmak.  Arizona Üniversitesi psikoloji profesörü David Sbarra, geçtiğimiz aylarda Perspectives on Psychological Science dergisinde yayınlanan bir makalesinde akıllı telefon kullanımı ile dağılan dikkatimiz ile aynı zamanda etrafımıza vereceğimiz ilgi ve samimiyetin azaldığına vurgu yapıyor. Öncelikle bunun farkına varmak çok önemli. Bu bakış açısıyla hayattan daha fazla keyif almak istediğimiz zamanlarda örneğin arkadaşlarımızla buluştuğumuzda, sevdiğimiz bir restoranda yemek yerken ya da partnerimizle romantik bir an yaşarken telefonumuzu gözümüzün önünden uzaklaştırmak ya da aklınız kalacaksa kapatmak en iyisi. Bu konuda ciddi bir bağımlılığınız varsa çevrimiçi danışmanlık da alabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
3
2
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın