Görüş Bildir
Haberler
Şaşırtan Keşif: 9. Yüzyıldan Kalma Viking Mezarlarında 'Allah' ve 'Ali' Yazan Giysiler Bulundu

etiket Şaşırtan Keşif: 9. Yüzyıldan Kalma Viking Mezarlarında 'Allah' ve 'Ali' Yazan Giysiler Bulundu

İsveç'te 9. yüzyıldan kalma Viking mezarlarında üzerinde 'Allah' ve 'Ali' yazılı giysi ve kumaşlar bulundu. Dikkat çekici keşfi değerlendiren Uppsala Üniversitesi Eski Çağ Tarihi ve Arkeoloji Bölümü araştırmacılarından Annika Larsson, İslam ile Viking kültürü arasında kültür alışverişine işaret etti ve 'Vikingler ölümden sonra da hayatın devam ettiğini ve cennette sonsuz yaşamın olduğuna inanıyordu. Bu inanış, doğrudan İslam'dan etkilenmişti' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uppsala Üniversitesi Eski Çağ Tarihi ve Arkeoloji Bölümü araştırmacılarından Annika Larsson, yaptığı açıklamada, Birka kentinde ortaya çıkarılan Viking mezarlarındaki incelemeler sırasında üstünde Allah ve Ali yazılı giysi ve kumaşlar bulduklarını belirtti.

Kufi yazısıyla yazılmış

Kufi yazısıyla yazılmış

Sözcüklerin Arap harflerinin düz, köşeli ve geometrik olarak kullanıldığı Kufi yazı türüyle yazıldıklarına işaret eden Larsson, ''Vikingler, ölülerini elbise ve mücevherleriyle gömüyordu. Mezarlarda üstlerine gümüş şeritlerle Allah ve Ali ifadeleri işlenmiş bazı ipek giysiler ve kumaşlar bulduk. Keşif, heyecana neden oldu. Bu ifadelerin işlendiği giysiler, genellikle ölünün baş ucuna konulmuş. Bu ifadelere bazı yastıklarda da karşılaştık.'' dedi.

"Ya ticaret ya da yağma ile ele geçirilmiştir"

"Ya ticaret ya da yağma ile ele geçirilmiştir"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Vikingler ile İslam alemi arasındaki kültür alışverişine dikkati çeken Larsson, ''Rusya'nın Volga Nehri boyunca İskandinavya ile Orta Asya arasında bir kültür alışverişi vardı. Mezarlardan çıkan bu kumaşlar, ya ticaret yolu ile satın alınmış ya da yağma yoluyla ele geçirilmiştir. Burada ilginç olan, kültür değişiminin göze çarpması.Bazı kaynaklara göre, Müslüman Araplar, ticaret veya başka amaçlar için Batı'ya yolculuk ediyordu.'' şeklinde konuştu.

"Vikingler, İslamiyet ve cennet hayatından etkilendi"

"Vikingler, İslamiyet ve cennet hayatından etkilendi"

Vikinglerin ölüm sonrası yaşam düşüncesine sahip olduğunu gösteren birçok bulguya rastladıklarını söyleyen Larsson, ''Viking tanrısı Oden'in, Asya'dan göç edip İsveç'in Malardalen bölgesine yerleşen bir savaşçı olduğu söylenir. Vikingler ölümden sonra da hayatın devam ettiğini ve cennette sonsuz yaşamın olduğuna inanıyordu. Bu inanış, doğrudan İslam'dan etkilenmişti.'' ifadelerine yer verdi.

Larsson, mezarlarda bulunan giysi ve kumaşların geçen haftadan itibaren Enköping Müzesi'nde sergilenmeye başladığını, serginin 3 Şubat 2018'e kadar açık kalacağını sözlerine ekledi.

İki sene önce de Allah yazılı yüzük bulunmuştu

İki sene önce de Allah yazılı yüzük bulunmuştu

İki yıl önce de Björkö Adası'nda yapılan bir kazıda, 9. yüzyıldan kalma Viking mezarında Allah yazılı bir yüzük ortaya çıkarılmıştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1070
595
342
70
61
39
18
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

ragnar gizli müslümandır asıl adı rahman'dır ve vikinglere müslümanlığı yaymak için gönderilmiştir hacı sakalı ve cihat yayan uçan baltaları vardır.

Azazil

Allahuakbar!!

Eren Özkan

Arif?

Ayna Efendi

ragnar gizli müslümandır adı da rahmandır, şaka bir yana yağma ticaret vs ile ele geçmiştir