Görüş Bildir
Haberler
Sağlık Bakanı Koca: 'Her Vaka Hasta Değildir'

Sağlık Bakanı Koca: 'Her Vaka Hasta Değildir'

Sağlık Bakanı Koca,  gerçek ölüm ve hasta sayılarının açıklanmadığı iddialarına yanıt verdi. Koca, 'Her vaka, hasta değildir. Çünkü testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var ve büyük çoğunluğu bunlar oluşturuyor' dedi. Koca, son 24 saatin koronavirüs verilerini de açıkladı. 65 kişi hayatını kaybederken, bin 391 yeni vaka tespit edildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Koca, açıklanan koronavirüs vaka ve ölüm sayılarının gerçeği yansıtmadığı iddialarına yanıt verdi. 

Türkiye'de ölüm bilgileri 2 kaynakta toplandığını ifade eden Koca, şöyle devam etti:

'Biri Belediyelerimizin defin sayılardır. Diğeri Türkiye İstatistik Kurumu'dur. Ayrıca ölüm raporlarında bulunan bazı kategorik bilgiler yanlış kullanılıyor. Ölüm bildiriminde kullanılan form yeni değildir. 2013'ten beri kullanılmaktadır. Bu belgede yer alan ölüm şekli diğeri ölüm nedenidir. Ölüm şekli hanesinin amacı şu bilgiyi vermektir; ölen kişi mesela silahlı saldırı gibi adli bir vakayla veya normal bir ölüm mü? Bu sorunun cevabı doğal ölüm veya adli vaka sonucu ölümdür. Bu haneye hastalığa bağlı doğal ölümün izahı için bulaşıcı veya bulaşıcı olmayan hastalık ibaresi de eklenmiştir.

Kayıtlar onda birinin bulaşıcı hastalıktan, onda dokuzu ise bulaşıcı olmayan hastalık, yaşlılık ve benzeri olarak işaretlenmiştir. Buradan Kovid-19 ölüm sayıları anlaşılmaz. Bulaşıcı tek hastalığın Kovid-19 olduğunu düşünen varsa yanılıyor. Raporda ölüm nedeni hanesi asıl bilgiyi veren kısımdır. Bu hanede doktor tarafından onaylanarak gerçekleşmektedir. Hastanın onaylanmış ölüm nedeni bu hanede yer almaktadır. İstatistiklerde Kovid-19 olarak gösterilmesi buradaki veriye dayanır.

"Yıl sonu beklenirse TÜİK ve belediye verlerinin çakıştığı görülecek"

"Yıl sonu beklenirse TÜİK ve belediye verlerinin çakıştığı görülecek"

'Belediyelerin e-devlet veri tabanında yer alan mezarlık bilgi sisteminde söz konusu ilde defin sayıları yer alır. Defin raporu kişilerin öldüğü ilde verilir. Üç ayrı yer üç ayrı il söz konusudur. Belediyelerin verileri kendi illerindeki defin sayılarını ortaya koyar. TÜİK verilerinde dağılım ölen kişilerin ikamet adresine göre yapılmaktadır. Kişi İstanbul'da yaşadığı halde ikamet adresi Sivas ise TÜİK onu Sivas olarak kaydeder. Dolayısıyla belediye ile TÜİK onu başka kaydeder. Bu farkı yılın 9. ayında görürsünüz. 11 il belediyesi verilerine bakıp, sonuç çıkarmak yanlıştır. Yılın sonu beklenirse TÜİK verileri ile diğer verilerin çakıştığı zaten görülecektir.

Devletin ve salgınla mücadelenin itibarını zedelemek isteyen kendi itibarını zedeler. Birinin ölümünü saklamaya imkan yoktur. 2020 yılındayız. Hayatta olanı ölmüş gösteremeyeceğimiz gibi ölmüş kişiyi hayatta gösteremeyiz. Yıllık öngörülen yüzde 2.2 oranında artışla bunun şimdi 336 bin 518 olması beklenmektedir. Kovid-19 kaynaklı ölümler dahil 339 bin 26 ölüm gerçekleşmiştir. Kovid-19 kaynaklı tespit edilmiş ölümler 8 bin 62'dir. Daha az veya daha fazla değildir.

"Bağlantılı olduğumuz ülkeler aşıdan yanıt aldıklarını rapor ediyor"

"Bağlantılı olduğumuz ülkeler aşıdan yanıt aldıklarını rapor ediyor"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Koca aşı çalışmaları hakkında şunları kaydetti:'Aşıyla ilgili gelişmeler üzerinde duramıyorum fakat denemelerin çok ötesine geçtiğini söyleyebilirim.  Bağlantılı olduğumuz ülkeler aşıdan yanıt aldıklarını rapor etmektedir. 13 yerli çalışmamız var. Hayvan deneyleri büyük ölçüde tamamlanmıştır. Çok yakında kendi aşımızın üretimine başlayacağımıza inanıyorum. '

Koronavirüs tablosunu açıkladı

Koronavirüs tablosunu açıkladı

Sağlık Bakanı Koca 30 Eylül koronavirüs tablosunu açıkladı. Bugün Bin 391 vaka tespit edilirken 65 kişi hayatını kaybetti, bin 245 kişi iyileşti.Ayrıca günlük koronavirüs tablosunda değişikliğe gidildi.

Haftalık yatak doluluk oranı,erişkin yoğun bakım oranı, ventilatör doluluk oranı, aile hekimi izleme oranı, ortalama filyasyon süresi ve temaslı test süresi bilgisi de koronavirüs tablosuna eklendi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
146
90
48
5
3
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Muro07

Sayin bakanin aciklamalarindan yola cikarak bende diyorum ki her bakan bakan degildir heleki saglik bakani asla degildir

hülyaa

her pozitif vaka hasta değil mi ? testi pozitif çıkan insan hasta değilse neden evde karantinada ya da hastahanede kalır ? ne biçim açıklamalar bunlar

Resho

Bunun mantığıyla hamilelik testi yaptıranlar çift çizgi çıkmasına rağmen herhangi bir kusma ya da aşerme yaşamıyorlarsa hamile sayılmıyorlar. Tee yarabbim bu... Devamını Gör