Görüş Bildir
Haberler
Sadece "Nigga"yı Bilmek Yetmez! İngilizce'de Kullanılması Son Derece Ayıp Olan 14 Kelime

etiket Sadece "Nigga"yı Bilmek Yetmez! İngilizce'de Kullanılması Son Derece Ayıp Olan 14 Kelime

Fulin
06.11.2018 - 09:25

Dünyanın sınırları eskisi kadar keskin değil. Her geçen gün daha fazla insan yurtdışına çıkıyor, orada yaşamaya başlıyor. Yabancılarla iş ve sosyal anlamda ilişkiler kuruyoruz. Bu sebeple dilimizi geliştirirken 'sosyal dil' kavramını bilmek ve yabancı dahi olsak ayıplı, yasaklı kelimeleri kullanmamaya özen göstermek gerekiyor. İngilizce'nin en ayıplı kelimelerini derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Nigger/Nigga/Negro

1. Nigger/Nigga/Negro

N-word olarak tabir edilen ve Afrika kökenli olmayanların kullanmaması gereken bu kelime en bilinen yasaklı kelime. Pek çok dilde siyah anlamına gelse de, ırkçı geçmişi nedeniyle günümüzde yasaklı. Elbette kullanan beyazlar var ve büyük tepki çekiyor. Yıllar önce Mustafa Ceceli de bu tepkilerden nasibini almıştı: Mustafa Ceceli Irkçılık Yaptı İddiası

2. Retarted

2. Retarted

R-word olarak tanımlanan bu kelime de ikinci sırada geliyor. Bu yıl Cadılar Bayramı'nda yakın arkadaşıyla Pamela Anderson ve Tommy Lee kılığına giren Kim Kardashian, kim olduğunu anlamayanları 'retarted' (zeka geriliğine sahip) olarak tanımlayınca kıyamet koptu ve özür dilemek zorunda kaldı.

3. Lame

3. Lame

Sosyal medya caps'lerinde sık sık gördüğümüz bu kelimeyi gençlik 'havalı olmayan, klişe, rezil' gibi durumlar için kullanıyor. Oysa bu kelimenin gerçek anlamı topal, aksak. Engellilere ayıp eden bir insan olmamak için kullanılmaması gerek.

4. Bitch

4. Bitch

Yine en bilinen ama anlamı bilinmeden kullanılan kelimelerden. Orijinali dişi köpek/kurt olan 'bitch' kelimesi günümüzde yakın arkadaşlar arasında bol bol kullanılsa da fahişe anlamına geliyor.

5. Colored

5. Colored

Siyahi veya koyu ten rengine sahip insanları tanımlamak için ilk kullanılan 'kibar' kelime buydu. Sonradan bu kelime de aşağılayıcı olarak görülmeye başlandı. Renkli anlamına gelen bu kelimeyi kullanmak özellikle yabancılar için daha kolay olabilir, ancak onun yerine 'people of color' tabirinin kullanılması tercih ediliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Imbecile/Idiot/Moron

6. Imbecile/Idiot/Moron

Nasıl ki Türkçede de 'embesil, idiot, moron' kelimelerini kullanmak aşağılayıcı ve bu hastalıklara sahip olan insanlara saygısızlıksa, aynısı İngilizce için de geçerli.

7. Crazy/Stupid/Dumb/Insane

Günlük hayatta en sık kullanılan kelimelerden biri olsa da 'deli, aptal, manyak' anlamına gelen kelime için hassas olan insanlar var. Özellikle iş görüşmesi gibi ciddi ortamlarda kullanılmaması şiddetle tavsiye edilir.

8. Derp

8. Derp

Yine sosyal medya sayesinde hayatımıza giren bu kelimeyi anlamsız durumlara karşılık olarak kullanıyorlar. Oysa temelde bu kelime zihinsel engelli insanların çıkardığı sesleri taklit edip dalga geçmek için uydurulmuştur.

9. Tranny

9. Tranny

Argoda transeksüel demek olan bu kelimeyi öğrenin ve unutun. 'Transexual' veya 'transgender' kullanımı doğru.

10. Illegal

10. Illegal

Bizim de yasa dışı anlamında kullandığımız illegal kelimesi elbette sorunlu değil. Ancak insanlar için kullanılmamalı. Biz de kaçak veya yasa dışı kelimelerini göçmenler için kullanıyoruz, ancak özellikle Amerika'da bu kelime çok hassas.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Gyp

11. Gyp

Sokak konuşmasında duyabileceğiniz 'gyp' veya geçmiş zaman haliyle 'gypped' ufak tefek dolandırıcılıkları, kazıklanmaları tanımlamak için kullanılıyor Kelimenin kökeni çingene anlamına gelen 'gypsy'e ve onlara yönelik önyargılara dayandığı için kullanılmamalı.

12. Exotic

12. Exotic

Yine ülkece sık kullandığımız bir tabir. Bir insana, ismine, kıyafetine 'egzotik' demek, onun ırkına dair bir küçümseme içeriyor ve kişileri kırabiliyor. Egzotik kelimesinin hayvanlar, bitkiler, yemekler için kullanılması tamam ama insanlar için kullanılmamalı.

13. Ghetto

Bize de geçmiş olan bu kelimenin kökeni İtalyanca ve İkinci Dünya Savaşı'ndaki toplama kamplarını tanımlıyor. Sonradan da şehirlerdeki göçmen, alt sınıfların yaşadığı mahalleleri tanımlamak için kullanılan 'ghetto' kelimesini kullanınca sınıfçı ve ırkçı bir alt mesaj vermiş oluyorsunuz.

14. Fat/Ugly

14. Fat/Ugly

Yağ anlamına gelen 'fat' kelimesini kullanmak tamam, ancak 'şişman' anlamına da geldiği için insanlara kullanılması doğru değil. Aynı şekilde 'ugly' (çirkin) de oldukça kaba bir kelime.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
458
100
49
27
18
18
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Elena Claire Carter

Ota boka duyar kasmayı keserlerse şu listenin madde sayısı çok rahat yarıya iner

Pasif Kullanıcı

sadece nigga kelimesi hakkında çok hassaslar. onun dışında diğerleri argo sadece ve genellikle kullanılan kelimeler. son derece ayıp olarak karşılanmıyor :D