Görüş Bildir
Haberler
Sadece Denizde Değil Çalışırken de Ölüyorlar

Sadece Denizde Değil Çalışırken de Ölüyorlar

Ulaş
06.02.2016 - 11:50

Göçmenler sadece göç yollarında değil çalışırken de yaşamlarını yitiriyorlar. Son üç yıl içerisinde en az 144, Ocak ayında ise en az 5 göçmen iş cinayetinde yaşamını yitirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BirGün'den Oktay Evsen'in haberine göreİşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), son 13 yılda en az 144 göçmen işçinin, Ocak ayında ise 5 göçmen işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Göçmen işçi ölümlerini tespit etmenin çok zor olduğunu kaydeden İSİG, ancak göçmenlerin çalıştıkları inkar edildiğini belirtti. İSİG, göçmenlerin işyerinde ya 'tesadüfen' bulundukları söyleniyor ya da cenazeleri ıssız bir yere bırakıldığını kaydetti. Bilinenlerin buzdağının görünen yüzü olduğunun altını çizen İSİG, bu aydan itibaren 'Göçmen İş Cinayetleri Raporu' yayımlayacaklarını açıkladı.

İSİG Meclisi tuttuğu verilere göre; 2013 yılında en az 22 göçmen işçi, 2014 yılında en az 53 göçmen işçi, 2015 yılında ise en az 69 göçmen işçinin yaşamını yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Göçmen işçi ölümlerinin genel işçi ölümlerine oranı 2013 yılında yüzde 1,8 iken 2014 yılında yüzde 2,8'e ve 2015 yılında 3,8'e çıkmıştır. Sadece bu veri bile Türkiye'de göçmen emeğinin gözle görülebilir bir biçimde giderek arttığını gösteriyor. Bu durum Türkiye'de göçmenlerin işçi sınıfının yeni bir bileşeni olduğunu ve sendikal hareketin de göçmen işçileri örgütleyecek bir perspektif geliştirmesi gerektiğini açığa çıkarmıştır.

144 göçmenden 89'u Suriyeli

144 göçmenden 89'u Suriyeli

Son üç yılda iş cinayetlerinde yaşamını yitiren 144 göçmen işçinin 89'u Suriyeli, 11'i Gürcü, 11'i İranlı, 8'i Afgan, 6'sı Türkmen, 5'i Çinli, 2'si Bulgar, 2'si Japon, 2'si Rus, 2'si Ukraynalı, 1'i Endonezyalı, 1'i Kırgız, 1'i Mısırlı, 1'i Moldovyalı, 1'i Pakistanlı ve 1'i Romen'dir.

Göçmen iş cinayetleri en çok tarım ve inşaat işkollarında yoğunlaştı. Son üç yılda iş cinayetlerinde yaşamını yitiren 144 göçmen işçiden 43'ü tarım, 38'i inşaat, 12'si tekstil, 8'i taşımacılık, 8'si belediye/genel işler, 6'sı ağaç, 6'sı metal, 6'sı gemi/tersane, 5'i maden işkolunda yaşamını yitirdi. Göçmen işçiler en çok trafik/servis kazası, zehirlenme/boğulma ve ezilme/göçük nedeniyle can verdi.

  • BirGün
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
42
7
5
4
3
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

dünyada şunlara acıyan tek ülke türkiye gerçekten acınacak hale gelen tek ülkede türkiye

Franky

Kaç tane akrabam Çanakkale'de kaçmadı acımıyorum bunlara

Pasif Kullanıcı

şunlara acıdığınız sürece daha çok yakınırsınız. önceden de dedim, mülteci akını olmadan önce hatayda bulunmuştum o sıralar da fazlasıyla suriyeli vardı orda... Devamını Gör

sonuna kadar katılıyorum. Bu saçmalıklar yüzünden kendim melez olmama rağmen ırkçı oldum amk. Geçen yaz Bodrum'da otelde çalıştım ortalık Suriyeli kaynıyor. ... Devamını Gör

Metin

Gebersinler bana ne. Bizim iş imkanlarımıza konuyorlar beleşten okula gidiyorlar eşşek yükü ile burs alıyorlar. Benim ya da arkadaşlarımın hakkı yeniyor bunl... Devamını Gör