Görüş Bildir
Haberler
Rusya Uzay İstasyonuna Turist Taşıyacak

Rusya Uzay İstasyonuna Turist Taşıyacak

Batuhan
25.03.2015 - 11:00

Rus uzay ajansı Roscosmos, 2018'den itibaren Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) turist taşımayı planlıyor. Rusya böylece, NASA ile aynı yıl sona erecek anlaşmanın gelirini uzay turizminden sağlamayı amaçlıyor.

NASA astronotlarını Soyuz kapsülüyle UUİ'ye taşımak için 2018'e kadar anlaşma yapan Roscosmos, anlaşmanın sona ermesinin ardından yeni gelir kapısı olarak uzay turistlerine başvuracak. Roscosmos'un insanlı yörünge uçuşlarından sorumlu yan şirketi Energiya, 'UUİ'nin Rusya'ya ait bölümüne uzay turisti taşınmasının planlandığını' belirtti.

Roscosmos 2001-2009 yılları arasında UUİ'ye sekiz uzay turisti taşıdı. Ancak uzay istasyonundaki mürettebat sayısının üçten altıya çıkmasıyla turist seferleri de son buldu. Uzay istasyonunda daha fazla astronot bulunmasını isteyen NASA, 2018'den itibaren göreve başlamaları beklenen SpaceX ve Boeing kapsülleriyle tek sefer yedi astronot ve kozmonotu taşıyabilecek. Böylece mürettebat sayısının da sekize çıkarılması bekleniyor.

Energiya 2018 yılında Roscosmos ile NASA'nın yeni bir anlaşma daha yapabileceğini belirtse de, aynı yıl Dragon ve CST-100 kapsüllerinin göreve hazır olması bekleniyor. NASA'nın kullanmaya gerek kalmayacağı Soyuz ise uzay turistlerini taşımak için devreye girebilir.

NASA, Uzay Mekiği Programı'nın sona erdiği 2011'den bu yana Rusya'nın Soyuz kapsüllerini kullanıyor. Bir astronotu uzaya ateşlemenin bedeli ise 70 milyon dolar.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/rus...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0