Görüş Bildir
Haberler
RTÜK Üyelerini Kim Seçer? RTÜK Nedir, Görevleri Nelerdir?

RTÜK Üyelerini Kim Seçer? RTÜK Nedir, Görevleri Nelerdir?

RTÜK, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun kısaltılmış adıdır. RTÜK, Türkiye'deki tüm televizyon ve radyo kanallarını inceleyen kamu kuruluşudur. 1994 yılında faaliyete başlayan RTÜK, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlıdır. Şu anda RTÜK başkanlığını Ebubekir Şahin üstlenmektedir. Peki RTÜK üyelerini kim seçer, RTÜK üyeleri kimlerdir?

İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

RTÜK Nedir?

RTÜK Nedir?

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Türkiye'deki tüm radyo ve televizyonların yayınlarını denetleyen bir kamu kuruluşudur. RTÜK, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlıdır. RTÜK'ün kadrosu 1 başkan, 1 başkan vekili ve üyelerden oluşur. 

RTÜK, 1994 yılında kurulmuştur. Yayın kuruluşlarını yakından takip ederek toplum değerlerini ön planda tutması hedeflenmiştir. RTÜK üst kurulu toplamda dokuz üyeden oluşur. Üst kurul üyelerinin görev süresi ise 6 yıldır. Üyelerin üçte biri, iki yılda bir yenilenir. RTÜK başkan ve başkan vekili ise üyelerce belirlenir. Başkanlık süresi de iki yıldır.

RTÜK Üyeleri Kimlerdir?

RTÜK Üyeleri Kimlerdir?

RTÜK'ün şu anki üyeleri aşağıdaki gibidir:

  • Üst Kurul Başkanı: Ebubekir Şahin

  • Üst Kurul Başkan Vekili: Orhan Karadaş

  • Ali Ürküt: Üye

  • Deniz Güçer: Üye

  • İlhan Taşçı: Üye

  • Mehmet Daniş: Üye

  • Mete Hacıarifoğlu: Üye

  • Nurullah Öztürk: Üye

  • Tuncay Keser: Üye

RTÜK Üyelerini Kim Seçer?

RTÜK Üyelerini Kim Seçer?

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun üyeleri,  Anayasanın 133. maddesi kapsamında TBMM Genel Kurulunca, siyasi partilerin adayları arasından seçilir. 

Seçim sonucu Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girer. Üst Kurul üyeleri altı yıl görev yapar. Üst Kurul Başkanı ve vekili ise üyeler arasında yapılan oylama sonucunda belirlenir. Şu anda RTÜK Başkan ve Başkan Vekili, AK Parti'nin adayları tarafından yürütülmektedir. RTÜK üyeleri ise AK Parti (3), CHP (2), MHP (1) ve HDP (1) siyasi partilerinin adayları arasından seçilmiştir.

RTÜK Başkanı Kimdir?

RTÜK Başkanı Kimdir?

Şu anki RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'dir. Şahin, 1974 yılında Rize'de dünyaya gelmiştir. 1995 yılında Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nden mezun olmuştur. 2002 yılında ise Gazetecilik Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans'ını tamamlamıştır. 

Şahin, İçişleri Bakanlığı, TBMM, Adalet Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, RTÜK, Başbakanlık gibi kurumlarda yönetici pozisyonunda bulunmuştur. Ayrıca Anadolu Ajansı’nda Genel Müdür Yardımcılığı yapmıştır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda ise  Müsteşar Yardımcısı ve Müsteşar olarak görev almıştır. 

2017 yılında RTÜK üyesi olarak seçilmiş, 2019 yılında ise yapılan seçim sonucunda Üst Kurul Başkanı seçilmiştir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın