Görüş Bildir
Haberler
Romanov Hanedanlığı Soy Ağacı: Romanovlar Hakkında Bilgiler...

Romanov Hanedanlığı Soy Ağacı: Romanovlar Hakkında Bilgiler...

Elif Ateş
31.01.2022 - 10:30

Dünya üzerinde uzun yıllar var olmuş pek çok kraliyet ailesi bulunmaktadır. Bunlardan biri ise Romanov Hanedanı'dır. Rusya'nın büyük bir bölümüne hükmetmiş, Klasik Rus kültürünü oluşmasında etkili olmuş önemli bir hanedandır. Rurik hanedanlığından sonra, yaşadıkları dönemin en başarılı hanedanı olarak bilinirlerdi.  Bu hanedana mensup 20 hükümdar, 304 yıl boyunca bulundukları ülkede hakimiyet sağladılar. İşte Romanov Hanedanı soyağacı: Romanovlar hakkında bilgiler...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İlk başlarda Rusya Çarlığı'nın önemli asilzadeleri iken zamanla genişleyerek Rusya'ya hükmetmeye başladılar. Bu hanedandan pek çok kişi ülkede kral ve yönetici oldu. Romanov hanedanı, ismini Roman Yurev' den almıştır. Roman Yurev, ilk Rus Çarı Korkunç Ivan'ın karısı olan Anastasiya Romanovna'nın babasıdır. Diğer bir çocuğu ise Nikita Romanovic'tir. Çocukları da aynı şekilde Romanov adını benimsemişlerdir. Romanov hanedanlığı hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Romanov Hanedanlığı Soyağacı: Romanovlar Hakkında Bilgiler...

Romanov Hanedanlığı Soyağacı: Romanovlar Hakkında Bilgiler...

Kiev, Rus ve Moskova prensliklerini yöneten Rurik hanedanın son yönetici I. Fyodor'un ölümünden sonra, Rusya siyasi bir bunalım yaşamaya başladı. Bu dönemlerde ülke meclisi çar için uygun olan kişinin Nikita'nın torunu olan Mihail Romanov olmasına karar verdi. Mihail Romanov'un seçilmesi ile birlikte uzun bir dönem ülkeyi Romanov hanedanlığı yönetti. Ancak bir süre düzenli veraset sistemi oluşturmadılar. Rurik hanedanlığı döneminde çarın en büyük oğlu tahta çıkardı. Eğer bir oğlu yoksa en yakın akrabalarından en büyük olanı tahta geçirilirdi. Bu durum aynı şekilde Romanov hanedanlığı döneminde de  devam etti.

Mihail'in ölümünde sonra yerine oğlu Aleksey geçti. Daha sonra ise Aleksey'in oğlu olan III. Fyodor hükümdar oldu. III. Fyodor'un ölümünden sonra, hem kardeşi Ivan hem de üvey kardeşi Petro tahta geçmek istedi. Ülke meclisi Petro'yu çar olarak seçse de Ivan'ın ailesinin muhafızları bir ayaklanma başlattı. Bu durumda ikisine de tac giydirildi. Ivan'ın ölümü ile birlikte Petro tek başına ülkeyi yönetmeye başladı. 

Petro'nun döneminde yeni veraset uygulaması başladı. Bu uygulamayla çarlar, kendinden sonra gelecekleri belirleyebileceklerdi. I.Petro kendinden sonra gelecek kişiyi belirlemeden karısı bir anda tahta çıktı. I. Yekaterina ismi ile tahta çıkan karısı, uzun bir süre geçmeden hayatını kaybetti. Bunun üzerine, Petro'nun oğlu II. Petro tahta çıktı. II. Petro öldükten yerine Ivan'ın tek kızı olan Anna tahta çıktı ve çariçe unvanını aldı. Anna'nın ölümü ile birlikte ise yeğeni VI. İvan iki aylıkken çar ilan edildi. Ancak bir yıl sonra Ivan tahttan indirildi, yerine I. Petro'nun kızı Yelizaveta tahta oturdu. Yelizaveta'nın torunu III. Petro'nun çar olması ile birlikte Romanov hanedanlığının erkek kolu ortadan kalktı. 

Petro'nun Alman prensesi olan eşi II. Yekaterina ismi ile tahta oturdu. Daha sonra, oğlu I. Pavel tahta çıktı. I. Pavel'den sonra gelecek kişi olan oğlu I. Aleksandr darbe sonucu öldürüldü. Tahta ise yasal varis olan I. Nikolay çıktı. Daha sonra ise II. Aleksandr, III. Aleksandr, II. Nikolay ülkeyi yönetti. II. Nikolay Şubat Devrimi'nden sonra tahttan geri çekildi. Böylelikle 1907 yılı ile birlikte Romanov yönetimi tamamen bitti. Bolşevikler, II. Nikolay ve ailesini kurşuna dizerek öldürdü. Geri kalanları ise Avrupa'ya kaçtı.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın