Görüş Bildir
Haberler
Psikanalizin Piri Lacan Senin Hakkında Ne Diyor?

etiket Psikanalizin Piri Lacan Senin Hakkında Ne Diyor?

Ebru Çiftçi
26.08.2018 - 13:10 Son Güncelleme: 27.08.2018 - 17:59

Psikanalizin Piri Lacan, benlik psikolojisinin benlik ve kendiliği; bilinç dışı, altbenlik ve özne aleyhine yapılanmış bir tasarım olarak gördüğünü ifade eder. Ve bu bakış açısı nedeni ile de kendilik psikolojisinin belli bir insan modelini tasarladığını ve bu tasarım insan modeline ulaşmaya çalıştığını düşünmektedir.

Bakalım sizin hakkınızda ne diyor?

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Cinsiyetini öğrenelim.

2. Kaç yaşındasın bakalım?

3. İlk olarak, bulunduğunuz ortamda sevgilinin çok fazla ilgi görmesi seni rahatsız eder mi?

4. Peki en yakın arkadaşının en kötü gününde yanında olmadığını görüyorsun. Bu durumda ne yapacaksın?

5. Peki zaman zaman psikolojik olarak kendini kötü hissettiğin hatta psikoloğa gitmen gerektiğini düşündüğün oluyor mu?

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Peki aşağıda yer alan bu resimlerden hangisi içindeki yalnızlık duygusunu depreştiriyor?

7. Ve son olarak, aşkın senin için ne anlama geldiğini söyle bakalım.

İçindeki gücü keşfet!

Lacan diyor ki, içinde var olan duyguları kendi içinde bastırmaya çalışıyorsun ve onların özgür kalmasını istemiyorsun. Çünkü insanların seni yargılamalarından veya yanlış düşündüğünü düşünmelerinden çekiniyorsun. Oysa ki, hem düşüncelerin hem de duyguların aslında kendi içinde o kadar yoğun ki, bunları güçlü kılabilirsin. Çünkü yaşadıklarından ders çıkaran bir insansın ve ileriyi görebiliyorsun. İçinde yoğun yaşadığın duygular var tabii ki de ama bunu çok iyi yönetebiliyorsun. Bu esnada duyguların ile mantığın arasında çok gidip geliyorsun. Hatta zaman zaman yanlış kararlar aldığını da fark ediyorsun. Fakat sen de insansın ve bazı şeyleri yanlış yaparak görebilirsin. Hiçbir insan mükemmel değildir. Sen de bunun farkındasın fakat kendi içinde bu mükemmeliyeti yakalamaya çalışıyorsun. Bunu yaparken aslında insanların düşüncelerine değil de kendi düşüncelerine yani kendi içine dönmeye çalışıyorsun. Bu senin için ne kadar zor bir süreç olsa da kendi iç sesini dinlemek seni iyi hissettiriyor. Etrafında seni değersiz hissettiren ve fikirlerini küçümseyen insanları hayatından çıkarmalısın. Çünkü böyle insanlar senin özgüvenini yıkmaya çalışıyor. Aslında içinde inanılmaz bir güç var. Bunun farkındasın ama bunu dışarı yansıtmaya cesaret edemiyorsun. Bunun en büyük sebebi de dış etkenler. Eğer bu etkenleri yok etmeyi başarırsan, göreceksin ki o enerji seni iyi hissettirecek. Hem duygularını hem de düşüncelerini özgürce yaşayacaksın. He bir de ilişkilere gelecek olursak; sen karşındaki insana artık tam olarak sevgini göstermiyorsun. Yani göstermek istemiyorsun. Çünkü daha önce yaşadığın ilişkilerde içindeki bu duyguları karşı tarafa hissettirdin ve çoğu zaman karşılığını alamadın. O yüzden bir sonraki ilişkinde o güveni hissedemiyorsun. Ve doğal olarak karşı taraf bunu fark ediyor. Bu yüzden yine güvensiz bir ilişkinin temelini atıyorsun. Hani diyorsun ya, hep böyle mi olacak? İşte bunun sebebi kendi içinde yaşadığın sorunlarla yüzleşmemenden ve her insanın yine aynı olacağını düşünmenden kaynaklanıyor. O yüzden yeni bir insanı tanımak istediğinde onu önceki geçmişinle yargılamadan tanı ve sev. O zaman nasıl davranacağına karar verebilirsin. Her şey o zaman daha olağan ilerler. Sen de olduğundan daha mutlu ve huzurlu olabilirsin.

Geçmişine bir çizgi çek!

Lacan diyor ki, artık geçmişinden kurtul ve geleceğe bak! Evet, haklısın aslında çünkü insan geçmişinden kolay kolay kopamıyor. Geleceğe adım adım ilerlese de ayakları hep bir adım geri gidiyor. Mutlu olduğun zamanlara geri dönüyor, acıyı o an hissediyorsun. Bazen kendine bazense dünyadaki tüm insanlara kızıyorsun. Ve tekrar tekrar o anı şimdiye geri getiriyorsun. Bundan dolayı son zamanlarda hayattan zevk almıyor ve mutsuz bir insan gibi yaşıyorsun. Fakat etrafına dönüp baktığında geçmişi unutabileceğin ve yerine daha iyisini koyacağın bir sürü şey var. Bunların farkındasın fakat kendi içinde çok fazla takılı kalmışsın. O yüzden ilk önce kendine şu soruyu sorman gerekiyor; 'Ben neden mutsuzum?' Eğer bu sorunun cevabını bulursan artık her şeyin farkında olacaksın. Sonuçta farkında olmak da bir başlangıç değil midir? Artık farkındasın ve şimdi de soruyu sormanı istiyoruz; 'Beni mutlu edecek şey ne?' İşte bu sorunun cevabını kendinde bulduğunda mutluluğu yakalayacak ve onun için çabalayacaksın. Bazen insan kendisini yönlendiren birine ihtiyaç duyar. Aslında her şeyin farkındadır ama bir şeyleri değiştirmeye gücü yoktur. Artık senin için değişim zamanı geldi. Her şeyi bir kenara at ve sadece kendini dinle. Etraftaki insanlara kendini kapatmak yerine kendin gibi ol. Nasıl olmak istiyorsan o kişi ol. Bunu ilk önce kendine inandır zaten gerisi gelecektir. Sen çok güçlü bir insansın ve eğer bir şeyi kafaya koyarsan yaparsın. Bunu en iyi sen biliyorsun. İçinde yaşadığın o olumsuz duyguların yerini olumlulara çevirerek her şeyi daha iyi kılabilirsin. Çünkü neden yapamayasın? İlişkilerinde de çok net bir tavrın var. Kendini aslında bu konularda iyi ifade edebiliyor, karşı tarafla arandaki mesafeyi iyi ayarlayabiliyorsun. Fakat tabii ki de her insan gibi eksik yönlerin olacak. O da sorgulamak! Biliyoruz, çok detaycı bir insansın ve bazı davranışlar senin için kırılma noktası. Bu durumlarda karşı taraf hakkında hemen kendince karar vermek yerine, düzeltmeye çalışmalısın. Kendi doğrularının yanında onun doğrularını da dinlemelisin.

Kendine değer ver!

Lacan diyor ki, kendine değer ver! Çünkü sen herkesten çok daha değerlisin. Etrafında olan olaylara kendini çok fazla üzüyorsun. Dışarıda ne kadar güçlü ve mutlu bir karakteri göstersen de içinde kopan fırtınalar seni çoğu zaman çıkmaza sokuyor. Seni üzen veya kıran insanlar senden yeterince çaldılar. Bunu en iyi sen biliyorsun. Ne kadar fedakarlık göstersen de bir şekilde bunu suistimal etmeyi başardılar. Ve sen de bu olaylara kendini çok fazla üzüp, kendi içine kapanmışsın. Ama bunu yapmamalısın! İlk olarak, kendine odaklan, kendini sev. Eğer sen kendini seversen emin ol etrafındaki herkes seni sever. Bu sayede seni sevmeyen insanlar etrafında dolaşmaz. Çünkü kendine değer verdiğini fark edip, senin duygularını kullanamayacağını fark eder. Buna izin vermeyeceğini çok iyi bilirler. Ve hayatının kıyısından köşesinden sana dokunmadan geçerler giderler. Biliyoruz, sen insanlara çok değer veren ve onlar için elinden geleni yapmayı seven bir insansın. Onların mutluluğu senin mutluluğun. Ama şunu unutma kendini mutlu edemeyen insan etrafındakileri mutlu edemez. İçindeki duygulara, düşüncelere ve kendi bedenine değer ver. Her olan olayda sürekli kendini yargılamaktansa genel olarak bakıp, herkese hak ettiğini ver. Çünkü sen kendi yanlışlarına odaklandığın zaman olan hatalar sanki sadece senin yüzündenmiş gibi hissediyorsun. Unutma ortada bir hata varsa bu tek taraflı değildir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1079
290
106
59
37
27
19
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Geçmişe çizgi çek! Tamam güzel söylüyosun da benim kalemim yok..

gizli birisi

küçük , kırık bir kurşun kalem de işini görebilir oysa sen rotring istiyorsun

shiroshinju

Geçmişine bir çizgi çek! Tavsiye güzelde,tavsiye verilen insanda iş yok :)

nazox

güzel test