Görüş Bildir
Haberler
Vimeo'nun Engellenme Nedeni: Müstehcenlik

Vimeo'nun Engellenme Nedeni: Müstehcenlik

Caner
09.01.2014 - 22:56 Son Güncelleme: 10.01.2014 - 18:13
İçeriğin Devamı Aşağıda

Vimeo'ya Erişim Engellendi

Popüler video servislerinden Vimeo‘ya erişim mahkeme kararıyla engellendi. Kısa süre önce Twitter’da konuşulmaya başlayan engellenme kararı dün gece saatlerinde uygulama geçirilmiş. Önce TTNET kullanıcılarının karşılaştığı uygulamaya konan engellenme kararı dün alınmış gibi görünüyor.

İstanbul 10. Sulh Ceza Mahkemesi’nın 08.01.2014 tarihli 2014/23 D. İş ve / sayılı kararı ile engellenen video servisinin hangi video sebebiyle engellendiği ise henüz bilinmiyor.

Webrazzi

Kaynak: http://www.webrazzi.com/2014/01/09/vi...

Vimeo'nun Engellenme Nedeni: Müstehcenlik

vimeo’nun erişime engellenmesine ilişkin mahkeme kararını inceleyen avukat Nihan Güneli kararın müstehcenlik gerekçesiyle verildiğini açıkladı.

bianet’e konuşan Güneli kararın içine sevişme görüntülerinin yer aldığı bir video için iki blogspot, bir YouTube ve bir vimeo adresi için çıkarıldığını aktardı.

“Karar ile tarafsizhaber.blogspot.com, direnenhalk.blogspot.com adreslerine erişim engellenmiş, bir YouTube videosuna ise Türkiye’den erişim engellenmiş. vimeo’nun durumundaysa tüm siteye erişim engellenmiş.

'Mahkeme kararı 5651 sayılı kanunda geçen müstehcenlik gerekçesiyle verilmiş. Aslında mahkemenin 5651 numaralı kanunun 9. Maddesine uygun olarak ‘uyar-kaldır’ yöntemini uygulaması gerekiyordu ama müstehcenlikle hemen erişimi kapatmışlar. Kanuna göre mağdur kişi erişim sağlayıcıya bu konuyu iletip videonun bir gün içerisinde kaldırılmasını isteyebilirdi.

'Kararda hakim ‘ihtar’da bulunulduğunu belirtmiş. Ancak bu ne mağdur böyle bir şeyi şikayet dilekçesinde belirtmiş ne de mahkeme bununla ilgili belge sunmuş.

'Burada iki insanın özel görüntülerini yayınlayanlar açıkça suç işliyor. Ancak vimeo bir kullanıcıya hitap den bir yer değil, birçok sanatçının işlerininde bulunduğu bir yer. Video tabii ki paylaşılmamalıydı ama bu uygulamayla bizim internet hakkımız da ihlal ediliyor. Videoyu paylaşanlar cezalandırılmalı bu şekilde hepimiz calandırılıyoruz.”

Dünyanın en çok ziyaret edilen video paylaşım sitelerinden Vimeo, İstanbul 10. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 8 Ocak 2014 günü verdiği karar ile erişime kapatılmıştı. 

Haber: Elif Akgül

BİA Haber Merkezi

Kaynak: http://www.bianet.org/bianet/ifade-oz...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0