Görüş Bildir
Haberler
Pek de Aşina Olamadığımız Tatlı Patatesi Sofralarımıza Getirecek 13 Sağlık Dolu Neden

Pek de Aşina Olamadığımız Tatlı Patatesi Sofralarımıza Getirecek 13 Sağlık Dolu Neden

Bilimsel adı Ipomoea Batatas olan yumrulu bitkilerden elde edilen tatlı patates, hem rengiyle hem de tadıyla tatlı mı tatlı bir besin. Patateslerin rengi; çeşidine, toprak türüne, yetiştiği iklime ve mevcut minerallere bağlı olarak mor veya kırmızı, soluk sarı veya beyaz olabiliyor.  Henüz gözümüz tatlı patatesleri tezgahlarda görmeye pek alışkın olmasa da, faydalarını değerlendirmek isteyenler için, bir çok markette bulunduğunu söyleyelim. Sofralarında tatlı patatese yer vermek isteyenleriniz için tariflerini de sizlerle paylaşıyoruz. :) 

Not: Faydasını en iyi şekilde görebilmek için uzman kontrolünde tüketin.

Kaynak: 1, 2

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Sindirimi düzenler.

1. Sindirimi düzenler.

Tatlı patateslerin lif içeriği patatesten daha yüksektir ve çok daha güzel bir tada sahiptirler. Bu iki faktör, tatlı patateslerde bulunan magnezyum gibi diğer minerallerle birlikte, sindirim için mükemmel bir düzenleyicidir. Tatlı patates, nişasta içerdiği için de daha kolay sindirilir.

2. Kilo alımını destekler.

Tatlı patatesler sağlıklı vitaminler, mineraller ve bazı proteinler ile birlikte iyi miktarda kompleks nişasta içerir. Bu yüzden enerji sağlarlar ve kilo almak isteyen insanlar için mükemmel bir besin kaynağıdır.

3. İltihaplanmayı azaltır.

Patates gibi, tatlı patatesler de anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ancak bunlar farklı gıda ailelerine mensuptur. Bu öncelikle, beta-karoten, C vitamini ve magnezyumun varlığına bağlıdır. İç ve dıştaki iltihaplanmayı iyileştirmede aynı etkiye sahiptirler.

4. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Büyük bir antioksidan beta-karoten, C ve B kompleks vitaminleri, demir ve fosfor bakımından oldukça zengin olan tatlı patates, çeşitli bakterilere ve sıkıntılara karşı vücudunuzu savunabilecek nitelikte bir bağışıklık sistemini sizler için hazırlar.

5. Astım etkileriyle baş eder.

Tatlı patates; burun tıkanıklığının, bronşların ve akciğerlerin iyileştirilmesinde etkilidir; böylece astım etkilerini daha az hissetmenizi sağlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Bronşiti tedavi eder.

6. Bronşiti tedavi eder.

Tatlı patateslerin, sahip oldukları tatlılık ve vücut ısısını etkileyen besin maddeleri nedeniyle vücudu ısıtma yeteneğine sahip olduklarına inanılıyor. Bu özellik, tıkanıklık üzerindeki güçlü etkisiyle bronşitten muzdarip insanlar için etkili olabiliyor. İçeriğinde bulunan C vitamini, demir ve diğer besinlerin konsantrasyonu bronşit tedavisine yardımcı oluyor.

7. Mide ülserini yatıştırır.

Tatlı patateslerin, mide ve bağırsaklar üzerinde yatıştırıcı etkisi vardır. İçeriğinde bulunan bazı maddeler kabızlığı ve bunun sonucunda ortaya çıkan asit oluşumunu engeller, böylece ülser olma ihtimalini azaltır. Tatlı patateslerin anti-inflamatuar ve yatıştırıcı özellikleri de ülserin ağrı ve yanmasını azaltır.

8. Kanser riskini azaltır.

Antioksidan ve antikanserojenik bir madde olan beta-karoten, tatlı patateslerin renginden sorumlu pigmenttir. Tatlı patateslerde bulunan beta-karoten ve C vitamini, kolon, bağırsak, böbrek ve diğer iç organlardaki çeşitli kanser türlerini tedavi etmede yardımcı olabilir.

9. Artrit ağrılarına iyi gelir.

Beta-karoten, magnezyum, çinko ve B vitamini kompleksi, tatlı patatesleri artrit yönetiminde son derece önemli bir gıda kaynağı haline getirir. Tatlı patateslerin kaynatıldığı su, eklem ağrısı artritinin hafifletilmesi için, harici olarak eklemlere de uygulanabilir.

10. Diyabet hastalığına iyi gelir.

Popüler inancın aksine, tatlı patates şeker hastaları için faydalı olabilir. İnsülinin düzgün salınması işlevine yardımcı olarak, kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesinde çok etkilidir. Tabii ki, bu diyabetlilerin ayrım gözetmeksizin tatlı patates tüketmeleri gerektiği anlamına gelmiyor. Söylemek istenilen, tatlı patateslerin pirinç veya karbonhidrat alımı yerine daha sağlıklı bir seçenek olduğudur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Metabolizmayı hızlandırır.

İçeriğinde bulundurduğu nişastayla kilo alımına yardımcı olurken, yine içeriğinde bulundurduğu yüksek lif oranıyla da metabolizmayı hızlandırıp, yağ yakımını kolaylaştırabiliyor. Bu farklı geri dönüşler, her üründe olduğu gibi besinleri tüketim şekilleriyle değişiklik gösteriyor.

12. Sıvı kaybını önler.

Tatlı patateslerde bulunan lif ve bazı maddeler, vücudun su tutmasını sağlar. Bu, vücudunuzdaki su dengesini korur  ve hücrelerinizin daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlar.

13. Göz sağlığında etkili

Food & Nutrition Research tarafından yapılan bir araştırmada, mor tatlı patateslerin, gözlere yararlı olan ve antosiyaninler olarak bilinen, belirli bir antioksidan grubu içerdiği tespit edildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
4
4
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?