Görüş Bildir
Haberler
Papa ve İstanbul Müftüsü Birlikte Dua Etti

Papa ve İstanbul Müftüsü Birlikte Dua Etti

Deniz Gök
29.11.2014 - 11:02 Son Güncelleme: 01.06.2022 - 13:33
İçeriğin Devamı Aşağıda

Papa Franciscus İstanbul'da

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, Sultanahmet Camisi'ne yaptığı ziyarette, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran ile dua etti.

Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, İstanbul'a geldi.

Papa ve beraberindeki heyeti taşıyan İtalya havayolları Alitalia'nın kendisine tahsis ettiği özel uçakAtatürk Havalimanı'na saat 10.29'da indi.

Papa Franciscus'u, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'ndeki karşılamada, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile öteki ilgililer hazır bulundu.

Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Atatürk Havalimanı'nda resmi törenle karşılandı.

Papa ve beraberindeki heyet, İtalya hava yolları Alitalia'nın kendisine tahsis ettiği, üzerinde Türkiye ve Vatikan bayrakları bulunan özel uçak ile saat 10.29'da Atatürk Havalimanı'na geldi. 

Papa Franciscus, uçaktan indikten sonra kendisini karşılayan heyette yer alan İstanbul Valisi Vasip Şahin, Emniyet Müdürü Selami Altınok ile diğer karşılama heyetiyle tokalaştı. Ardından Fener Rum Patriği Bartholomeos ile kucaklaştı.

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/manset/427974...

'Mütevazı' Bir Araç İstedi

Dün Ankara ziyaretinde mütevazı bir makam otomobili tercih eden Papa Franciscus İstanbul'da bu alışkanlığından vazgeçmedi. Ruhani Lider, bugünkü ziyaretleri sırasında kullanılmak üzere Renault Symbol marka otomobili tercih etti. Franciscus, kendisi için tahsis edilen Renault marka araca binerek, Atatürk Havalimanı'ndan ayrıldı. Koruma araçları da Papa Franciscus'un aracına eşlik etti.

Kaynak: http://www.dha.com.tr/papa-francesco-...

Sultanahmet Camisi ve Ayasofya Müzesi'nde Geniş Güvenlik Önlemleri Alındı

Ziyaret dolayısıyla Sultanahmet Meydanı'nın çevresi demir bariyerlerle kapatıldı. İçeriye vatandaşlar ile turistlerin girişine izin verilmedi.

Ziyareti takip edecek yerli ve yabancı basın mensupları da kurulan arama noktalarından akreditasyon kartları kontrol edilerek alana alındı.

Çok sayıda polisin görev yaptığı alanda bazı yabancı din adamlarının da Papa Franciscus'u görmek için geldiği öğrenildi. Turist kafileleri de demir bariyerlerin dışında bekledi.

Ziyaret nedeniyle Sultanahmet Meydanı'na çıkan yollar ile Sahil Kennedy Caddesi de farklı saatlerde trafiğe kapatıldı.

İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran da Papa Franciscus'un ziyareti öncesi erken saatlerde gelerek Sultan Ahmet Camisi içinde hazırlıklarla ilgili incelemelerde bulundu.

TRT ve Anadolu Ajansı dışında basın mensubunun da girişine izin verilmeyen camide çok sayıda emniyet mensubu da güvenlik önlemi aldı.

Sultanahmet Camisi içerisinde Vatikan'dan gelen yabancı güvenlik güçleri de hazır bulundu.

Bu arada St. Antuan Kilisesi ve Bulguraristan'daki Katekümen Cemaati'nden bir grup, ziyaret nedeniyleSultanahmet Meydanı'na geldi. Grup, demir bariyerlerin arkasında gitar eşliğinde İtalyanca, Bulgarca ve Türkçe ilahiler söyledi.

İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, karşıladığı Papa’ya Sultanahmet Camii hakkında bilgi verdi. [Fotoğraf: AA]

İçeriğin Devamı Aşağıda

İlk Ziyareti Sultanahmet Camisi'ne

Papa Franciscus, İstanbul'da ilk olarak Sultanahmet Camisi'ni ziyaret etti.

Papa Franciscus ve beraberindeki heyet, Atatürk Havalimanı'ndan Sultananmet Camisi'ne geçti.Sultanahmet Meydanı'na Gülhane'den gelen Franciscus ve beraberindeki heyet, caminin C kapısında,İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve cami imamlarından oluşan heyet tarafından karşılandı.

Müftü Yaran, Sultanahmet Camisi avlusunda, Papa Franciscus'a, yapının mimarisine ilişkin bilgi verdi.

Papa Franciscus, sandalyeye oturup ayakkabılarını çıkardıktan sonra camiye girdi.  Burada ise Franciscus'u, Fatih Müftüsü İrfan Üstündağ, cami imamları Hasan Kara ve İshak Kızılarslan karşıladı. 

İstanbul Müftüsü Yaran, caminin tarihi ve çinileri hakkında Franciscus'a bilgi vererek, şunları söyledi: 

'Bu çiniler İznik ve Kütahya'da üretilip zamanında oradan getirilmiş. Bu camide 21 binden fazla çini var. 50'den fazla kompozisyon var. Sütunlarda başka yerlerde Kur'an'dan ayetler var. En tepedeki ayet tam ortada, 'semaları, gökleri ve yeri Allah tutuyor' yani bir nevi kubbede gök gibi, buranın seması. Oraya bu ayeti yazmışlar. Diğer ayet de 'Allah göklerin ve yerin nurudur, ışığıdır' şeklindedir.'

İslami dini hakkında da Papa Franciscus'a kısa bilgi veren Yaran, 'Namazda en önemli unsur secde olduğu için, secdede doğrudan yere yapılacağından camilerimize ayakkabısız giriyoruz' dedi.

Papa Franciscus ve Rahmi Yaran, daha sonra mihrabın önünde durarak, bir süre sohbet etti. Mihrapla ilgili bilgi veren Yaran, üzerinde Kur'an'dan ayetler olduğunu, bazı bölümlerde de Hz. Meryem ve Hz. İsa'nın anlatıldığını söyledi.

Yaran, mihrabın üzerinde yazılı olan Ali İmran Suresi'nin 37, 38 ve 39. ayetlerini de anlattı.  

Mihrabın bir ibadet mekanı olduğunu belirten Yaran, minberle ilgili olarak da Papa Franciscus'u bilgilendirdi. Yaran, Nahl Suresi'nin 90. ayetinin mealini aktardı ve bunun her cuma namazından sonra cemaate okunduğunu kaydetti.

'Çok şiirsel bir parça'

Papa Franciscus da bunun üzerine, ayette geçen cümleyi çok beğendiğini belirterek, 'Bu çok güzel, şiirsel bir parça. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum' dedi.

Cuma günleri ve bayram günleri Sultanahmet Camisi'nin tamamen dolduğunu aktaran Yaran, 'Buradan güzel mesajlar verilir. Her hafta en son bir ayet okunur. 'Allah adaleti emreder, iyiliği emreder, akrabaya vermeyi, yardım etmeyi emreder. Çirkinliği yasaklar, İslam'a uymayan konuları yasaklar, taşkınlığı, azgınlığı yasaklar. Sizden de buna uymanız beklenir.' Buraya kadarı ayettir' diye konuştu. 

Yaran, konuşmasının ardından 'Teşekkür ediyorum bu güzel ziyaret için. Bu ziyaretin verimli geçmesini, dünyanın huzuruna katkıda bulunmasını Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum' ifadelerini kullandı.

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/pap...

Birlikte Dua Ettiler

Daha sonra Papa Franciscus, Rahmi Yaran'a dua etmek istediğini söyledi. Bunun üzerine Yaran ve Franciscus, birlikte mihraba çıktı. Yaran, bu sırada görüntü almaya çalışan gazetecileri, 'Dua edenin önünde durulmaz' diyerek uyardı. Dua süresince Franciscus'un ellerinin bağlı olduğu görüldü. İl Müftüsü Yaran'ın ise duanın sonunda bağlı olan ellerini açtığı gözlendi.   

Yaran, dua sonunda 'Allah kabul etsin' dedi.

Franciscus'a çini tabak hediye edildi 

Rahmi Yaran, ziyaret anısına Papa Franciscus'a lale motifli çini bir tabak hediye ederken, 'Lale çiçeği, Türkiye'de çok ünlü bir çiçek. İslam açısından da Allah'ı sembolize eder. Bunun için ortak bir sembol sayılabilir' ifadelerini kullandı. Papa Franciscus hediye için ise 'Son derece güzel bir parça' dedi. 

Franciscus da Yaran ve diğer yetkililere, üzerinde resminin bulunduğu özel bastırılmış gümüş madalya verdi. Hediyenin, Franciscus'un ikinci yıl resmi madalyası olduğu öğrenildi.  

Papa Franciscus'un, Sultanahmet Camisi'nden etkilendiğini belirterek, 'insanı dua ortamına çektiğini, yapı olarak insanları duaya hazırladığını' söylediği öğrenildi.   

Franciscus'un Sultanahmet Camisi ziyareti, 25 dakika sürdü. 

Ziyaret sırasında yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Sultanahmet Meydanı'nı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı helikopterler de havadan denetledi. 

Papa, Ayasofya Müzesi'ni ziyaret etti

Papa Franciscus,Sultanahmet Camisi'nin ardından Ayasofya Müzesi'ni ziyaret etti.

Papa Franciscus ve beraberindeki heyet,Sultanahmet Camisi ziyaretinin ardından araçlarıyla AyasofyaMüzesi'ne geçti. 

Franciscus ve beraberindeki heyet, müzenin ana giriş kapısında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun, Ayasofya Müzesi Müdürü Hayrullah Cengiz ve diğer ilgililer tarafından karşılandı.

Cengiz, Papa Franciscus'a, burada Ayasofya Müzesi'nin yapılışına, tarihine ve Türk dönemine ilişkin bilgi verdi. 

Papa Franciscus'un saat 11.45'te başlayan ve öğle ezanı okunurken gerçekleşen Ayasofya Müzesi ziyareti, 25 dakika sürdü.

Ayin Yönetti

Papa Francesco, Harbiye'deki Saint Esprit Kilisesi'nde düzenlenen ayini yönetti. Papa, ayinde birlik beraberlik mesajı verdi. Ortodoks, Katolik, Süryani ve Ermeni cemaatlerinden ilgi gören ayinde 4 koro tarafından ilahiler seslendirildi. Zaman zaman da Türkçe dua edildi. Fener Rum Patriği Bartholomeos'un da hazır bulunduğu ayini yöneten Papa, katılımcılara seslendi. Papa, Tanrı inancının önemi ve birlik beraberliğe vurgu yaptı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ayinin ardından Papa'nın önce Vatikan Temsilciliğine, ardından da Fener Rum Patrikhanesi'ne geçmesi bekleniyor.

  • Kaynak: Ajanslar
Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/haberler/4279...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0