Görüş Bildir
Haberler
Özlem Gökbel Yazio: Yeni Yatırım Aracımız: Tuvalet Kağıdı

etiket Özlem Gökbel Yazio: Yeni Yatırım Aracımız: Tuvalet Kağıdı

Özlem Gökbel
09.12.2021 - 13:02 Son Güncelleme: 09.12.2021 - 13:29

Senelerce yüksek matematik, istatistik vs. okumuş bir ekonometri mezunu olsam da ne rakamlarla uğraşmayı ne paradan bahsetmeyi ne de ekonominin o insanı sersem eden kanunlarıyla çevrili ormanına girmeyi oldum olası sevmedim. Elbette yaşamın akışı içinde şirket çıkarları doğrultusunda sağlam hesaplamalarla acımasız sözleşmeler ya da gönülsüzce detaylı bütçeler hazırlamışlığımız, sürüye uyup, çeşitli yatırımlarla kapitalist sistemin kurallarına göre oynamışlığımız da var ama para ve ekonomi mevzularıyla ilişkim hep mesafeli kaldı. Ben bir haberci dürtüsü ile insanın, sanatın, estetiğin -kimilerine göre pembe mürekkepli- dünyasında karınca kararınca süzüldüm. Zaten bu yüzden de diplomam mezuniyetimden beri aynı çekmecede huzur içinde dinleniyor 😊 

İyi de artık soruyorum: Benim huzurum ne olacak? Hayatımız enflasyon girdapları, devalüasyon şokları, döviz krizleri, faiz dalgalanmaları ile geçti. Tokat üstüne tokat yedik, isyanımız aslan sütlü sofralarda buharlaştı, zihnimizin uyum becerilerini geliştirdik, motivasyonu yüksek tutup, kendi kanatlarımıza güvenip, hep olumlu düşünmeye çalıştık, çok şükür idare de ettik; eyvallah! Ama artık haykırmadan duramayacağım valla: Ey, sevgili Para Tanrısı! Seninle makul bir noktada uzlaşamaz mıyız artık?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bana bu cümleleri yazdıran ve herkes gibi beni de çıldırtan #tuvaletkağıdı na gelen zam oldu maalesef.

Bana bu cümleleri yazdıran ve herkes gibi beni de çıldırtan #tuvaletkağıdı na gelen zam oldu maalesef.

Anna Shevest

Dün yapılan açıklama ile Kasım ayından bugüne kâğıt havlu ve tuvalet kâğıdı fiyatları %40 artmış oldu. Geçen ay 97,50 TL olan, en bilinen, ürünle özdeşleşmiş klasik marka (siz anladınız) 32’li tuvalet kâğıdı şu anda 131,50 TL. Sindirim sistemi sağlıklı (!) 4 kişilik bir ailenin paniğini düşünemiyorum. İnsan tuvalete dahi giderken strese girer mi yaff?

Evet, bizim de içinde debelendiğimiz #halk artık bu noktada. Tuvalet kağıdını tıpkı altınlarına yaptığı gibi yastık altı mı yapsın yoksa işlevine (!) devam mı ettirsin, karar veremiyor? Kapalıçarşı vitrinleri ışıl ışıl sarıdan donuk bir beyaza mı dönecek, kestiremiyor. Ödediği para cebinde dursun diye yemek mi yemesin, bilemiyor! Hep yaptığımız gibi işi dalgaya vuruyor ve mizahın iyileştiren göğsüne yaslanıyoruz ama artık başka bir şey gerekiyor… Sanki?   

Bu içler acısı durumun verilerine daha geniş pencereden bakarsak; sene başında, 7 Ocak 2021’de 32,90 TL’ye satın alabildiğimiz 32’li tuvalet kâğıdı dün yani 7 Aralık 2021’de 131,50 TL’den işlem gördü. 11 ayda neredeyse %300’lük zam oranı ile bir rekor bile kırmış olabilir. 1 rulosu yaklaşık 1,5 ekmek fiyatına… Sustum.

Tabii genel olarak kâğıdın talihsizliğine sadece bu artık “lüks tüketim”e giren wc ortamlarında değil, yayıncılık dünyasında da yaşlı gözlerle şahit oluyoruz.

Tabii genel olarak kâğıdın talihsizliğine sadece bu artık “lüks tüketim”e giren wc ortamlarında değil, yayıncılık dünyasında da yaşlı gözlerle şahit oluyoruz.

Kitap basamadığı için kapanan yayınevleri, maliyetleri karşılayamadığı için son verilen dergiler… Öte yandan kâğıt elde etmek için kesilen ağaçlar, yok olan ormanlar, sarf edilen sular… Karanlık bir anafor bu kâğıt konusu.

Genel olarak freni boşalan kamyon misali yokuş aşağı gitmekte olan ülke ekonomisi için eğriyi-doğruyu yazmak bana düşmez, dedim ya; bizim ilişkimiz mesafeli.

Genel olarak freni boşalan kamyon misali yokuş aşağı gitmekte olan ülke ekonomisi için eğriyi-doğruyu yazmak bana düşmez, dedim ya; bizim ilişkimiz mesafeli.

Marcus Spiske

Onun derin sularında yüzen nice bilgili, akıllı ekonomistimiz var; senelerdir avazları çıktığı kadar bağırıyorlar: “Fırtına geliyor, rotamız yanlış, dümeni kırın!” diye… Ne yazık ki sorun elde olmayan sebepler değil; elimizde olup da yapmadıklarımızda.  

Politik toplara da girmeye niyetim yok elbet. En yumuşak ifade ile vatandaşın bardağını taşıracak damlalar çoğalıyor diyebilirim… 

Ezcümle; umarım yeni yatırım aracımızın eski görevi 1800’lerdeki gibi gazete sayfalarına kalmaz. Hazır tam da uzaya gidecekken…   

Instagram

Web

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın