Görüş Bildir
Haberler
Orta Çağ Temalı İzlenmeden Geçilmemesi Gereken 10 Televizyon Dizisi

Orta Çağ Temalı İzlenmeden Geçilmemesi Gereken 10 Televizyon Dizisi

Son yıllarda giderek artan oranda TV'de konusunu tarihten alan dizilere rastlıyoruz. Bunlar arasında da Orta Çağ dizileri kendisine ayrı bir yer edinmiş durumda. 

Orta Çağ'ın karanlık karakteristiği, aksiyonu bol dizilere ve dramatik entrikalara ilham olmaktadır. Batıdan ithal dizilerin çoğu ülkemizde yayınlanıyor iken bir kısmını ise hepimizin malumu alternatif yollarla izlemek durumunda kalıyoruz. 

Tarihe ve özellikle de Orta Çağ tarihine meraklı herkesin izlemeden geçmemesi gereken televizyon dizileri burada sıralandı. Orta Çağ tarihine meraklı iseniz bu içerikteki dizileri izlemeden geçmemenizi özellikle tavsiye ederiz. Yine de bu içerikte unutulan başka yapımlar varsa yorumlarda buluşalım.

İyi Seyirler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Robin Hood

1. Robin Hood

IMDb 7,6

2006 ile 2009 arasında BBC tarafından gösterilen dizi Orta Çağ'ın kendi düşünsel yapısını yansıtan bir başka folklorik ögedir. Emrindeki bir kısım neşeli adam ile Haçlı Seferi sonrasında döndüğü ülkesinde yol kesen, haraç toplayan bir çeteci iken yerel efsaneler ile popülerleşen bir halk kahramanına dönüşmüştür. Orta Çağ boyunca Baladlar ve Destanlar ile anlatılarak yaygınlaşan öyküsü destansı niteliğini artırsa da tarihsel gerçekliği hala şüphelidir. Öyle ya da böyle Robin Hood, izlencesi yüksek, Orta Çağ'ı anlamaya yardımcı özgün bir hikayedir.

Robin Hood - BBC One

2. Borgia

2. Borgia

IMDb 7,9

Fransız, Alman, Çek ve İtalyan ortak yapımı dizi Amerikan muadilinden daha sivri dili ve cesur sahneleriyle izleyenleri ekrana kitlemektedir. Başrollerini Marc Ryder ile Isolda Dychauk'un üstlendiği dizi 2011 ile 2014 yılları arasında üç sezon yayınlanmış ve noktalanmıştır. Orta Çağ dünyasına dair sayısız entrika güçlü bir yapım ile kamera karşısına geçirilmiştir. 

Borgia - la série TV

3. Merlin

IMDb 7,9

2008 ile 2012 yılları arasında beş sezon boyunca geniş bir izleyici kitlesine ulaşan dizi Kral Arthur ile büyücüsü Merlin arasındaki ilişkiye dayanmaktadır. Her ikisi de yarı efsanevi birer karakter olan Arhur ile Merlin'in Orta Çağ boyunca tekrarlanarak aktarılan öyküleri gerçek kabul edilmiş ve İngiliz tahtının oluşumundaki mitolojik meşruiyetleri yaratılmıştır. BBC'nin bu yapımı da neredeyse yeniden bir uslaştırma ile bu varsayımsal ilişkiyi güncellemiştir. Orta Çağ tarihini anlamayı sağlamasa da Orta Çağ'ın kendi içsel iklimine yakından temas etmeyi sağlayan yapım bir gençlik novellası kadar da akılda kalıcıdır.

Merlin - BBC One

4. Marco Polo

IMDb 8,1

2014 yılında ilk sezonu yayınlanan ve bu yıl içinde ikinci sezonu da gelerek şaşırtan bu ABD yapımında Orta Çağın ünlü gezgini Marco Polo'nun on dördüncü yüzyıldaki seyahatleri konu edilmektedir. Kubilay Han'ın sarayındaki ilk günlerinden başlayarak dizi gezginin yazdıklarına dayanan bir kurguya sahip. Yapım mailiyetleri bakımından GoT'un arkasından en maliyetli ikinci dizi olarak anılan yapım Moğolistan'da çekilmektedir.

Marco Polo | Netflix

5. The Tudors

IMDb 8,1

2007 ile 2010 yılları arasında İngiltere Kralı VIII. Henry'nin yaşamını, dinsel ve siyasal düşüncelerinin oluşumunu ve kişisel aşk yaşamını aktaran bir dizidir. Başrolünde Jonathan R. Meyers'in oynadığı dizi onlarca kez anlatılan Boleyn kızlarının dramını bir kez daha ekranlara taşımaktadır. Ülkemizdeki dönem dizisi furyasını başlatacak kadar meşhur olduğunu söylemeliyiz. Bu yapımın bu kadar tutması ülkemizde de yerli saray dizilerini mümkün kılmıştır diyebiliriz. İngiliz ve Kanada ortak yapımı dizi saray hayatına dair ayrıntıları ile yayınlandığı dönemde oldukça tartışılmıştır. 

The Tudors

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Da Vinci's Demons

6. Da Vinci's Demons

IMDb 8,1

Leonardo da Vinci'nin yaşamını kurgusal bir biçimde ele alan dizi Amerikan İngiliz ortak yapımıdır. 2013 ile 2015 yılları arasında üç sezon halinde yayınlanan dizi ünlü dahinin yaşamını izleyiciye aktarmaktadır. Her ne kadar bir çok sahnesinde fantastik ögeleri barındırsa da tarihsel çizgiyi takip etmekte ve Da Vinci'nin yaşam öyküsüne, aslına sadık kalarak aktarmaya gayret etmektedir. 

Da Vinci's Demons (TV Series 2013–2015)

7. The Black Adder

7. The Black Adder

IMDb 8,2

Rowan Atkinson'ı Rowan Atkinson yapan televizyon dizisi The Black Adder, Orta Çağ İngiltere'sine uzanan alternatif bir tarih yazımıdır. Atkinson'ın hem yazıp hem oynadığı bu dahiyane İngiliz güldürüsü III. Richard'ın yaşamına mercek tutmaktadır. BBC'deki başka şovlarda yaptığı Orta çağ skeçleri tutunca bu diziyi yazan Atkinson'ın karakteri İngiliz tahtının Orta Çağ'a uzanan temellerini sorgulamaktadır. Bir yandan Orta Çağ'a ait bir çok kavramı güldürü nesnesi haline getirerek tartışmaya açan Atkinson bir yandan da izleyenleri kırıp geçirmektedir. Bu listedeki tek komedi yapımı olan dizi Orta Çağ'ın karanlık karakterinin algısını sorgulamamıza neden olmaktadır. 

Blackadder - BBC Two

8. Isabel

IMDb 8,3

Başrolünü ünlü oyuncu Michelle Jenner'in üstlendiği bu dizide Kastilyalı I. Isabella'nın yaşamı anlatılmaktadır. İspanya'nın siyasal birliğini sağlayan, yarımadadaki Hıristiyan olmayanların tasfiyesi demek olan Reconquista'yı tamamlayan ve Kristof Kolomb gibi bir kaşifin yeni dünya seyahatini destekleyerek dünya tarihini değiştiren Kraliçe'nin yaşamı kurgusal bir yapım ile ekranlara taşınmaktadır. 2012 ile 2014 yılları arasında üç sezon oynayan dizi İspanyol Orta Çağını merak edenlerin kaçırmaması gereken bir dizidir. 

Isabel - RTVE.es

9. The Last Kingdom

IMDb 8,3

BBC'nin 2015'te yayınlamaya başladığı bu dizide Vikinglerin dışarıdan bir tasvirine tanıklık ediyoruz. Bernard Cornwell'in tarihi roman serisi olan 'The Saxon Series'e dayanan dizide Viking istilası karşısında İngiliz toplumunun verdiği mücadeleyi öğreniyoruz. Dokuzuncu yüzyılda yaşanan olaylara dayanan dizi, tarihi gerçekliği yansıtması kadar Vikings dizisini izleyenlere olaylara bir de başka bir açıdan bakma imkanı tanımaktadır. 

The Last Kingdom 

10. Vikings

IMDb 8,6

History Channel'in yaşadığı değişiminin ardından MGM ile birlikte çektiği ilk kurgu yapım olan dizide Orta Çağ'ın en merak uyandıran toplumu olan Vikinglerin yaşamı izleyiciye aktarılmaktadır. 2013'ten bu yana devam eden dizi tarihsel olaylara sadık kalmasıyla bilinmektedir. Büyük bir popülerlik kazanan dizi bütüncül bir yaklaşımla tüm Viking tarihini en başından bu yana adım adım izlemektedir.

Vikings Full Episodes, Video & More | HISTORY

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
144
68
40
34
22
18
17
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Enes Yıldız

vikings 10 nuncu sıraya mı konur lan